Marton Árpád

író, újságíró

Orfeo és Orfeo

2016. július 08.

Címkék: kereszténység, kisebbségek, gyász, coming out, másság, Budapest Pride, homofóbia, melegbüszkeség, részvét, retorika

Előre jelzem, hogy a mai magyar vitakultúránk párbajkódexében az van napirenden, hogy aki igyekszik nem elveszíteni a fejét, azt lenyakazzák. Nálunk ugyanis semmit sem lehet anélkül elemezni, hogy egyik vagy másik szekértábor teljes vehemenciával neki ne rontana a megszólalónak, de esetleg mind a kettő. Hát még, ha eleve indulatkeltés a szándék. Sejtelmem sincs. Kiderül.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Vérig értett megbékélés

2016. július 05.

Címkék: magyar, Erdély, Székelyföld, dokumentumfilm, hit, családtörténet, Isten, román

Magyar, román – két jó barát. Vagy rosszul emlékszem? Vagy éppenséggel nem erről van szó, s nem ott kell az agylágyulás jeleit keresni, ahol megelégelték vagy akár már ki is oltották a gyűlölködés tüzeit. Mert igazából, ha csakugyan komolyan vesszük az életet, errefelé kellene tartanunk. Hogy végre a „harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés”. Például úgy, hogy asztalhoz ülünk, és csendes figyelemmel közel engedünk magunkhoz emberi sorsokat. Olyasféleképpen, ahogy az Egy Isten, két nemzet című 2015-ös dokumentumfilmben láthatjuk.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Üzenet a túlvilágról

2016. július 04.

Címkék: Facebook, portfolió, portfólió, gyászmunka, videoüzenet, multimédiás installáció, kegyelet

Ha azt hinné valaki, hogy az élet nem múlja felül a legképtelenebb rémálmokat is, téved. Jó néhány éve, morbid walking idején merült föl bennem, mikor pattan ki valahol a programfejlesztői agyakból a digitális sírkő ideája. Az alapötlet nagyon is időszerű: a plazmán felvillantott multimédiás installáció informatívabb, sokoldalúbb, mondhatni: teljeskörűbb lehetne néma márványnál, méla névföliratnál. Megelevenedett epitáfium. GPS az emlékek ösvényein. Posztumusz portfólió.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Szabad-e szurkolni? Az EB szereplés margójára

2016. július 01.

Címkék: M4, sportközvetítés, pártatlanság, riporter, EB2016

Focilázban égnek a magyarok Budapesttől Székelyudvarhelyig, Győrtől Nagybecskerekig. Annak a magyar válogatottnak szurkolnak, mely az idei Európa Bajnokságon parádés teljesítményt nyújtott. A csapatkörben látottak alapján elmondhatjuk, a játékosok szereplése óriási siker volt. De nem csak a játékosoké, hanem az idegenben a csapatot buzdító, majd a Hősök terén hazatértük után a fiúkat éljenző szurkolóké és tévés közvetítőké is.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A fájl elszáll. A tudás megmarad?

2016. június 29.

Címkék: CD, mentés másként, kulturális entrópia, DVD, adatvesztés, külső merevlemez, tudás átörökítése, 451° Fahrenheit, civilizációs válság, digitális kompetencia, digitális információ

„Mit kíván tenni a meghajtóban lévő üres lemezzel?” – Némileg mellbevág az előzékeny Windows mindennapos kérdése, minthogy műsoros zenei CD-t helyeztem a tálcára épp az imént. Gyári, eredeti példányt. Újból próbálkozom. Az eredmény ugyanaz: akár egy udvarias pózából kizökkenthetetlen kínai hostess, a gép újra meg újra adatokat kíván fölvinni rég nem hallott népzenei lemezemre. Végigtrükközöm az összes szóba jöhető programot: zenei vágó, bootoló, grabbelő szoftvereimet. Biz a lemezen 702 MB szabad terület tátong, fekete lyuk az adatkozmoszban. Csöppet sem vidít föl a sors kaján fintora: az álltában elpárolgott muzsikaszó éppenséggel a Mentés Másként nevezetű formáció, jeles népzenészeink, Ivánovics Tünde és Fábri Géza lemezre menekített gyűjteménye volt csángó testvéreink veszendőben lévő zenei örökségéből. Mentés – de hogyan?

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Kell egy csapat - futball és a közösség

2016. június 23.

Címkék: közösség, labdarúgás, Magyarország, M4 Sport, Euro2016

A magyar labdarúgó-válogatott szereplése kapcsán talán a legfontosabb dologról esik a legkevesebb szó: a jó közösségről. Mert noha a pályán lévők elsősorban ismert és sokak által szeretett futballisták, igazi sikert csapatként tudnak elérni. A pályán lévők mögött azonban egy ország formálódik, ahol szerencsére kisebbségben maradnak a történések mögött politikai önigazolást hangoztatók és a sportsikert demagógiába burkolva elutasítók. Márpedig a sport maradjon sport!

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Történelmi téveszmék gyógyítása

2016. június 22.

Címkék: történelem, pápa, egyház, XII. Piusz, zsidóüldözés, embermentő tevékenység

XII. Piusz pápa megosztó személyiség. Hosszú pápaságának (1939–1958) kezdete csaknem egybeesett a második világháború kitörésével, és az ez után következő évek számtalan kihívására adott válaszai nemegyszer vad indulatok és kemény vádak forrásai, mindmáig. Ostorozói elsősorban a zsidóüldözéssel kapcsolatos „hallgatását” róják fel neki, vagyis azt, hogy ünnepélyes nyilatkozatban nem ítélte el a népirtást, vagy hogy például nem közösítette ki az egyházból Hitlert. A képlet persze most sem „fekete vagy fehér”. Mert az is tény, hogy a pápa nem maradt tétlen, ha emberek megmentéséről volt szó. Erre hívja fel a figyelmet a Róma ege alatt című kétrészes olasz film is.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Vigyázzunk egymásra!

2016. június 20.

Címkék: Facebook, POSZT, öngyilkosság, jelenlés

A legnagyobb közösségi oldal már jó ideje népszerű kommunikációs csatorna, ahol han-gulatunknak megfelelően posztolhatunk üzeneteket, melyeket sokan látnak. Ha úgy tet-szik, a Facebookon az én nyilvánossága jelenik meg, hiszen bárki hangot adhat örömé-nek, felháborodottságának, szomorúságának, vagy éppen mély bánatának. De talán ép-pen azért, mert ez a felület olyan könnyen írható, és mivel sokan pillanatnyi hangula-tuknak, kedvüknek megfelelően posztolnak, nem vesszük észre a másik valós segélykiál-tásait. Pedig mostantól maga a Facebook is meg akarja előzni az öngyilkosságokat.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Meggyőzés és meggyőződés

2016. június 16.

Címkék: nevelés, demokrácia, szólásszabadság, szabadság, médiahasználat, médiatudatosság, információs jogok, manipuláció, médiaetika, befolyásolás, meggyőzés, médiahatások

Teggelnek, lájkolnak, pókolnak, mémeket terjesztenek, szmájlikat és más emotikonokat küldözgetnek. A neten szocializálódott nemzedék szinte tolvajnyelvként él afféle szavakkal, amelyek szüleik, nevelőik számára már-már hieroglifáknak hatnak. Ám az efféle kifejezések ma már nem csupán a webes szubkultúrában érvényesek: ha meg akarjuk érteni gyermekeink vágyait és szándékait, érdemes tisztába jönnünk a jelentésükkel. Miközben folyik a harc a tudatok fölötti hatalomért, a tét voltaképpen az emberi személy szabadsága. A médiaműködés a modern demokráciák alapkérdése.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Olvass, ne csak nézz!

2016. június 14.

Címkék: BBC, sorozat, tévéfilm, mozi, feldolgozás, irodalmi adaptáció, War and Peace, regény

Idén is véget ért az Ünnepi Könyvhét, mely az ötletadó Supka Géza művészettörténész szándéka szerint az igazi irodalom és az igazi írók ünnepének indult valaha. Aztán mára igazi könyves fieszta lett belőle, ahol aztán mindent meg lehet találni, a színvonal dimbes-dombos (vagy inkább hegyes-szakadékos). De nem csak ilyen téren változtak nagyot az idők. Ahogy böngésszük a korábbi és vadonatúj, időtálló és kérészéletű műveket egyaránt kínálgató kiadók választékát, mi, 21. századi olvasók már rendre azon kaphatjuk magunkat, hogy számos kötet címe láttán be-bevillan egy-egy filmemlékünk is. „Ebből nemrég készült egy újabb feldolgozás.” „Aha, ez az a regény, amiből azt az Oscar-díjas filmet csinálták.” „Jé, ebből könyv is van?” Nézzük csak, mit látunk, ha megnézzük az olvasnivalót.

Teljes cikk