Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Nemzeti Kincsem

2017. március 24.

Címkék: Magyar film, Nagy Ervin, Petrik Andrea, magyar történelem, Kincsem

A Kincsem kétségtelen, az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar filmje lesz, ami áttörhet gátakat, és amiről a lépcsőházban is beszélnek már most. Minden szerencsés csillagzat alatt született: egy legendák ködébe burkolódzó ló, ami szintén jókor volt jó helyen. Minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje biztos kezekben, egy olyan korban, amikor évek óta ismét a nagy dobást várjuk. A legszebb az egészben pedig az, hogy a látvány és a hollywoodi befejezés mellé tényleg kapunk dramaturgiai bravúrt is.

Teljes cikk

Felpumpált valósághiány

2017. március 22.

Címkék: kereskedelmi tévé, pumped, trash media, socio reality

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Ha tavasz, akkor új műsor. De mit csináljon az egyszeri kertévés, ha nincs semmije csak néhány celebje? Nyilván össze kell rakni őket egy műsorba. A legjobb, ha nem csinálnak semmit, csak vannak: dumálnak, kajálnak, buliznak, összevesznek egymás csaján stb. Megfűszerezni az egészet soft pornó jelenetekkel, erősnek tűnő beszólásokkal – és már kész is friss, ropogós, naprakész magyar szocio!

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Kedves nézőink

2017. március 20.

Címkék: demokrácia, magánszféra, okostelefon, Kádár-éra, kommunikációs csatorna, Orwell, bizalomba férkőzés, ZS-generáció, lehallgatás, Wikileaks, adatgyűjtés, okostévé

Alig tudatosult csak bennünk a legutóbbi Wikileaks-kiszivárogtatás, máris itt az új borzongatás. A beszélős babák – olvasom valahol –adatokat rögzítenek és továbbítanak. Okos babák, beszélő fejek… Nem mintha egy kétéves gügyögésén sok felgöngyölítenivaló lenne. De a tendencia! A legkisebbek már olyan világban tanulnak meg tájékozódni, ahol az ember minden rezdülése nyilvános? Holott ez sincs így, jól tudjuk. Míg a technika fejlődik, önvédelmi reflexeink zsibbadnak. ZS-generáció, mint zsibbasztottak?

 

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Segít a média coach!

2017. március 16.

Címkék: oktatás, prosumer, médiatartalom, média coach, biztonságos internethasználat

Egy tizenéves ismerősöm örömmel újságolta, hogy az interneten megnyerte a legújabb iPhone-t, pedig még rossz választ is adott a kérdésre, hogy melyik telefont látja a képen. Öröme azonban rövid ideig tartott, mert jelentős összegeket kezdtek el levonni a számlájáról. Az új telefon meg sehol. Sehogy sem tudott rájönni, hogy szüntesse meg ezt az állapotot, és segítséget kért. De nem csak csalások áldozatai lesznek azok, akik vakon bíznak az online tartalmakban. Önkéntelenül is olyan dolgokat osztanak meg magukról, melyekkel mások visszaélhetnek. Az internet elterjedése előtt csak a média tartalmak befogadása volt kihívás, de most a tartalomlétrehozással kapcsolatos kérdéseket is meg kell vitatni. Ezért van szükség média coach-okra.

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Akit az égbe temettek

2017. március 14.

Címkék: Petőfi, március 15, forradalom és szabadságharc, lengyel–magyar barátság, Bem József, 1848–49

Mit ünneplünk március 15-én? Persze, a szabadság kivívását, hiányában a vágyát, a lehetetlent, s korlátokat nem (szívesen) ismerő hajdani és örök ifjak tavaszi lendületét és frissességét, a magyar függetlenség ígéretének nagy napját s még annyi mást. Azt is, ami a pesti forradalom kitörését követte a politikában és a harcmezőn. A névtelen és neves hősöket. Köztük olyan kiemelkedő férfiak alakját is, mint Bem apó.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Médialecke, demokrácialecke

2017. március 13.

Címkék: sajtószabadság, hatalom, cenzúra, felelősség, közjó, társadalmi szerepvállalás, sajtószabályozás, demokratikus alapjogok

Hisz gyakorlatban ez is jóval átláthatóbb. Ahogy minden. Ezennel a médiaszabályozás – szólásszabadság lezárhatatlan diskurzusa. A végén majd elmondjuk, miképp történt 1848-ban. A forradalom a sajtó lefoglalásával teljesedett ki. Kívánjuk a sajtó szabadságát. Aztán a márciusi ifjakból felelős kormányférfiak váltak. Alig pár hét, és a minisztérium sajtóellenőrzést vezet be – a szabadságharc érdekében. Összetett demokrácia-játszma. Lássuk előbb a személyes tapasztalat szintjén.

 

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A digitális parnasszus

2017. március 10.

Címkék: Big Data, adatbázis, Püthagórasz, Platón, klasszikus zene, Arisztotelész, sikerlista, tömegkultúra, cybervilág, hálózatelemzés, adatelemzés

Érkezett valami már megint Keletről, ami minden, csak nem világos. Számomra legalábbis. Mint blogszomszédom beszámolójában olvashatni: koreai kutatók a legújabb hálózatelemző módszerek segítségével megfeleltetéseket eszközöltek a klasszikus zene legnagyobb alkotói között, nem beszélve egynémely összefüggések fölvázolásáról, melyek e jeles muzsikusok életművét egyetemes kapcsolatrendszerekbe ágyazzák. A leleményes kutatók azonban nem torpannak meg a tényszerű kapcsolódásoknál: módszerük – mint hirdetik – tendenciákat rajzol ki, előrevetítve ezzel a zenei ízlés, vele együtt pedig a zenei piac jövőbeni irányait. Figyelemreméltó törekvés, kivált, hogy hangsúlyozzák: eredményeik szigorúan pozitivista alapokon állnak, nem befolyásolja őket zenei ízlés, elfogultság, kizárólag a megfellebbezhetetlen adatok.

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Mozart a Big Data dzsungelében

2017. március 08.

Címkék: Mozart, Beethoven, Big Data, Verdi, komolyzene, lemezeladás, Bach, zeneszerzők, Csajkovszkij

A Springer kiadó által nemrég megjelentetett tanulmány szerzői Big Data elemzés segítségével mutattak ki eddig ismeretlen összefüggéseket zeneszerzők közti együttműködésekről, hatásokról. A vizsgálatot végző koreai kutatók a zenét nem művészetként, a zeneszerzőket nem alkotóként, hanem az egész jelenséget számok tükrében szemlélik. Munkájuk során lemezeladási adatokat is használtak. Eredményeik alapján kiderül, kik a „legnagyobb” zeneszerzők, és milyen dinamika figyelhető meg az alkotás, együttműködés és lemezeladás között. Sőt azt is ígérik, számításaik alapján meg lehet jósolni a komolyzene jövőjét is.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Kutatom a közvéleményt

2017. március 06.

Címkék: közösség, demokrácia, információs jogok, kommunikáció, adatátvitel, személyköziség, információs társadalom, információcsere, kommunikációs technikák

Nem tudományos értékű az én kutatásom: sem a módszertana, sem a relevanciája nem követi a statisztikusok szakmai protokollját. Afféle magánjellegű kérdezősködés csak, egyetlen kutatási céllal a homlokterében. Hogy tudniillik mit gondolunk mi, a kommunikációs korszak fiai civilizációnk vezéreszméjéről és legfőbb jelszaváról? Eljárásom meglehetősen gyermeteg, akár le is leplezheti tudakozódásom miértjét. Egyszerűen csak nekiszegezem a szembejövőknek: mit juttat eszükbe az a szó: kommunikáció? Rokon fogalmat, eszközt, magatartásmódot, kapcsolódó miegyebet. Ki-ki legföljebb tíz címszót sorolhat fel, gondolkodási idő nincsen. Mondom: híján vagyok a statisztikusi szakképzettségnek. De hát Szókratész sem volt iskolázott közvélemény-kutató. Csupán szeretett kérdezősködni.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Van élet a gyűlölet után?

2017. március 04.

Címkék: második világháború, családtörténet, animáció, kitelepítés, Felvidék, szlovákok, magyarok, Edvard Beneš

„Elnézést, de érzések nélkül ez nem megy.” Nem az egyetlen, de ez is kulcsmondata a Felvidék (Horná zem) című szlovák–cseh filmnek, melyben egy fiatal nő családja történetének nyomába ered. Könnyek közt buggyannak elő e szavak egy idős asszonyból, akinek az apját két héttel az ő születése előtt, 1944-ben vitték el katonának. Sosem látták egymást. Mit keresünk – és mit találunk közös múltunkban?

Teljes cikk