Marton Árpád

író, újságíró

Ismerkedik a nyomtatóm

2016. január 26.

A nagymenők első dolga, amikor új gépet vesznek birtokba, hogy leragasztják a beépített webkamerát – avat be az önvédelmi műhelytitokba informatikus unokaöcsém.

Titkon vállon veregetem magam. Ha ezek nagymenők, én egyenest pionír vagyok az adatvédelem mezején: már az első nap szigetelőszalaggal dugaszoltam be legelső beépített webkamerám kukkolólikát, miután egy óvatlan pillanatban, az új eszközök telepítése közben megpillantottam magam a monitoron. Ha ez itt szemmel tart – gondoltam -, egyetlen percig sem leszek képes majd a teendőimre koncentrálni. Mint ahogy az ember folyton érzi a háta közepén, ha titkon figyelik.

Teljes cikk


Marton Árpád

író, újságíró

Háború nem kell!

2016. január 18.

Kell háború – mondja egyenest a kamerába a belvárosban megszólított értelmiségi nő. Határozottan néz az optikába: szilárd a világnézete, talán interjúrutinja is van.

Ügyvéd lehet vagy főhivatalnok, akár orvos is, középosztálybeli, konszolidált kelet-európai emancipált, aki igyekszik nyugat-európai emancipáltnak látszani. Ötvenes-hatvanas, hidrogénezett kortalan. Lehet, hogy éppen a gyermekeihez siet háztartási segítségnyújtásra. Unokákra fölvigyázni. Csingilingi kedvességek lapulnak tán a cekkerében. Meglepetéstojás. Macskanyelv.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Az átlag torrentező és a Netflix esete

2016. január 15.

Címkék: Netflix, Vod

A legnagyobb streaming szolgáltató, a Netflix január 6-ától már hivatalosan is elérhető Magyarországon. Sejteni lehetett, hogy az amerikai óriás egyszer majd megjelenik a közép-európai piacon. Nem lehetett tudni azonban, hogy mikor teszi lehetővé a magyar nézők számára is, hogy több tucat sorozat és több száz film közül válogassanak.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Mai pesti történet: Csak színház és más semmi

2016. január 13.

A 2000-ben készült, mára idehaza kultikussá váló Csak szex és más semmi című vígjátékot csak nyomokban követi ugyan Csányi Sándor és Schell Judit 6 részes, ezúttal tv-re szánt civakodása, a recept azonban patikamérleggel mérve az első epizód után beválni látszik. A vasárnapi első epizódtól egyelőre bizakodók lehetünk.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Költő az adatfolyamban

2016. január 11.

Simai Mihály nyolcvanesztendős, József Attila-díjas költő beiratkozott a Somogyi-könyvtár számítógépes tanfolyamára.

A hírt nem röpítették világgá az ügynökségek, nem lett belőle breaking news a CNN-en, és a hazai tévék sem szakították meg adásukat, de nem verte dobra az intézmény igen lelkiismeretes és ügybuzgó sajtósa sem – teljességgel elsikkadt a migránsválság és a Sztár a sztárban új szériájának izgalmai közepett.

Pedig van az esetben valami korszakos, valami, ami fordulópontot jelképez.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Sírva röhögünk emodzsival

2016. január 04.

Címkék: migráns, emodzsi, szelfibot

Minden év elején számos rangsort közölnek a nyomtatott sajtóban vagy az interneten. A leggazdagabb emberek vagy a legbefolyásosabb politikusok mellett immár hagyományosan az adott évet meghatározó legfontosabb kifejezések is felsorolásra kerülnek. Az Oxford Szótár szerkesztőbizottsága szerint nagyvilágban a tavalyi évben a korábbiaktól eltérően nem egy írott szó, hanem egy szimbólum, a sírva nevető emodzsi lett az év legmeghatározóbb nem csupán angol, de kultúraközi kifejezése is. Nálunk pedig - egy könyvkiadó koordinációjának köszönhetően, a közönség szavazatai alapján – a migráns lett a 2015-ös év szava.

Az idei győztes, a sírva nevető piktogram nem szöveges természete jelzi, hogy a digitális korszakban a kép és szöveg szorosan összefügg, a számítógép és internet, az utóbbi időben pedig az okostelefonok elterjedésével pedig az írásbeliség egy új korszakába léptünk.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Jézus a moziban

2016. január 02.

„…nem kaptak helyet a szálláson” – hallhatták nemrég a keresztények a karácsonyi szertartásokon a Szent Család kétezer évvel ezelőtti történetének közismert fordulatát. S nem kaptak helyet a moziban… – tehetnénk hozzá a posztmodern mai folytatást – nem ok nélkül: a meglehetősen sok furcsaság számára is otthonos Nagy-Britanniában ugyanis az esett meg az ünnepek előtt, hogy a filmszínházakban vetített reklámokról döntő Digital Cinema Media nevű brit szervezet nemet mondott arra a megrendelésre, hogy év végén a szigetország mozijaiban fizetett hirdetésként vetítsék azt a negyvenöt másodperces videoklipet, mely része a keresztény egyházak és karitatív szervezetek által kezdeményezett Christmas Starts with Christ (A karácsony Krisztussal kezdődik) mottójú kampánynak.

Christmas Starts with a Baby’s Giggle: a karácsony egy kisbaba gagyogásával kezdődik…

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Emberibb Újesztendőt!

2015. december 31.

Pszichológus fejti ki nézeteit a képernyőn. Amikor rákapcsolok, épp arról értekezik, hogy az olyas olvasnivalókat, mint a Légy jó mindhalálig, száműzni kellene az iskolákból. Az indoklással sem marad adósunk: Móricz regénye és a hasonszőrű negédeskedések a gyöngék kultuszát építgetik, ilyeténképpen pedig káros mintákat állítanak a sikerre és küzdelemre termett ifjonti rétegek elé.

Egy pillanatra meghűl a vér az ereimben. Hová gurulhattak a jó lélekbúvár gyógyszerei? – kérdezem aztán csak úgy magamban, nem is szólva arról, hogy vajon ki és miért engedte adásba ezt a szakértői véleményt mintegy a tudomány szózataként pozicionálva, anélkül, hogy akár csak egy szerény ellenvetés is elhangzott volna a tévedhetetlen doktori álláspont pontosításául?

Teljes cikk

Félvilág – Az új magyar tévéfilm

2015. december 28.

Címkék: Duna TV, tévéfilm

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Lassú tempó, sötét tónus, feszült hangulat. Az egységes film minden részlete, minden jelenete és képkockája behúz a történetbe és bent tart. A téma ismert, bár kissé elfeledett, ám ezúttal nem bulvár-kriminalisztikai, hanem pszichológiai szempontból feldolgozva: mit kezd az életével negyven felé haladva (!) egy „félvilági nő”. Aki egyébként Magyarország leghíresebb nagypolgári kitartottja volt 100 évvel ezelőtt.

A dióhéjnyi szüzsé (spoiler nélkül): Mágnás Elza jelentéktelen bordélyházi kurvából emelkedik fel a társadalmi ranglétrán és lesz hosszú éveken keresztül a világvárossá fejlődő Budapest egyik legbefolyásosabb személyének, a bútorgyáros Max Schmidtnek a szeretője. Az 1914-es év legtitokzatosabb gyilkossági ügyét – egy ládába rejtett fiatal nő holttestét sodorja partra a Duna a budai rakparton – hosszú ideig nem képesek megoldani a hatóságok, az ügy a tettes későbbi megtalálása után is sokáig a bulvárlapok témája marad.

Teljes cikk