Kis karácsonyi közösségi média kalauz

2015. december 24.

Címkék: Instagram, Twitter, Facebook, karácsony, Vine

Már december 22-én megjelentek a Facebookon az első karácsonyi üzenetek, ezért olvasóinknak figyelmébe ajánlunk posztolási ötleteket, hogy kitűnhessenek a tömegből, és nem konkrét személyeknek, hanem teljes ismeretségi körünknek szánt üzenetüket mind többen észrevehessék.

Nincs karácsony közösségi média nélkül, valamennyi, a felhasználók által írható felületet elárasztják már szenteste előtt a fényképek és posztok, és nehéz személyes üzenetet közvetíteni a többmillió hasonló bejegyzés közt.

Teljes cikk

Kitől vesszük meg álmainkat?

2015. december 18.

Címkék: Star Wars

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik tizenévesen még jól elvolt az olyan klasszikus írott mítoszokkal, mint a May-indiánregények világa vagy a Verne-univerzum. Aztán egyszer csak minden átmenet nélkül jött az Utazás a hold körül után a Halálcsillag brutális víziója. Mintha két korszak váltotta volna egymást. Persze mi nem változtunk olyan gyorsan, mint a filmek, számunkra a különbség csak annyi volt, hogy azontúl az iskolai szünetekben Skywalkerként kergettük az ellenséges csapatot.

A Star Wars nemcsak azért fontos, mert minden épkézláb gyerek azon nőtt fel a 70-es évek végén, 80-as évek elején (azóta meg folyamatosan, aztán meg a ’90-es években). Beleégett gyerekkorunk belső vetítővásznára, álmainkba, sőt ifjúkorunk eszmélésébe. Amikor kicsik voltunk, alig tizenévesek, ciki volt nem ismerni a filmeket, pár évvel később pedig már röhögtünk azokon a társainkon, akik még mindig a bűvöletében éltek.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Közösségi média által magányosan

2015. december 16.

Címkék: közösségi média, Facebook, karácsony

Az ünnep mindig fontos eseménye egy közösségnek, ahol nem az egyénen, hanem az összetartáson, az együttléten, az aktív cselekvésen van a hangsúly. Mediatizált világunkban azonban ma már elképzelhetetlen a karácsony közösségi tartalmak nélkül. Az ünnep egyszerre üzenet is, mely közvetíti egy közösség értékrendjét, gondolkozásmódját, jelzi tradícióját, és a folytonosság jegyében a jövőbe is tekint. De vajon milyen üzenet olvasható ki a karácsonyi közösségi média használatunkból?

Ha megvizsgáljunk a karácsonyi Facebook, Twitter vagy Instagram posztolási szokásainkat, először is a tartalomlétrehozó magánya; az én előretörése, és az üzenetek tömegcikk jellege tűnik fel. Walter Benjamin A műalkotás a technikai reprodukálhatóság korában című korszakalkotó esszéjében azt írja, hogy „még a lehető legtökéletesebb reprodukcióból is hiányzik egyvalami: a műalkotás Itt és Most-ja – egyszeri jelenléte azon a helyen, ahol van.”  

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Pekingi kacsa, avagy a média túlhatalma

2015. december 11.

Lehet, hogy nem ugyanazt a filmet nézzük?

Itt átláthatatlan szmog, az utca népe lélegzőmaszkkal jár-kel, a látképet apokaliptikus rozsdaszínbe vonja a gyárgigászokból és a milliárdszám araszoló autóból ömlő füst. Szmogriadó Pekingben. A helybeliek meglepő fegyelmezettséggel tűrik a helyzetet: kötelességtudóan igyekeznek munkába vagy maradnak otthon, eregetik világelső iparuk gyilkos gázait vagy épp kivárnak a párt következő utasításáig. Pániknak nem látom jelét. Évezredek óta higgadt nép. Akárcsak híres agyaghadseregük.

Teljes cikk

Nem hiszel a szemednek. A kiterjesztett – vagy beszűkült (!?) – valóság

2015. december 07.

Címkék: kiterjesztett valóság, my media, képernyő

Az év vége felé közeledve erőteljesebben tekintünk a jövőbe, mint általában. Cikkünkben most azt vizsgáljuk, milyen változások várhatók, milyen új technológiák épülhetnek be a közeljövőben a médiába. Az egyik lehetséges változást a képernyő még közelebb hozása, a való világra egy digitális információs réteg „terítése” hozhatja.

Az elkövetkező években rutinná válik majd, hogy miközben okostelefonunk kameráján keresztül kémleljük a világot, kiterjesztett valóság technológiával együttműködő arcfelismerő alkalmazást futtatunk. Közben valós időben a rendszer a big data-ra támaszkodva, a közösségi oldalakon posztolt képek alapján azonosítja a telefon kijelzőjén megjelenő embereket, és az arcukhoz rendeli profiljukban szereplő nevüket, adataikat. Sőt, legújabb Facebook vagy Twitter bejegyzésüket is, de értesülhetünk érdeklődési körükről, családi állapotukról, zenei ízlésükről. És lassan már nem tudjuk majd eldönteni, hogy a valós vagy virtuális térben lépjünk-e kapcsolatba az illetővel. (Ha meg kellene tippelni a jövőt, akkor én a virtuálisra fogadnék.)

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A riszáló Mikulás

2015. december 05.

Címkék: Mikulás

A riszáló Mikulásnak állandó helye van az egyik nagyáruházban. Hozzászokhattunk az évek során, ismerősként üdvözöljük is vele egymást, ha a karácsonyi szezon előcsalogatja nyári odújából.

Talán már hiányozna is, ha sörhasával, társzekérnyi potrohával, beszeszelt jómadarakra vallón szederjes orcájával ott nem imbolyogna a vevőszolgálati pult közvetlen szomszédságában, hogy - miközben harsogva és meglehetős torz orrhangon zengedez valami Bing Crosby-slágert vagy ír matróznótát - fáradhatatlanul riszálja magát. Szakasztott úgy fest, akár egy negédes cukros bácsi. Csak éppen zajosabb. Meg is kérdeztem a minap pultszomszédját, a garanciajegy-érvényesítő kisasszonyt, hogyan lehet ezt kibírni ép ésszel egész Karácsonyig. „Mindent meg lehet szokni” – hangzott a válasz.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Főműsoridős nyalánkságok - Nyomokban tehetséget is tartalmaz

2015. december 02.

Címkék: tehetségkutató, docureality, Hungary’s Got Talent, Keresem a családom

A legendás Nyugat egyik maradandó kisesszéjében azt írja a giccsről, hogy az a leggyakoribb árú a művészet piacán; győzelmesen trónol a háttérbe szorított többi esztétikai kategória fölött. „A giccs mindig igen érzelmes, sőt mindig a legszentebb érzéseket akarja közvetíteni; csak az a baj, hogy túlságosan könnyen juttat ezekhez az érzésekhez. Olcsón ad olyan dolgokat, amelyeket csak drágán volna szabad megszerezni; mert semmit sem érnek, ha áron alul jutunk hozzájuk. Az, hogy valami nagyot és előkelőt ígér, ép oly fontos, mint az, hogy szerény ersatzot ad helyette”. 80 év után is érvényes gondolatok.

Médiakutatóként sokféle műsort meg kell néznem, hogy képben legyek. A magyar kereskedelmi televíziók külföldi mintára készített tehetségkutatóknak címkézett műsorai: a Megasztár, a The Voice, a Rising Star, a Csillag születik, az X-Faktor mind nagyot és előkelőt ígérnek. Az igazság győzedelmeskedését: a tehetség megismerését és országos elismerését. Valamit, amitől megnyugszik a néző. Ezzel szemben gyakran finoman szólva is szerény másolatot, színjátékot adnak helyette, de semmiképpen sem a tehetség győzedelmeskedését, az értékek elismerését.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Advent elé - Kutyavilág, macskajaj

2015. november 28.

Címkék: Ferenc pápa, Advent

Mértékadó orgánumban olvasom: Ferenc pápát nemrégiben megkérdezte egy kisgyerek, van-e vajon az állatoknak lelkük. A pápa – adja tudtul a forrás – kis tanakodás után így válaszolt: lehetséges.

Amivel nagy óvatosságról tett tanúságot, tekintetbe véve a tévedhetetlenség értelmezése körül dúló vitákat. Különben meg a kérdésre nem is igen adható egyértelmű válasz sem a keresztény kinyilatkoztatás, sem a későbbi tanfejlődés talaján. Szent Pál ír ugyan arról a Rómaiaknak címzett levelében, miszerint az egész teremtett világ Isten fiainak megnyilvánulását várja, mely tételt előszeretettel idézi a teremtésvédelem legtöbb megnyilvánulása – az üdvözülés tana, görögösen az eszkatológia pedig ugyancsak a teljes isteni teremtés jövőjét prognosztizálja a végidők megdicsőült új egén, új földjén.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A közösségi média eltérítése, avagy a megtévesztés hálójában

2015. november 27.

Címkék: Párizs, Twitter, Facebook, hoax, gyűlöletbeszéd

Azt hiszem, senki sem vádolhat azzal, hogy ne szeretném a közösségi médiát és ne emelném ki, dicsérném az előnyeit. Hogy ne áradoznék arról, miszerint végre megszólalási lehetőséget ad a mindennapi felhasználóknak. Hogy arról is tudósít, amiről a szerkesztett elektronikus és nyomtatott médiumok nem. Hogy a civil újságírók mindenhol ott vannak, és pillanatok alatt tudósítanak Facebookon és Twitteren az eseményekről. Hogy a szolidaritás és a segítség platformja lehet. De.

közösségi média kétélű fegyver, ugyanis nem csak a szolidaritás, de a megtévesztés, vagy, ami rosszabb, az uszítás és ezzel végső soron a pusztítás eszközévé is válhat.A párizsi terrortámadás után megfigyelhető volt, ahogyan elkezdődik az álhírek és megtévesztő információk futótűzszerű terjedése, a közösségi média eltérítése.

Teljes cikk

A rádió aranykora?

2015. november 26.

Címkék: közmédia, rádió, EBU

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Az EBU legfrissebb jelentése több területen rajzolja meg az európai országok közszolgálati térképét. A több mint 60 oldalas anyagból kitűnik, hogy a magyar közmédia rádiós portfóliója ismert és vonzó a fiatalok körében, európai összehasonlításban pedig több szempontból a Közép-európai átlag felett teljesít évek óta.

Több év óta nyilvánvaló tény, hogy a közmédia rádiós portfóliója a maga 32,5%-os share-jével Magyarországon a legerősebb rádiós piaci szereplő. Ez a piaci részesedés egyébként a magyar törvényekben megállapított felső határt súrolja, tehát broadcast területen már nem nagyon van hova növekedni.  

Teljes cikk