Szűts Zoltán

médiakutató

Pillangóhatás – a mémek csodálatos élete

2015. október 24.

Címkék: média, online, prosumer, pillangóhatás, mém

A közismert és gyakran idézett elmélet szerint, ha egy pillangó Tokióban meglibbenti a szárnyait, akkor ennek következményeképpen a New York-i Central Parkban elkezdhet esni az eső, vagy, ha New Yorkban teszi ugyanezt, akkor tájfun söpörhet végig Tokión. Az elmélet alapelve, hogy egy kaotikus, folyamatosan változó rendszerben a kezdeti feltételek apró változása is váratlan végeredményeket hozhat. De mi köze ennek a médiához? Az online változatához, és különösen a mémekhez rengeteg!

A Tokiót és New York-ot említő idézet első felének szerzője a közismert elméleti fizikus, Stephen Hawking. Talán kevesen tudják azonban, hogy az eredeti példa Brazíliát és Texast említi. Nem olyan izgalmas, igaz? Az Edward Lorenz által 1973-ban prezentált kutatás címe ugyanis, mely a mai internetes mémek viselkedésére is magyarázatot ad, a következő volt: Előre jelezhetőség: ha egy pillangó megrezegteti a szárnyát Brazíliában, akkor az okozhat-e tornádót Texasban. Még izgalmasabb adalék a pillangóhatás elnevezéséhez az, hogy az előadás benyújtott változatában a pillangó helyett még sirály szerepelt. A konferencia ülésszak elnöke, Philip Merilees azonban a sirályt túl prózainak találta, és a filigránabb, nemesebb, misztikusabb pillangóra cserélte. A pillangóhatás kifejezést végül a mindennapi olvasó az 1987-ben James Gleick Chaos: Making a New Science, magyarul 2004-ben Káosz: Egy új tudomány születése címmel megjelent kötetből ismerte meg.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Bábel szélesvásznon - az EU kedvenc filmtémái a Lux-díj kapcsán

2015. október 21.

Címkék: Európai Parlament, Lux-díj

Az európai értékek egyetemességéről, a földrész kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról, aktuális társadalmi kérdésekről szól, ezeket népszerűsíti az Európai Parlament 2007 óta évente átadott filmművészeti kitüntetése, a Lux-díj. A 10 jelölt közül 3 kapja meg a hivatalos jelölést, ebből egy nyeri el minden év decemberében a díjat és a vele járó, Bábel tornyot megformázó szobrot.

Mint minden fesztivál és ehhez kapcsolódó kitüntetés, a Lux-díj is majdnem annyira kommunikációs, mint művészeti megnyilvánulás. A legnagyobb fesztiválok a minőségi szempont mellett a saját arculat kialakítására is nagy hangsúlyt fektetnek, így nem meglepő, hogy a Lux-díj kétségtelenül magas színvonalú jelölt és díjazott filmalkotásai egyben az Európai Parlament, vele az egész Unió aktuális mondanivalóját tükrözik.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Képekre kattanva – digitális tárhelyek és galériák

2015. október 17.

Címkék: múzeum, digitális kép, Pinterest, galéria

A világhálón a kulturális hierarchia átrendeződésének következményeként a felhasználókra van bízva a digitális tartalmak sorsa, de maguk is könnyen alkotókká válhatnak, műveket oszthatnak meg a közönséggel. Az alkotás két legegyszerűbb formája a szövegírás és a digitális képek készítése. Mostani posztunkban a kultúra átadás kapcsán az utóbbival foglalkozunk, és kitérünk arra is, az ismert műalkotások hogyan élnek tovább a digitális tárhelyeken és galériákban.

A vizuális tartalom, a képek és mozgóképek rögzítésének, megjelenítésének, tárolásának technikája a digitális korszak előtt alig változott. A digitális eszközök, az internet és különösen a Web 2.0 megjelenésével immár az új technikai sztenderd kontextusa is fontos szerepet játszik a kultúra létrehozásában és átadásában, illetve a művészet átalakulásában.

Teljes cikk

Médiapiacok, stratégiák, jövőképek

2015. október 15.

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Ma már egy kisebb divattervező cég is minimum másfél évvel előre gondolkodik. Tehát 2015 őszén nemcsak a tavaszi kollekció áll már raktárban, hanem azt is pontosan tudja, hogy mi lesz a 2016-os év őszi újdonsága és tervezői már javában dolgoznak az azt követő tavaszi darabokon.

A közszolgálati médiaszolgáltatók a világon mindenhol részei a médiapiacnak, és ugyanúgy lehetnek elszenvedői, illetve nyertesei is azoknak a változásoknak, amelyek a piacot jellemzik. Sosem látott, és ma még nem megjósolható kimenetelű folyamatok figyelhetők meg IT-, és médiatechnológiai területen például a mobileszközök használatának növekedésével, vagy a tartalom eszközfüggetlenné válásával.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Gyarmatosítók - a hírvideókról (2. rész)

2015. október 12.

Címkék: HuffPost Live, Newsy, CNN, Vice Media, online videó

Az előző bejegyzésünkben azt vizsgáltuk, miszerint annak ellenére, hogy befektetésként nem térülnek meg, az online videó a jelenben és jövőben is meghatározó hírformátum lesz, és a köré kapcsolódó gyártási, terjesztési mechanizmusok mind professzionálisabbak. Miután áttekintettük a felhasználókból lett producerek (prosumerek) számára létrehozott platformokat, jöjjenek most azok, melyek a professzionális online újságírás csúcsát képviselik, de nálunk talán kevésbé ismertek.

Ha történeti távlatba szeretnék helyezni és a hatalmi viszonyok szemszögéből vizsgálni a médiában zajló eseményeket, akkor azt mondhatjuk, hogy a nagyjából két évtizede felfedezett terület, az online média gyarmatosítása folyik. Míg a felhasználókból lett tartalomkészítők ezen elképzelés szerint pionírok, akik kisebb területeket sajátítanak ki maguknak, addig immár néhány nagyhatalom is megjelent a területfoglalók között.

Teljes cikk

A jövő hírnökei 2. – „Judit, üdv a Te saját TV-weboldaladon”

2015. október 09.

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Vannak, akik gigantikus online adatbányászatot folytatnak, hogy a nézők jövőbeli szokásait kitapogassák. Vannak akik továbbra is a lineáris (hagyományos) televíziós szokások megingathatatlanságában hisznek. A minőségi tartalmat továbbra is keresni fogja a néző, de a médiafogyasztási szokások átalakulása korántsem olyan gyors folyamat, amint azt sokan várták.

Érdemes még egy pillantást vetni a jelenlegi legerősebb globális online médiaszolgáltatóra,mert van egy terület, amelyen mindenki előtt jár. Ez pedig a prediktív ajánlások és a programtervezés. A személyesen az adott felhasználót megszólító programajánló webes felületét könnyű a felhasználói felületenelhelyezni, hiszen eleve online szolgáltatásról van szó. A médiafogyasztás idejét, tárgyát, a megtekintett vagy félbehagyott televíziós termékek műfaját és jellegét pontosan mérő szoftverek gyakorlatilag egy – még a közösségi médiában (pl. Youtube) használatosnál is pontosabb – programajánlási rendszerkialakítását tesziklehetővé. Nem beszélve arról, hogy a valóban személyre szóló és személyes hangú ajánlás mennyire erősíti a fogyasztói elköteleződést.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Büszkeség és balítélet – a hírvideókról (1. rész)

2015. október 05.

Címkék: online, videó, Streamwire, Storyful

Annak ellenére, hogy a ráfordított energia és pénz megtérülése bizonytalan, az online videó egyértelműen a jövő egyik legfontosabb hírformátuma lesz, és a tartalomgyártás ilyen formája mind nagyobb lendületet vesz. A live feedektől kezdve, a felhasználók által létrehozott breaking news típusú tartalmakon keresztül, a kifejezetten webre gyártott professzionális videótartalmakig az online videó lehetőségei nagyon sokfélék. Ráadásul mára már a tévétársaságok és professzionális online hírportálok is partnerként tekintenek a civil videókészítőkre, prosumerekre. Mégis, gyakran mágia, mitől lehet sikeres anyagilag a műfaj, de a vezető hírportáloknak élniük kell vele. A hírvideókról való értekezés így büszkeség és balítélet összefonódásának feltérképezéseként is felfogható.

Kezdjük rögtön a balítélettel. Mike Ward az online újságírásról szóló könyvében felidéz egy anekdotát, mely szerint Bob Eggington, BBC News Online igazgatója amerikai online kiadóvezetőkkel beszélgetett. Amikor a vita a pénzre terelődött, a kollégák megkérdezték, hogy mi a BBC online üzleti modellje. Eggington azt válaszolta, egészen egyszerű: rengeteg pénzt költünk arra, hogy összegyűjtsük és megfelelő színvonalon ingyenesen elérhetővé tegyük online az információkat úgy, hogy közben egy font bevételünk sem lesz belőle. A mi modellünk tehát nem más, hogy kapunk sok pénzt, és elköltjük azt –foglalta össze.

Teljes cikk

Godzilla hisz a marketingben – Internet Hungary 2015

2015. szeptember 30.

Címkék: Internet Hungary, reklám

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Magyarország legnagyobb és legjobban szervezett internetes konferenciája nem a szakmai bölcsességekről akar szólni, hanem a gyakorlati tapasztalatokról.

Ami 20 éve a reklámpszichológia volt, az ma a neuromarketing. Az idegtudomány és a közgazdaságtan összekapcsolása nem újkeletű dolog, de az igen, hogy az egyes termékeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásával külön al-tudományág foglalkozik (Consumer Neuroscience).

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Neked van pápaszelfid?!

2015. szeptember 25.

Címkék: Instagram, szelfi

Tízezrek vártak az áldásra Ferenc pápa szerdai washingtoni látogatása során, de sokan voltak a tömegben, akik szelfibottal felszerelkezve csak azért jöttek, hogy hátha sikerül nekik egy közös fotót, „pápa szelfit” készíteni. Tervük persze meghiúsult a biztonsági előírások miatt. A vizitet megelőzően a vendéglátója, Barack Obama amerikai elnök maga is önfeledten szelfizett három napos alaszkai útja során, melynek egyébként az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. A napokban tele voltak az online portálok a hírrel, miszerint többen halnak meg szelfi készítés közben szenvedett balesetekben, mint cápatámadásban. Egy 19 éves texasi férfi a múlt héten fegyverrel pózolva egy „kemény” szelfi reményében saját életét oltotta ki. A yellowstone-i nemzeti park vezetői óva intették a turistákat, hogy az állatokra is figyeljenek, és ne csak a szelfizéssel legyenek elfoglalva, ugyanis eddig öt látogató engedte magához túl közel a bivalyokat és sérült meg. De az is előfordult, hogy egy hallgatóm előadás közben nem tudta eldönteni, hogy a kivetítőn látható, a vizsga szempontjából fontos információkat fotózza le, vagy egy szelfit lőjön.

Eljött tehát az ideje, hogy foglalkozzunk a szelfi jelenségével. A szelfi (angolul selfie) önfotó, önportré, olyan, ma már általában mobiltelefonnal készített fénykép, amit szerzője önmagáról csinál. Az Oxford szótár szerint selfie lett az év szava 2013-ban. Ha elméleti síkról közelítjük meg a jelenséget, akkor a szelfizés a képi fordulat egyik eleme. Az elmélet megalkotója, W. J. T. Mitchell szerint a képi fordulat arról szól, hogy világunkat és identitásunkat nemcsak leképezik, hanem mind inkább alakítják is a bennünket körülvevő képek. Mitchell állítása szerint a képek egyre nagyobb szerepet játszanak társadalmi valóságunk konstruálásában. Ez a folyamat pedig – tehetjük hozzá – még jobban megerősödött azzal, hogy sajátmagunkról, mintegy kívülállóként mind több képet készítünk és töltünk fel a Facebookra, vagy a szelfikre szakosodott, immár 400 millió felhasználóval bíró Instagramra, ahol egyébként a legfrissebb adatok szerint 600 millió megcímkézett önarckép van.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Új magyar sorozatok

2015. szeptember 23.

A mind igényesebb sorozatok gyártása az elmúlt években elérte hazánkat is. Messze van már az az idő, amikor a sorozat egyet jelentett a gyengébb minőségű filmes alkotással, bár a közvélemény azon része, amelyik inkább a mozikat kedveli, egyelőre lassan fogadja be az új műfaj minőségi alkotásait. Nézzük, mi a felhozatal idén ősszel!

Az elmúlt években a magyar csatornákon egyre elterjedtebb lett az igényesebb, hazai gyártású sorozatok műsorra tűzése. A legszembetűnőbb és objektív mércével mérhető különbség a naponta forgatott hasznos anyagban látható. Amíg a napi sugárzású szappanoperák 20-25 perc/nap felhasználható anyagot gyártanak, addig az általam említetteknél a napi munkából 5-7 perc kerül végül képernyőre.

Teljes cikk