Marton Árpád

író, újságíró

Kameraláz

2016. szeptember 21.

Címkék: anonimitás, valóságshow, médiaerkölcs, pornográfia, cybertér, lakodalmi videó, médiapszichológia, erkölcsi következmények, megosztás, médiasztár

Faramuci kázus tartja lázban a fórumozók becsületbíróságát: az egyik valóságshow fölfedezettjéről bebizonyosodott, hogy korábban még keményebb műfajban tette magát hasznossá a köz legnagyobb gyönyörűségére. Az illető a hírek szerint szánja-bánja az ifjúkori botlást, amelynek ellenében nem megvetendő summa ütötte a - markát. Mik vannak, az ember majd belé nem pirul – csóválják fejüket a net anonim ítéletmondói. Csakhogy az erkölcsrendészeti szőrszálhasogatás felett a képmutatás és a kéjes borzongás szelleme lebeg.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Magukat győzték le - a paralimpia csodája

2016. szeptember 18.

Címkék: Sport, magyar sport, Rio de Janeiro, paralimpia, olimpiai eszme

„A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban nem a győzelem, hanem a részvétel, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet a fontosabb. A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd társaid, hanem, hogy küzdj jól" – írja az olimpiai eskü szövege, és merő közhelypuffogtatásnak tűnhet, ha nem tekintünk a paralimpikonok különleges motivációira. A vasárnap véget ért 15. Paralimpiai Játékok a szokásosnál is több elgondolkodtató momentumot tartalmazott, és ebben nagy szerepe volt az élő közvetítéseknek is.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Alkotótársa volt a napfény

2016. szeptember 17.

Címkék: Csikágó, iparművészet, Róth Miksa, színes üvegablak, mozaikművészet, üvegfestés

Vannak életművek, amelyek búvópatakként úgy vesznek körül minket, hogy tán nem is tudunk róluk, gyanútlanul vagy inkább figyelmetlenül elmegyünk mellettük, pedig ezzel csak magunknak teszünk rosszat. Ilyen, egyszerre rejtőzködő és nyilvános világot teremtett Róth Miksa „császári és királyi udvari üvegfestő és mozaikművész”, akinek nem egy alkotását sokan bizonyára úgy csodálják, hogy nem is tudják, kinek a keze munkáját dicsérik. Róla szól „Az üvegfestő” című magyar dokumentumfilm.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Mindenki hi-fi-je

2016. szeptember 15.

Címkék: magánszféra, térkezelés, hordozható hangszóró, csendháborítás

Nemrég egy budai kávézóban kezdtem a reggelt egy barátommal kávézva, élveztem a beszélgetést és közben a csöndet, lenyűgözött a Parlament látványa, amikor a nyugalmat hirtelen egy hordozható hangszóróból áradó zajjal egy fiú törte meg. A történet nem előzmények nélküli. Magánszféránkba elsőként a szomszédból éjjel-nappal ordító, majd az autókból szóló, a karosszériát is megremegtető hangos zene hatolt be. Utána jött a kézben hordozott, kihangosított mobiltelefon. Most pedig az olcsón megvásárolható, vezeték-nélküli bluetooth hangszórók próbálják átértelmezni a tér, a magánszféra és a médiafogyasztás fogalmát.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Arcvonalban

2016. szeptember 13.

Címkék: Facebook, szelfi, önigazolás, nárcizmus, nametest, énkép, profilkép, idővonal

Sohasem vágtam volna bele ebbe a jellemfejtő dilibe, ha belé nem botlom egy mérvadó személyiség jellemrajzába, amelyet igen találónak ítéltem, és amelyet ő maga tett közzé idővonalán. Az illető – egyebekben beérkezett, szakmájában sikeres férfiú - megbízhatónak és kreatívnak neveztetett a programtól. Eb ura fakó, ezt nem hagyjuk ki – gondoltam. Egy kattintás, és a lehető leghízelgőbb jellemrajz volt a jutalmam.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Engedjük be a hőseinket!

2016. szeptember 11.

Címkék: történelem, film, forradalom, emlékezet, Magyar Rádió ostroma, 2001. szeptember 11., 1956. október 23., hősök

Egy egész sereg – zaklatott históriánkat ismerve nem kis részben meglehetősen harcos – hősünkkel vagy ilyen-olyan okból kiemelkedő történelmi szereplőnkkel kapcsolatban van erős hiányérzetem. S nem magánügyileg. Hanem egyebek mellett azért, mert nem készült róluk film. Tegyük hozzá: jó film. Mármint nézhető, a nézőket magával ragadó, a hamis pátoszt messziről elkerülő alkotás. Pedig némelyikük tálcán kínálja magát, és hallatlanul izgalmas karakter, legalább annyira, mint számtalan nagy sikert aratott külföldi életrajzi és/vagy történelmi dráma főszereplője. Képzeljünk csak el egy monumentális és fordulatos mozit Mátyás királyról, Zrínyi Ilonáról, Rákócziról, Görgey Artúrról…, vagy akár korábban jórészt ismeretlen emberekről, akik ennek ellenére méltók az emlékük felidézésére.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Segítség, függő vagyok!

2016. szeptember 09.

Címkék: internet, függőség, online kommunikáció, Szabadka, wi-fi

A tanév kezdete előtt egy informatikai konferencián adtam elő digitális tartalomfogyasztási szokásokról Szabadkán, és micsoda irónia, éppen a vezeték nélküli internettel volt gond. Természetesen a Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezetett csodálatos szecessziós városháza belső tereinek látványa sok mindenért pótolt, online kommunikációs és informálódási éhségemet azonban ez sem csillapította. Jártam a folyosókat okostelefonnal, egymás után váltogattam a gyenge jelű wi-fi-ket a notebookomon és mindinkább kétségbeesés lett rajtam úrra. Ekkor jöttem rá, internet függő vagyok. De vajon van-e gyógymód?

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Tudathasadás 2.0

2016. szeptember 06.

Címkék: szelfi, személyiségfejlődés, kommunikáció, virtuális valóság, Pokémon Go, az én kiterjesztése, interperszonalitás

Azelőtt csak a szelfizőszenvedély szedte áldozatait néhanap. A sajtó ingerküszöbét legalábbis csak itt-ott lépte át, ha önmaguk megörökítésébe belefeledkezett embertársaink áldozatául estek nárcizmusuknak: viaduktokról pottyantak le, szakadékok pereméről hulltak a mélybe. Valamelyik indiai tartományban rendeletet is hoztak a szelfizés féken tartására, annyi turistát ragadott el a halál az öntetszelgés mámorában – halálos bűn a huszonegyedik században. Ám itt van az újabb híradás: immár a Pokémon-agyrém is halállistát nyitott. A virtualitás elevenünkbe vág.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Párosan szép a nyomozás

2016. szeptember 02.

Címkék: BBC, Poirot, Tommy és Tuppence forró nyomon, krimi, Agatha Christie, Miss Marple

Tommy és Tuppence forró nyomon. Ha valaki e filmcím olvastán azt gondolja, hogy a Tom és Jerry-sorozat egy korai darabjával van dolga (amelyben az izgága kisegér egy ilyen furcsa kísérleti néven hergeli az akkor még Tommy macskát – elvégre kezdetben Miki egeret is másként, Mortimernek nevezték, amit, valljuk meg, tényleg jó döntés volt ejteni), annak gyorsított eljárásban csalódás a sorsa. De pozitív csalódás. Ugyanis krimivel állunk szemben, mégpedig csak tiszta forrásból. Dame Agatha Christie tollából, pardon, írógépéből.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Nem úgy nézünk ma már tévét

2016. szeptember 01.

Címkék: Netflix, streaming, video on demand, House of the cards, internetes sorozat, Kártyavár

Noha nem ez az egyetlen, az online sorozat fogalmával mára bőven egybeforrt a Netflix. A ma már csak internetes sugárzásra szánt filmeket gyártó filmstúdió alapvetően meghatározta a netes filmnézési szokásokat. Zászlóshajója, a Kártyavár idén ősszel eléri a hazai közmédiát is, s ez jó alkalom a trendek rövid áttekintésére.

Teljes cikk