Tévézik-e az Y generáció?

2015. április 01.

Címkék: Petőfi Tévé;, Y generáció;

“Tévét fiataloknak?! Minek? Ők nem néznek tévét” - hangzik a precíz nézettségi adatokkal és logikus érvekkel alátámasztott válasz médiakutatók szájából. És valóban, a számítógéppel együtt, már a fogyasztói társadalomba belenőtt, épp markáns kapunyitási pánikkal küszködő, mellesleg Pán Péter-szindrómás húszas, korai harmincas éveiket taposó generáció szemében a mágikus doboz már csak egy porosodó relikvia, szüleik avítt szórakozásának bizarr eszköze.

Teljes cikk

Bevezetés a médiába

2015. március 27.

Címkék: műveltség, tömemédium, médiakurzus, populáris kultúra, prime time

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

avagy „Mi a f..om az a szépirodalom??”

Ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a televízió alapvetően tömegmédium, akkor a címben jelzett kérdés az alapkérdés a mai magyar médiában, és nem az, hogy az időjós fel tud-e pörögni élő adásban óránként többször a közmédia csatornáján.

Teljes cikk

Koltay András

egyetemi docens,
Pázmány Péter Katolikus Egyetem

„A szólásszabadság nem engedély arra, hogy hülye legyél!?”

2015. március 23.

Címkék: Charlie Hebdo, szólásszabadság

Január 7-e óta már elegendő idő telt el ahhoz, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt aljas és gonosz gyilkosságok okozta első indulatok csillapodjanak, de ahhoz korántsem, hogy igazából közelebb kerüljünk a helyes válaszok közös elfogadásához.

A mindenkori közszolgálati média a vallásokhoz nem semleges módon áll hozzá. A szabályozás abból indul ki, és erre jó okai vannak, hogy a vallások értéket képviselnek a társadalomban, és így a vallásos közösségek speciális, tájékoztatás iránti – a profitorientált média által jobbára figyelmen kívül hagyott – igényeit ki kell szolgálni. E felfogásba nem csak, hogy e közösségek sértegetése nem fér bele (pl. a közmédia vélemény-műsoraiban), hanem éppen ellenkezőleg, a komoly társadalmi jelenléttel bíró egyházak bemutatása az intézmény törvényben előírt feladata (ami persze nem zárja ki az egyházak működésének bírálatát sem). Ettől függetlenül a Charlie Hebdo-gyilkosságok által exponált kérdések végiggondolása hamisítatlan közszolgálati feladat.

Teljes cikk

Jöhet-e valami jó a közmédiából?

2015. március 20.

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Alkotó ember számára a kritika nélkülözhetetlen műfaj, mert lehessegeti a felesleges dolgokat a műről, bármi legyen is az. Feltéve, ha egy hozzáértő és a témát ismerő kritikusról van szó, akit nem személyes dühe vagy akármilyen érintettsége vezet írás közben.

A kegyes olvasónak (tévénézőnek) nehéz rendet vágni a közmédia megújult csatornáinak indulása körüli kritikai dzsungelben. Könnyebb is felülni a baki- és mémgyűjtemények cunamijára jókat röhögve az ügyetlenkedéseken. Természetes emberi gesztus ez is, nincs is ezzel gond, mondhatnánk, az online újságírás és a blogoszféra egyik szexepiljéről van szó.

Teljes cikk