Marton Árpád

író, újságíró

Állatvédők kíméljenek

2017. március 02.

Címkék: kulturális örökség, cirkuszművészet, állatvédelem, Első Bukaresti Nemzetközi Cirk, háttérinformációk, médiaműködés, kultúraközvetítés, újcirkusz, ifjabb Richter József, tájékozódás

Most, hogy a magyar cirkuszművészet újabb nemzetközi diadala jóformán el sem érte a hazai média ingerküszöbét, mégsem ez tölt el csalódással. Hallgatom ifjabb Richter József nyilatkozatát zsokécsapata bukaresti győzelme után. A világhírű magyar lovasakrobata-dinasztia új reménysége arról beszél, hogy trófeájuk afféle fájdalomdíj is valamicskét: megeshet, hogy a román fővárosban utolsó ízben léphetett közönség elé állatokkal bemutatott cirkuszi produkció. Mely körülmény tendenciát jelez.

A kép forrása

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Generációk emlékezete - Az Elrabolt évek nyomában című dokumentumfilmről

2017. február 27.

Címkék: málenkij robot, emléknap, malenkij robot, dokumentumfilm, a kommunizmus áldozatai, Pilló Ákos, Elrabolt évek nyomában

Az elhurcoltak majd egyharmada sosem tért vissza hazájába – mondja a megdöbbentő számadatot a dokumentumfilmben nyilatkozó főiskolai tanár. A puszta tények mögött, amiket az annalesek és a történelemkönyvek amúgy is tartalmaznak, sok a személyes tapasztalat, a megélt történelem. Elrabolt évek nyomában címmel dokumentumfilmet mutatott be a Médiatanács támogatásával a Duna TV a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én, amelyben az emlékezet különböző típusai is jól nyomon követhetők.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Síron túli hűség és szerelem

2017. február 24.

Címkék: Szovjetunió, Mészáros Márta, Mészáros László, Kirgízia, Kovács Béla, február 25., a kommunizmus áldozatai

Számolatlan, arctalan tömegek pusztultak el a 20. század poklaiban. „Egyébként” emberek voltak. Sokuk személye, alakja kiemelkedett az elmúlt évtizedekben, s közelebb kerülhetett hozzánk visszaemlékezéseknek, hézagosan előkerült dokumentumoknak köszönhetően. Nemegyszer homályos, elnagyolt portrék állnak így előttünk, s hatalmas lyukak tátonganak a derékba tört életek rajzán. Mégis, ha csak részben, ha vázlatosan is, de csakugyan személyes vonásokkal kerül így elénk egy-egy ember tragikus története, s többé már nem mondhatjuk, hogy nincs közünk hozzá.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A Föld lapos!

2017. február 22.

Címkék: Twitter, Facebook, összeesküvés elmélet, mémek, lapos Föld

Mind több amerikai színész, énekes és sportoló osztja meg a nyilvánosság előtt a tudománnyal és gyakran józan ésszel is ellentétes nézeteit. Legutóbb Kyrie Irving, az NBA sztárja, aki a közösségi médiában is rendkívül aktív, jelentette ki többször is, miszerint a Föld lapos és világunk valójában 2 dimenziós. Az ESPN-nek adott interjúja végén kihasználta az alkalmat arra is, hogy mindenkit arra biztasson, hozzá hasonlóan maguk is végezzenek kutatást a témában. Mert akkor ők is rájönnek az igazságra, melyet az elit titkol előlük. Az internet kettészakadt. Az összeesküvés elmélet hívei csapnak össze a földkerekség és józan ész védelmezőivel.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Köszönöm, Doktor Chapman!

2017. február 20.

Címkék: nevelés, z generáció, személyközi kommunikáció, multitasking, kommunikációs társadalom, napirend-kijelölés, kulturális identitás, figyelem, digitális bennszülöttek, médiahegemónia, elmagányosodás, Gary Chapman, offline idő, tömegmédia, médiaidő

Van annak vagy húsz esztendeje, hogy valami szabadegyetemi előadás népszerűsítésére plakátba kellett foglalnom mindazt, amit a tömegmédia működéséről gondoltam. Ma sem igen tehetnék másként: a mindenfelől rázúduló ingerek és információs csábítások özönében Csontváry Marokkói tanítója lézeng magányosan: helyét kereső individuum a kommunikációs boom apokaliptikus zűrzavarában. Ma már úgy látom, az alkalmi montázs csakugyan profetikusra sikeredett. Holott a multitasking fogalma nem is létezett még.

 

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Tündérkerti örökösök – rangrejtve a nagyvilágban

2017. február 17.

Címkék: Erdély, családtörténet, Operaház, Bethlen István, 20. század, Bánffy Miklós, arisztokrácia

Vagyunk néhányan, akik nem tartozunk az erdélyi arisztokrácia hajdanvolt köreihez. Mégsem minden tanulság nélkül való, ha kissé megismerkedünk azzal, mi maradt meg bennük többször is szétdúlt világukból. Ilyenkor azzal is szembesülhetünk, vajon mi hogyan kötődünk legbensőbb értékeinkhez.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Ami a szívemen, az a Twitteren

2017. február 15.

Címkék: Twitter, politikai kommunikáció, Trump

Az aktuális események kommentálásától, a meghökkentő kampányüzeneteken és az őt kritizáló cégvezetőknek való visszavágáson át, egészen a külföldi államfőknek való üzengetésig terjed a nemrég beiktatott amerikai elnök tweetjeinek tartalma. Donald Trump bátor, sőt gyakran vakmerő, de mindenképpen rendhagyó közösségi média használata az őt támogatók körében nagy népszerűségnek örvend, míg bírálói nyersnek és sértőnek tartják. De vajon az új elnök az „ami a szívén az a Twitteren” elv alapján publikál-e a közösségi médiában, vagy tudatos és briliáns kommunikátor? Leginkább mindkettő. A jelenséget látva felmerül az a kérdés is, hogy az ilyen típusú közlések kiválthatják-e a hivatalos kommunikációt?

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Az vagyok, amit nézek?

2017. február 10.

Címkék: internet, okostelefon, virtuális valóság, technikai fejlődés, közösségi oldalak, élő közvetítés, Live.me, Facebook Live, Gyilkosság online, Éjszakai féreg

„Carry each other!” Időről időre belém hasít a U2 „One” című számának e visszhangzó mondata. Az életről. Az egyszeri lehetőségről. Hogy – tetszik vagy nem – összetartozunk. „Hordozzátok egymást!” Különösen akkor villan be, amikor mindennek az ellentétét, lerombolását közvetíti a média.

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Chatbotokkal társalgók

2017. február 09.

Címkék: Siri, slackbot, Chatbot, Alexa

A hatékonyabb kommunikáció érdekében a blogíró kollégákkal elkezdtük használni a Slack nevű csevegő alkalmazást. Csoportunkban hamarosan megjelent egy ismeretlen tag is, a slackbot nevű felhasználó. Gyors létszámolvasást tartva kiderült számomra, hogy nem hús-vér emberről, hanem az alkalmazás chatbotjáról van szó, melynek a rendszer használatával kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni. Ha pedig az adminisztrátor engedélyezte, akkor a csoportkommunikáció során ő is társaloghat, szót kaphat, válaszokat adhat a csatornán feltett kérdésekre.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A drónok támadása

2017. február 07.

Címkék: szabadságjogok, drón, a magánszféra védelme, intimszféra, médiajelenlét, nyilvánosságra hozatal, jogtalan adatrögzítés

Drón okozott közlekedési balesetet a minap a Szabadság-hídnál. Egy szingapúri turista épp fővárosunk látképének megörökítésén fáradozott, amidőn röpülő szerkentyűje irányíthatatlanná vált és egy arra járó személyautó szélvédőjében landolt. Nagyobb baj nem történt. Egyelőre. Az eset azonban messzibbre vezet, semmint hinnők. Nem is szólva a színhelyről. Lássuk csak madártávlatból!

A kép forrása

Teljes cikk