Marton Árpád

író, újságíró

Cafe de Paris, avagy nem vagyok dzsihádista

2015. november 20.

Címkék: Párizs

Ezen az alapon pedig joggal várom, hogy tiszteletben tartsák személyiségi és információs jogaimat. Másfelől ellenben azt is, hogy az e célra létesült szervezetek – rendfenntartó erők, bűnmegelőző szervek, összességében a demokratikus állam rendszere – megoltalmazzanak a pusztító erőktől. Gondolatoktól, szavaktól, cselekedetektől és mulasztásoktól.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Párizs után. Megóv vagy megöl a közösségi média?

2015. november 17.

Címkék: Twitter, közösségi média, Facebook, Safety Check, #PorteOuverte, hoax

A legfrissebb adatok szerint 129 ember vesztette életét és több százan sebesültekmeg november 13-án Párizs belvárosában, ahol hat helyszínen gyakorlatilag egy időben összehangolt géppisztolyos és robbantásos merényletet hajtottak végre terroristák. Az események hatására kaotikus állapotok léptek fel, és azok közül is, akik sértetlenül megúszták a támadást, több tízezren rekedtek a megbénult város utcáin. Hasonló esetekben a polgárok korábban a kormányzatra, rendőrségre és katasztrófavédelemre vártak, hogy átmeneti szállást biztosítsanak számunkra. Most azonban valami teljesen új dolog történt: a párizsiak – kihasználva a kezükben lévő technológiát – a közösségi média: a Facebook és Twitter funkcióival élve önszerveződésbe fogtak.

Segítséget kértek és segítséget kaptak. Életjelet adtak magukról. A Facebook aktiválta a Safety Check alkalmazását, melyet először 2014 októberében mutatott be a nepáli és afganisztáni földrengések után, vagy a Patrícia hurrikán és más természeti csapások alatt. A rendszer lényege, hogy egy katasztrófa sújtotta zónában rekedt felhasználók egy kattintással jelezhetik a hírfolyamban barátaiknak és szeretteiknek, életben és biztonságban vannak. Párizsban a terrortámadás éjszakáján több mint 4 millió ember használta a Safety Check alkalmazást, és több mint 360 millió felhasználó értesült arról, hogy barátai biztonságban vannak.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Ajánlom blogomat

2015. november 16.

Néhány nappal ezelőtt, amikor világszerte ismert karmesterünk fölhívott, hogy figyelmembe ajánlja a blogját, bizony még nem sejtettem, hogy másnapra magam is saját bloggal viszonozhatom a megtisztelő gesztust.

Haladok a kórral.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Halványuló e-tinta

2015. november 13.

Címkék: e-könyv, okostelefon, médiakonvergencia, mp3 lejátszó, táblagép

A Pew kutató központ október 29-én publikált jelentése szerint jelentős átrendeződés figyelhető meg az elmúlt években a digitális tartalmakat megjelenítő IT eszközök terén. Míg sokan a könyv halálával riogattak, mi magunk pedig nem álltunk be a sorba, és a médium továbbélését az e-könyv olvasókban láttuk, óriási meglepetés ért minket. Egy év alatt, 2014 és 2015 között az e-könyv olvasókat birtoklók aránya az USA-ban 32%-ról 19%-ra csökkent. Az okostelefonok pedig mindent visznek.

A friss és átfogó jelentés két reprezentatív felmérésen alapul, melyet 2015 márciusa és áprilisa, illetve június és júliusa között végeztek el az USA-ban 2000 fős mintán. Annyit rögtön érdemes előrebocsátani, hogy a vizsgált digitális eszközök közül egyedül az okostelefonok és tabletek elterjedésének terén mutatható fel jelentős növekedés. A vizsgálatban olyan eszközök elterjedését mérték, mint az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, mp3 lejátszók, vagy éppen az e-könyv olvasó, tehát valamennyi konvergens eszköz, mely több típusú tartalom megjelenítésére képes.

Teljes cikk

Devich Márton

kulturális főszerkesztő, Duna Médiaszolgáltató

A tiszta szívűek - akik médiatörténelmet írnak

2015. november 11.

Címkék: Duna TV, Fölszállott a páva

Megpróbálok laza lenni. Fiatalos. Könnyed és trendi. Ilyen hozzáállással álltam neki megírni az érzéseimet a Fölszállott a páváról. Hátha így elolvassák a cikket a főszereplő ifjak, meg a szüleik is. Aztán két hét gyötrelem után rájöttem, ez nekem nem megy. Egyrészt nem vagyok fiatal, laza meg főleg nem, másrészt akárhogy is csűröm-csavarom, a Páva nem éppen a trendi vonal. Legalábbis a világ folyásához képest. De akkor meg mi a titka? Miért rajonganak érte annyian?

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Fridivel az éjjelin

2015. november 09.

Akármint erőltetem is emlékezetem, sohasem fordult elő velem újságírói pályám eddigi negyedszázadában, hogy csupán a nagyobb hitelesség kedvéért egy fedél alatt kellett volna éjszakáznom bárkivel is portréalanyaim közül.

Meglehet, jelentős szakmai hiba.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A világháló alig hallható hangja – egy kínszenvedés története

2015. november 08.

Címkék: internet, Podcast

A közösségi média környezetében a hang – a szöveggel és képpel ellentétben – nem használja ki kellő mértékben a világháló digitális környezete által biztosított lehetőségeket. Annak ellenére sem, hogy leghangosabb válasz az online környezetben felmerülő szerzői jogi problémákra éppen a zeneipartól érkezett. A történet, mely ahhoz a felismeréshez vezetett, hogy a világháló hangja alig hallható, azzal kezdődött, hogy egy, digitális tartalom létrehozást szolgáló szemináriumon podcast készítésbe fogtunk a hallgatókkal.

A Facebook, Twitter, YouTube esetében a szolgáltató által biztosított keretek között a felhasználók – prosumerek – közösen készítik a tartalmat, megosztják, véleményezik vagy kiegészítik egymás anyagait. Azzal, hogy a felhasználói attitűd megváltozott, a passzív befogadóból a mindennapi felhasználók a közösségi médiában tartalomgyártók lettek. A felhasználók gyakran és könnyűszerrel osztanak meg tartalmakat. És azt nagyon szeretik, hogy ez így van.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Morbid Walking avagy a Halloween-hisztéria

2015. november 01.

Címkék: Halloween, Halottak napja, töklámpás, krizantém

Nem, eszemben sincs, hogy jelen szemlében az óriásplakátjaival egy országot nekrofíliába borító zombi-sorozatot népszerűsítsem. Jóízlésű ember, legyen bár kritikus, ilyesmit meg nem néz, ami arra vall: a médiahatóságnak igen kifinomult az ízlése, hisz ha belenéztek volna, aligha be nem tiltanak efféle szörnyűséget.

Nem, eszemben sincs, hogy jelen szemlében az óriásplakátjaival egy országot nekrofíliába borító zombi-sorozatot népszerűsítsem. Jóízlésű ember, legyen bár kritikus, ilyesmit meg nem néz, ami arra vall: a médiahatóságnak igen kifinomult az ízlése, hisz ha belenéztek volna, aligha be nem tiltanak efféle szörnyűséget.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A média hatása a gyermekekre

2015. október 30.

Címkék: média hatása a gyerekre, Nemzeti Média- és Hírközlési H

Október elején tartotta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság a VIII. Nemzetközi Médiakonferenciát Balatonalmádiban. Az idei előadás és vitasorozat témája A média hatása a gyermekekre és fiatalokra volt. Egy olyan téma, mely egyszerre nagyon aktuális, és melyről konkrét vizsgálatok alapján még elég keveset tudunk. Pedig fontos lenne.

Az egyik alaphipotézis, melyből a médiáról folytatott vita során mindenki kiindul az, hogy a médiahatás = manipuláció. Annak ellenére, hogy a média csak a harmadik szocializációs ágens és környezet a család, illetve az iskola után, a médiafogyasztás növekvő mértéke átrendezheti ezt a sorrendet. Cikkünk szempontjából fontos állítás, hogy bár a szocializáció egész életen át tartó folyamat, meghatározó és alapvető időszaka vitathatatlanul a gyermek- és a serdülőkor. Az a korszak, melyben a digitális eszközök és médiumok szinte ellenőrizetlenül, kevés szülői és iskolai felügyelettel jutnak el a fiatal befogadókhoz.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Lájkolom Papagenót

2015. október 29.

Címkék: Alföldi Róbert, Mozart, Szegedi Nemzeti Színház, Varázsfuvola

De ezzel aztán részemről vége is a lájkolásnak.

Pedig Alföldi Róbert Varázsfuvolája szinte maga bűvöli a szemlélőre a médiadelejt értelmezési keretként: e pátosztalanított olvasat kellemes otthonossággal zsongítja mindazokat, akik csupán átmenetileg szakadtak ki a kritikátlan masszából. Csakhogy az egyénivé válás ezúttal a szebb napokat látott színpadi hősöknek sem sikerülhet: a szív nemes vágyait követő Taminót – ah, dagályos romanticizmus! – nem csak a legelején slagozzák összevissza hidegvizes zuhannyal, de két és fél óra elteltével sem reménytelibb a helyzet: immár Paminával és a Papageno-Papagena párocskával együtt szembesülhet-szembesíthet a kijózanító tényekkel: a világ tébolyda, kiútról ne is álmodjunk.

Teljes cikk