Marton Árpád

író, újságíró

Mai magyar géplélek

2016. augusztus 31.

Címkék: közösség, akadálymentesítés, csoportkohézió, automatizálás, digitális társadalom, fogyatékosság, gépesítés, mp3, empátia, digitális magány

Mestercukrászok hitük szerint vallják: bizonyos műveleteket vétek, sőt egyenest oktalanság ügyes gépekre bízni. Tojásfehérje sohasem lesz oly példaszerűen kemény, piskóta oly sárga és habkönnyű, akármilyen agyafúrt masina igyekszik is az ember helyébe lépni. Lehet, hogy így van: a kézi készítésű cukrászremek alkotója lelkének rebbenéseit közvetíti, akár a zenemű egy nagy muzsikus ihletett perceit. Pódium és cukrászműhely: mentsvárak az emberi érzékenység számára egy érzékelten, mechanikus világban?

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Az igazi Szalai Ádám

2016. augusztus 29.

Címkék: bulvár, troll, Szalai Ádám, hitelesség, minőségi újságírás

A napokban az egyik bulvárnapilap megkereste e-mailben a nyári EB-én nekünk oly sok örömet szerző válogatott labdarúgót, Szalai Ádámot, hogy nyilatkozzon magánjellegű, szerelmi ügyben, hiszen (szerintük) az olvasók örömmel olvasnak új szerelmekről (és szakításokról) az újságukban. Szalai Ádám válaszolt is, és őszintén azt írta, hogy kibontakozó szerelmi kapcsolatáról a szóban forgó színésznővel nem tud nyilatkozni, de maga részéről nem zárkózik el a vele való kapcsolattól. Eddig elég sablonszerű a történet. A csavar ott jön, hogy nem AZT a Szalai Ádámot kereste meg az újságíró, hanem egy másikat.

A kép forrása.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A természetről? Csak természetesen!

2016. augusztus 26.

Címkék: BBC, manipuláció, természetfilm, kulisszatitkok, Walt Disney, David Attenborough

Mindig csodáltam a természetfilmeket. Különösen ha olyan világokba engedtek bepillantani, amelyekről egyébként csak álmodoznom lehetett. Így megnyílhatott előttem a tengerek mélye, a sarkkörök tája, az emberi szemek elől rejtőző területek egész sora. Persze a közelebbi vidékekre látogató sok film is lenyűgözött, hiszen olyan közelségből és részletességgel mutattak be általam is látott helyeket és élővilágukat, amilyenre egy egyszerű kirándulás ritkán ad lehetőséget. De hogyan készülnek az ilyen megunhatatlan felvételek? Mik a titkaik? Hát a trükkjeik? Egy új magyar rövidfilmsorozat ebbe avat be minket.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A Sztár-tonik

2016. augusztus 22.

Címkék: marketing, Olimpia, mozi, tetszési index, akció, Verdi, sztárok, Audrey Hepburn, Kodály, piacképesség, opera, marketingstratégia, image, Marlon Brando, trend, eladhatóság, McDonald’s, design, Catherine Deneuve, Wagner, tehetségkutatók, áruházlánc, Jeremy Irons

Ugyancsak kutyaszorítóban lehet a sztárvilág, ha már nekem kell a védelmükre kelnem, de lám: ez a perc is beköszöntött. Aggódom a sztárokért.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Médiahack, internethuszárok, sajtburesz

2016. augusztus 21.

Címkék: Facebook, Olimpia, komment, szurkolás, Rió 2016, magyar csapat, sajtburesz

A riói olimpián szereplő magyar sportolók nagy örömöt szereztek nekünk nézőknek és itthonról – határokon belüli és külhoni magyaroknak. Nem csak érmeikkel, eredménye-ikkel, de a nyilatkozataikat nézve nyugodtan kijelenthetjük, hogy szerénységükkel és lelkesedésükkel is meghálálták a nézők biztatását, az újságírók munkáját. Mert tele volt sportolóinkkal a közmédia és az online portálok is folyamatosan beszámoltak az eredményekről. A sikerek mellett úgy gondolom, hogy néhány szignifikáns médiajelenség miatt is emlékezetes marad a 2016-os olimpia. Most ezeket veszem sorra.

 

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Magyarország, segítettél!

2016. augusztus 18.

Címkék: Helmut Kohl, magyar határnyitás, páneurópai piknik, berlini fal

Vannak egyszer használatos fogalmaink. Az e jelzővel illetett tárgyaktól eltérően ezeket első alkalmazásuk után még jelképesen sem hajítjuk a szemétkosárba, hanem újra meg újra felidézzük őket, hogy eleven emlékük például emberségről, helytállásról, hivatásról, bátorságról, élni akarásról vagy sorsfordulókról taníthasson minket. Egyszer használatosak, mert amire vonatkoznak, az egyszer történt meg, kiemelkedő eseményeként a történelemnek. Ennek valódi hatása persze csak utóbb válik nyilvánvalóvá. Ilyen emlékjel a páneurópai piknik sajátos neve, mely az Európa keleti felén létezett szocializmus végét jelző egyik békés találkozóra utal. A Duna TV idén a Magyarország, segítettél című új dokumentumfilmmel eleveníti fel ennek huszonhét évvel ezelőtti rendkívüli történetét.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Túl lehet-e élni a terrort?

2016. augusztus 17.

Címkék: terrorizmus, dokumentumfilm, szorongás, szerelem, bombamerénylet, Omri Givon

Világunk hatalmas falujának rettenetes alaptémája a terrorizmus, ami természetesen lecsapódik és megfigyelhető filmes megjelenéseinek sűrűsödéseiben is. Egymás után születnek az ezzel kapcsolatos mozis és tévés történetek, amelyek jó esetben nem pusztán akciódús száguldások, hanem olyan kérdésekkel szembesítenek minket, amelyekkel egyébként talán nem vagy nem úgy foglalkoznánk, mint e nézni- és feldolgoznivalókkal gyarapodva. Ilyen alkotás a Hét perc a mennyországban című 2008-as izraeli–francia–magyar film, mely Duna TV-s vetítése után néhány napig még megtekinthető a Médiaklikk.hu honlapon.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Jó volt Veled, Videomagnó!

2016. augusztus 15.

Címkék: technológia, analóg, VHS, videomagnó, házi mozi

40 évvel a megjelenése után a VHS videomagnó nyugdíjba vonul. Egyszerre volt paradigmaváltó technológia és státuszszimbólum. Felnőttek tanulták lázasan a programozását, garázsokban és sufnikban nyíltak sorra a videotékák, gyerekek vágtak fel azzal az iskolában, hogy 4 fejes készülékük van. A videomagnó konkurenciát állított a mozinak, átalakította médiafogyasztási szokásainkat és támadást intézet a szerzői jogok ellen. Számos otthonban vannak még a polcokon videokazetták, melyek most hirtelen egy úttörő korszak tárgyi emlékeivé válnak.

A kép forrása

Teljes cikk

Riói hullámvasút: még többet!

2016. augusztus 12.

Címkék: közmédia, M4, Olimpia, mindfulness, sportközvetítés, rio, pozitív önértékelés

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Soha még ennyi élő interjú az olimpiai számokat követően, soha még ennyi nyilatkozat közvetlenül a verseny után, mint a 31. nyári olimpiai játékokon az M4 képernyőjén. A magyar sportolók izzadva, lihegve elmondott értékelései, az azok mögött felsejlő küzdelmek, a versenyt kísérő izgalmak, félelmek, örömök és az edzők, stábtagok megszólalásai soha még nem hozták ennyire közel a nézőkhöz a magyar sportolók generációit. A fiatal magyar sportolókat ennyire „itt és most”, premier plánban, ennyire gyorsan, a medencéből kiugorva, a pástról lelépve hallani nyilatkozni azoknak is nagy élmény, akik csak a fontos versenyszámok előtt kapcsolódnak be a közvetítésbe, vagy utólag online csatlakoznak be.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Akárki ne lehessen hangadó

2016. augusztus 10.

Címkék: színész, dramaturg, tévé, mozi, Pannónia Filmstúdió, funkcionális analfabetizmus, magyar szinkron

Van, aki bevallja, van, aki tagadja – a maga részéről, hogy voltak idők úgy a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években, midőn a magyar szinkron fogalma és gyakorlata bizony erősen megdobogtatta a hazai szíveket. Külföldi világsztárok alakját kapcsoltuk össze, akár egy életre, szétválaszthatatlanul, magyar színészek hangjával-nevével. S amikor aztán mégis meghallottuk például Kern András helyett Woody Allent, Szabó Gyula helyett Peter Falkot vagy Sztankay István helyett Tony Curtist (és még hosszan folytathatnánk az emlékezetes sort), nem hittünk a fülünknek. Azaz dehogynem hittünk: megingathatatlan bizonyossággal vallottuk, hogy a magyar hang egyszerűen jobb az eredetinél. Azóta azonban történt egy s más, ami lerontotta büszkeségünket.

Teljes cikk