Marton Árpád

író, újságíró

A digitális demencia

2016. augusztus 06.

Címkék: autonómia, oktatás, kultúra, hagyomány, szabadság, függőség, digitális kompetencia, Marx, adatátvitel, emancipáció, eszmék, kommunikációs kényszer, adatforgalom

Minden korszaknak megvannak a maga hívószavai, jelmondatai, szlogenjei. Eszmék, amelyek köré az emberiség egy egész életszakasza szerveződik minden lelkesedésével, tenniakarásával és csalódásával. Ha a középkori ember számára a túlvilág jelentette a mértéket, a reneszánsz a látható, tapintható, érzéki lét örömét tűzte zászlajára. A tizennyolcadik század számára ilyen alapeszme volt az ész hatalmába vetett hit. A tizenkilencedik két vezércsillaga: szabadság és nemzet. A huszadik egyebek közt a haladást, a relativitást és az irracionálist kultiválta. Kietlen századunk egyik kedvence a digitális kompetencia.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Össztűz Trumpra

2016. július 31.

Címkék: Hillary Clinton, közösségi média, Donald Trump, Bernie Sanders, szerkesztett online média, demokraták, republikánusok

Durvul az amerikai elnökválasztási kampány. Az alapvetően demokrata párti, azon belül is a Clintonhoz hű elektronikus és szerkesztett online média – beleértve a mérvadó online portálokat is – támadja, és minden eszközzel igyekszik befeketíteni a republikánus jelöltet, Donald Trumpot, de a párt belüli vetélytársnak, Bernie Sandersnak is jutott a médiafegyverből. Eközben a híresen demokrata párti közösségi média mintha elesett volna, Trump tematizálja a Facebook és Twitter politikai diskurzusait.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Az elsüllyedt falu titkai

2016. július 29.

Címkék: közmédia, Erdély, Románia, elsüllyedt falu, falurombolás, Bözödújfalu

Itt nem fecseg a felszín, és – egyelőre – nem hallgat a mély. De már foszladozik a tó emlékezete. Ilyenkor, augusztus első szombatján évről évre még összegyűlnek a Ceauşescu-rezsim tomboló alkonyán pusztulásra ítélt Bözödújfalu azon lakói, akik fel akarják idézni víz alá temetett hajdani otthonuk képeit, melyek bennük élnek a legelevenebben. Róluk szól A felszín alatt című belga dokumentumfilm.

 

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A FESZT IVÁS SZEZON

2016. július 27.

Címkék: fesztivál, bulvár, vörösboros kóla, népünnepély, ünnepeink, kulturális költségvetés, gasztrokultúra

Egynémely szavaink annyira belekopnak a túlhasználatba, hogy a végén már senki sem emlékszik rá, mit is jelentettek voltaképpen. Ilyenkor kell rendet tenni a szavak jelentése körül. Hisz Konfuciusz maga mondja: „Ha a nevek nem helyesek, akkor a szavak nem felelnek meg a dolgoknak. Ha a szavak nem felelnek meg a dolgoknak, akkor a tettek nem sikerülnek.”

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

M4 Sport – egész évben ünnep

2016. július 25.

Címkék: Sport, média, Olimpia, Európa Bajnokság, magyar sport, nézettségi adatok

Még csecsemőkorban van, de már elérte eddigi legnagyobb sikerét. Az európa-bajnoki nézettségi csúcsok igazi határkőnek számítottak a tavaly nyár óta futó m4sport csatornának, aminek indításával több sportműsor kerülhetett közszolgálati képernyőre szélesebb spektrumban. Az 1 éves évforduló kapcsán nézzük meg kicsit közelebbről, hogyan változott a hazai sportfogyasztás.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Igen: cigány és értelmiségi

2016. július 23.

Címkék: értelmiség, kultúra, kettős identitás, Choli Daróczi József, cigányok, roma szakkollégium

„Még mindig szégyellnem kell magamat, hogy az egymillió cigányból a döntő többség még messze nem úgy gondolkodik, mint a te apád meg anyád, meg annak idején az enyém. (…) Hatvan-hetven év alatt kell, kellene bepótolni mindazt, ami ezerötszáz éve kimaradt az életünkből. Nem az európai kultúrkörben szocializálódtunk. (…) Akkor lennék igaztalan veletek szemben, ha azt mondanám, hogy ezt nektek be kell pótolni. Nem, nektek hozzá kell ahhoz járulni, hogy induljon el a folyamat. Igen, a kezetekben van a saját sorsotok, de nemcsak a tietek, hanem egy egész népnek, az egész cigányságnak a sorsa.”

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A Pokémonok már a spájzban vannak!

2016. július 20.

Címkék: kiterjesztett valóság, virtuális valóság, refencia nélküli valóság, Pokémon Go, élmény

A kettes metrón utazva ma tanúja lehettem annak, ahogy egy kékre festett hajú lány a telefonjával az utasteret körbepásztázva hangosan bosszankodott, miszerint nem talál egyetlenegy Pokémont sem. – A GPS jel hiánya az oka – nyugtatta meg zöldhajú barátnője. De az utóbbi hetekben elkezdődött virtuális lények utáni vadászat nemcsak a geek-eket hozza lázba. Világszerte öltönyös irodisták vesznek ki szabadnapot, hogy minél több figurát kapjanak el, és küldjenek csatába játékos társaik ellen. Sokan pedig életüket is kockáztatják a siker érdekében.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Az utolsó olvasó

2016. július 17.

Címkék: Wikipédia, lexikon, információforrás, tudástár, megbízhatóság, Britannica Enciklopédia, információk ellenőrizhetősége, szócikk, Gutenberg-galaxis, keresés

„Az utolsó nyomtatott magyar nyelvű lexikon” – kínálgatja a magyar kiadó a Britannica Enciklopédia tekintélyes kötetfolyamát. Majdnem féláron: talán már szobadíszül sem kellett azoknak, akiknek telnék rá. Újabb hátborzongató lelemény a marketingesek vegykonyhájáról. Legek nélkül semmi sem piacképes – gondolhatják, de a szlogen valódi mondandójával aligha vetettek számot. Ami meglehetősen vészterhes.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Még kér a nép: jó magyar tévéfilmet!

2016. július 14.

Címkék: Médiatanács, Zsurzs Éva, Fehér György-pályázat, tévéjáték

Nemegyszer hallhatjuk tévébarátok nosztalgikus sóhaját, felidézvén az aranykort, amikor még csak úgy áradtak a tévéfilmek a képernyőről. Persze áradás most is van, de a vele érkező anyagok minősége sokszor igen kellemetlen gondolatokat ébreszthet a nézőkben. De most nem is ezekről, a vége nincs latin-amerikai és ázsiai sorozatokról, vagy igencsak ingadozó színvonalú nyugati társaikról lesz szó (bár ott is szabnak remekbe, nem is ritkán), hanem olyan maradandó magyar produkciókról, amilyeneket időről időre hiányolunk. De igény s remény van rájuk. Most is.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Boldog születésnapot, Wikipédia!

2016. július 11.

Címkék: ingyenesség, Wikipédia, enciklopédia, online tudástár, szerkesztő, Web 2.0

Július 8-án ünnepelte 13. születésnapját a magyar Wikipédia. A fiatalok és az idősek, a nyugdíjasok és a kamaszok által is kedvelt ingyenes online enciklopédia maga is kamaszkorba lépett tehát. Az elmúlt 13 év impresszív számokat produkált. Több, mint 390 000 szócikk, ebből 500 kiemelt készült el a közösség munkájával. Mind többen férnek ennek köszönve a tudáshoz. Van azonban néhány szempont, melyet ritkán veszünk figyelembe, most azonban, talán kicsit ünneprontó módon foglalkozzunk velük is.

Teljes cikk