Zudor Imola

Duna TV

Több mint TV

2015. június 11.

Címkék: Duna TV

Csíkdánfalvi stand-upos és közösen énekelt Himnusz a Duna Napon

2015. június 6, délután 4 óra, 35 fok, háttérben a Székelykő, amire a festői szépségű és a káprázatos jelzők giccsvád nélkül is bátran használhatóak, többszáz szempár szegeződik a színpadra, pillanatokra megáll a levegő, a verejtékcseppek is elfelejtenek lecsöppenni, az operatőr füleséből kihallatszik a „készen vagytok? forogtok?/ igen, forgunk!” – csendül a cintányér és a helyi fúvószenekar már fújja is az első taktusokat. Elkezdődött a II. Duna Nap Torockón.

Teljes cikk

All you need is love - Céges filozófiák a siker hátterében

2015. június 06.

Címkék: Eurovíziós dalfesztivál

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Az idei Eurovision Connect is arról szólt, amiről az EBU rendezvényei áltálában, hogy a nyitott, a közönség igényeire kreatív módon válaszoló közmédiának van helye a jövő médiapiacán. Sőt, a piaci folyamatok éppen abba az irányba tartanak, hogy az igényes, tartalmas és nézett, a piaci eszközöket és kereskedelmi formátumokat okosan felhasználó közmédiának még nőhet is a szerepe a jövőben.

Mint az utóbbi három évben, idén is beszédtéma volt az aktuális nagy mumus, a streaming őrület (TV goes to online?). Prof. Dr. Michael Müller (Hochschule der Medien, Stuttgart) végre kimondta, a Netflix sikere korántsem abban áll, hogy megtalálta azt a piaci rést, amiben növekedni akar és tud. Léteznek más piaci szereplők is ugyanazon a területen az Egyesült Államokban, mégsem lendültek akkorát, mint ők. Müller szerint a cég sikerének oka a sajátos céges filozófia, amely részben azonos a szilíciumvölgy vállalkozásösztönző szemléletével, részben annál is tovább megy. Hastingsék tudták, hogy nem elég a lehetőség felfedezése, nem elég a megfelelő céges háttér és tőke, nem elég a menedzsment kockázatvállaló képessége, és nem elég a közönség felhívása táncra egy a korábbitól eltérő sorozat-megtekintési lehetőséggel (Müller a binge viewingot – minden részt egyszerre nézhetünk meg – ahhoz a folyamathoz hasonlította, amikor a 19. században az újságokban folytatásokban közölt regény végül megtalálta a könyv formát).

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Ment-e a világ előbbre a Facebook által?

2015. június 04.

Címkék: Facebook

Amikor társadalomtudósok beszélnek az internetről, akkor gyakran felmerül az állítás, miszerint az online környezet a mindennapi felhasználók új megszólalási platformja lehet. Az internet például megerősíti a társadalmi kommunikációt azáltal, hogy természeténél fogva alkalmas a kapcsolatok gyors kialakítására. Számos polgári kezdeményezés elengedhetetlen színterévé vált a világháló, kulturális, művészeti, állatvédő szervezetek ügyes kommunikációs stratégiával mind legszélesebb közönséget képesek megszólítani.

Sokan az internetes kommunikációs és média felületekben a nyilvánosság új, kiterjesztett formáját látják. Hiszen a kétirányú, decentralizált, tértől és időtől független kommunikáció lehetővé teszi a „hagyományos” tömegkommunikációs rendszerek, például kereskedelmi televíziók környezetében a perifériára szorult vélemények és hangok felerősödését. A fórumok, blogok, videómegosztó és közösségi oldalak minden korábbinál több lokális és globális témával kapcsolatos vitának adnak helyet.

Teljes cikk

Másik Magyarország – Mindenki döntse el, kinek az alattvalója akar lenni

2015. május 28.

Címkék: Duna TV, Csíksomlyó, Eurovíziós dalfesztivál

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Megint átvonult egy ünnep az ország felett, amivel a média nem tudott mit kezdeni. Igaz, a pünkösd a legkevésbé „földhözragadt” ünnep, nem olyan, mint a születés egyszerűsége, és nem olyan, mint a szenvedés-halál-feltámadás drámája, belső pszichés dinamikája. Abban, hogy el sem jut hozzánk az ünnep híre, vagy ha igen, akkor nehéz megértenünk ezt a „földtől elrugaszkodott” ünnepet, abban az egykori kommunista ideológusok irtózatosan sikerült munkája, és a jelenkori médiapiaci munkások szorgalmas igyekezete egyaránt benne van.

Még a legolvasottabb online hírportál sem feledkezett el a hétvége vallásos jellegéről. Sőt, a harmadik isteni személy számára az utóbbi kétezer évben lefoglalt kifejezést is címoldalon lehetett olvasni. Nem is akármilyen összefüggésben. „Naomi Campballen csak a szentlélek (!) tartja a ruhát” – írta a hírportál.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Fizetni a digitális tartalomért?! Hisz online minden ingyen van…

2015. május 27.

Címkék: internet, digitális tartalom, z generáció, Médiaklikk, ingyenesség

Szerda este a Duna TV-n nem tudtam megnézni Fapadot, ezért másnap reggel bepótoltam a Médiaklikk archívumában. A digitális korszak előtt azonban, a televíziózás még térben és időben kötött, konkrét időpontokhoz kapcsolódó aktivitás volt. Ha valaki elszalasztotta kedvenc műsorát, megvárhatta az ismétlését, már, ha volt ilyen. Vagy kétségbe-esetten körbetelefonálhatta ismerőseit, valaki rögzítette-e az adást VHS kazettára. Ma azonban már interneten kutatunk a kihagyott műsorok után.

De mikor fizettünk utoljára az interneten azért, hogy filmet, tévésorozatot nézhessünk? A kérdésre nagy valószínűséggel soha a válasz. Így nem meglepő tehát, hogy a film gyártók, de a zeneipar és a nyomtatott sajtó is a példányszámok jelentős visszaesésével kénytelen szembenézni. Míg 1992-ben Magyarországon a platinalemez megjelölést a több mint 400 ezer példányban eladott hanghordó kaphatta, ma ez a szám magyar előadó esetében 4, külföldi esetén pedig 2 ezer. A digitális lét következménye, hogy az így rögzített zenéért, filmekért, könyvekért a felhasználók döntő többsége nem hajlandó fizetni, hiszen az internet ingyenes környezete ezt diktálja számukra. A tartalomgyártók pedig a digitálisan rögzített tartalom alulértékeltségével szembesülnek.

Teljes cikk

A minőség már nem csak az elit kiváltsága

2015. május 20.

Címkék: Hulu, Netflix, Média Hungary

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Az idei Média Hungary sok tanulsága mellett azt is megmutatta, hogy a globális médiaipari félelmek – lásd. Netflix-őrület – csak fél év – egy év késéssel gyűrűznek be Magyarországra, és nálunk ugyanúgy nincsenek ötletek arra nézve, hogy mit kellene és lehetne tenni. Most még a nemzetközi médiakonszernek lokális leágazásai és a közép-európai terjesztésben működő kiscsatorna-családok is jól elvannak az aprózódó piacon a tavaly végre növekvő reklámbevétellel.

A közvélekedéstől eltérően a Netflix- és a Hulu-szerű jelenségek nem amiatt jelentenek majd kihívást, hogy egy új online szereplő majd hirtelen bedarálja a broadcast piac egészét. Ha megnézzük, hogy mit kínálnak az új szereplők, az látszik, hogy nagyjából egyféle termékkel tudnak nyerni. De azzal nagyon: jó minőségű sorozatokkal. A sorozatokról néhány tematikus csatornát kivéve szinte egyik szereplő sem tud lemondani, a nagy szórakoztató és a vegyes kínálatú általános csatornák biztos nem. Úgy tűnik, elsősorban őket fogja megszorongatni az online óriás (a globális kábelcsatornák csak később és lassabban kerülnek terítékre.)

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Már a falakban van?! Okosváros a semmiből Dél-Koreában

2015. május 14.

Címkék: Songodo, okosváros

Az évszázad közepéig mintegy 7 milliárd ember fog élni városokban. Az energiaellátás, környezetvédelem, biztonság, fenntartható fejlődésé mellé tehát felsorakozott a kommunikációs folyamatokhoz és média felületekhez való hozzáférés mint alapszükséglet. Ezen igényre válaszul született meg az első okosváros a „semmiből” Koreában: 송도, vagyis a Songdo International Business District. A Brazíliaváros 1960-as átadása után Songdo az első újváros, mely zöldmezős beruházásként épült. Olyan szinten átszövi az informatika és kommunikáció, hogy saját operációs rendszerrel rendelkezik.

Milyen gyakran fogyasztunk híreket? Vajon mennyire vagyunk ma okoseszközeinkre (notebook, okostelefon, tablet) utalva? Átlagban hányszor nézzük meg telefonunkat, hogy kaptunk-e üzenetet, érkezett-e e-mailünk, kerestek-e minket a Facebookon, történt-e valami közvetlen környezetünkben vagy a nagyvilágban?

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Az ördög és a szenteltvíz

2015. május 11.

Címkék: sorozat, Don Matteo

Ezt a jól ismert mondásra utaló, mégis titokzatos címet viselte volna az az olasz tévésorozat, amely végül Don Matteóként vált rendkívül népszerűvé, nemcsak otthon, hanem Magyarországon is. Az eddig elkészült kilenc évadból immár a hetediknek az epizódjain izgulhatnak a hazai nézők, s izgulnak is: a nézettségi adatok szerint háromszázezren kíváncsiak egy-egy részére. Mit tud ez a sportos déli pap, amit mi nem?

Nemrég a klasszikus nyomozó angol plébános, Brown atya figyelemre méltó alakjáról írtam ehelyütt. Esetében még álmélkodhatunk kicsinyt annak különlegességén, hogy milyen közkedveltté is lett egy kisebbségi katolikus pap angol földön, de itáliai, közelebbről gubbiói kollégájával, Matteóval kapcsolatban eszünkbe sem jut ilyesmi, hiszen talján földön a római egyház képviselőjének jól látható, hétköznapi jelenléte életközeli, otthonos dolog. Ami persze távolról sem jelenti azt, hogy Európa csizmájának valamennyi lakója kedvelné a papokat, de az tény, hogy nekik a mediterrán ország kulturális szövetében egészen más helyük és „hangulati értékük” van, mint például nálunk. Mindez részben mentalitás kérdése, részben pedig nyilván történelmi vagy épp politikai okokra vezethető vissza.

Teljes cikk

Koltay András

egyetemi docens,
Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A hírek és vélemények szétválasztásának keserveiről

2015. május 08.

Címkék: sajtószabadság, Freedom House

A magyar médiaszabályozást érő kritikák 2010 óta gyarapodó gyűjteménye képes lenne megtölteni a tapolcai Wass Albert-könyvtárat, bár mantraszerűen ismétlődő jellegük miatt viszonylag gyorsan át lehetne azokat tekinteni. Az sem újdonság, hogy a különböző, súlyos metodológiai zavaroktól szenvedő nemzetközi sajtószabadság-listákon – már csak megszokásból is – évről-évre lejjebb csúszik Magyarország (csúsztatják Magyarországot a lista összeállítói).

A korábbi megszokott kritikák közé a Freedom House idén beillesztett egy újabbat is, amelynek eredete a többihez hasonlóan jól kivehetően itthoni, és mint cseppben a tenger, illusztrálja annak nehézségét, ha valaki külföldről kíván eligazodni egy másik jogrendszer útvesztőiben, és ráadásul nem veszi a fáradtságot, hogy egyszerre több forrásból tájékozódjon. Ha egy újságíró mulasztja ezt el – mármint a több forrásból való tájékozódást – akkor súlyos sajtóetikai vétséget kiáltunk, de a lista-összeállítás szabad, kötetlen műfaj. Az ügy különösebben nem lenne érdekes Magyarországon, de mivel a tévedés (?) a magyar sajtóban is elterjedt, érdemes megkísérelni a tisztázását.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A tömeg bölcsessége? Crowdsourcing – ahol számít a véleményed

2015. május 05.

Címkék: Crowdsourcing

A vágy, hogy valaki bekerüljön a médiába mintha velünk született lenne. Ha részt veszünk egy eseményen, melyet közvetít a tévé, vagy, ha megállít az utcán egy tévéstáb, és megkérdezi például, tervezünk-e idén nyaralást, hazaszaladunk, hogy megnézzük magunkat a képernyőn. Erre azonban ritkán van lehetőség. A crowdsourcing ellenben egyre több témában nyújthat lehetőséget arra, hogy hallassuk hangunkat.

Egyre erősebb a tendencia, hogy mindenki véleménye számít! Ha egy pillanatra távolabb tekintünk a klasszikus, broadcastingra készült tudósításnál, egy új jelenséget veszünk észre. Azzal, hogy mikrotudósítók, civil újságírók és információszolgáltatók tömege jelenik meg az online környezetben, a civil társadalom mind több kommunikációs csatornát és közösségépítési lehetőséget kap. Így jelentek meg a 2010-es években tömegével az USA-ban a crowdsourcing projektek, melyekkel már Magyarországon is találkozhatunk.

Teljes cikk