Marton Árpád

író, újságíró

A net nem felejt

2017. február 06.

Címkék: YouTube, kollektív emlékezet, megosztóportálok, Dömsödi Gábor, digitális memória, Berkes Zsuzsa, Huszti Péter, Pártai Lucia, Endrei Judit, Németh Lajos, tévébemondók, hírműfaj, Kudlik Júlia, Radványi Dorottya, Antal Imre

Ami olykor jó, máskor jóvátehetetlenül kínos. Szembesültünk már pironkodó közszereplőkkel, akiket óvatlanul megörökített az objektív egy-egy meghitt helyzetben, vagy akikről évekkel korábban, meggondolatlanul szalagra került felvételek kerültek nyilvánosságra. Máskor a visszapillantást, a múltba merengést segíti a digitális memória. És – a szembenézést. Elmúltakkal, a jelennel, a médiatartalmak időtállóságával.

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Rakjuk össze a szétszakadt Magyarországot!

2017. február 03.

Címkék: politika, ellenzék, titkosszolgálat, MSZMP, állambiztonság, rendszerváltozás, népi-urbánus ellentét, ügynökök

Két magyar az három párt. Így (vagy hasonlóképp) szoktuk sommázni sokszor csikorgó tapasztalatunkat, miszerint hazánk fiait és lányait erősen jellemzi a széthúzás, s ennek kiteljesedéseként az egymásra fenekedő szekértábortagságok rögzülése. Régmúlt történelmi példákat és közelebbieket egyaránt emlegetünk ilyenkor, utóbbiak közt különösen a rendszerváltozás éveit, melyek az igazi összefogás és újjászületés eljátszott lehetőségének képeként élnek nem kevés honfitársunk emlékezetében. Csakhogy ma már egyre több részletét tekintve is fény derül arra, hogy jócskán voltak, akik az egység vágyott útjáról való lesodródásunkat aktívan segítették. Naná, hogy az állampárt titkosszolgálata.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Médiarészvét(el)

2017. február 01.

Címkék: hír, Twitter, médiatörvény, információs jogok, veronai busztragédia, médiahiénák, közvetített valóság, SMS, infotainment, fikció

A közeli napokban hazájukba érkeznek a veronai busztragédia áldozatainak maradványai. Olykor előnyös, ha az ember a nyomtatott sajtóból tájékozódik: csak a reggeli kávé mellé kapom az újabb hátborzongató információdózist. Ha televízió, hírportál közelébe kerülök az este, aligha lett volna nyugodalmas jó éjszakám. Az idegborzolás, úgy tűnik, legyűrhetetlen kísértés a média világában.

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Média és demokrácia

2017. január 30.

Címkék: média, internet, nyilvánosság, NMHH, James Curran

A Wolters Kluwer kiadó jóvoltából pár hete már magyar nyelven is olvasható James Curran angol médiakutató és egyetemi tanár Média és demokrácia című kötete. A rendkívül izgalmas és fontos munka címe azonban némileg csalóka, de pozitív értelemben. Sokkal inkább egy, számos új szempontot felvonultató médiatörténeti és elméleti tanulmányokból álló, a széles közönség által is haszonnal lapozható kötetet nyújt át az NMHH Médiatudományi Intézete az olvasónak, mintsem egy szűk szakmai elitnek szóló munkát.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Gyermeki őszinteség és közösségi összetartás – kisfilm az Oscar kapujában

2017. január 29.

Címkék: Mecenatúra, Oscar-díj, NMHH, kisjátékfilm, kórus, Mindenki, Deák Kristóf

A tavalyi sikerekhez hasonlóan idén is magyar érdekeltséggel fog zajlani az Oscar-díj átadó ünnepség. Ezúttal Deák Kristóf 25 perces Mindenki című kisfilmje kapott meghívót azzal, hogy bekerült az 5 jelölt közé. De vajon mi az oka a hirtelen jött sikernek, és meddig repítheti a fiatal magyar filmest?

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Szemezünk a diktátorral

2017. január 27.

Címkék: diktatúra, kommunizmus, Rákosi Mátyás, Sztálin, 1956, Kádár János, száműzetés

1971. február 5-én elhunyt a Szovjetunióban gyógykezelésen tartózkodó Rákosi Mátyás. E tartózkodó tájékoztatást legfelsőbb pártutasításra, igaz, első helyen, de a legrövidebb, úgynevezett mínuszos hírek közt közölték a hazai lapok, cím nélkül. A magyar történelem egyik legsötétebb figuráját akkor már legfeljebb a bolsevik egymásra mutogatás antihőseként emlegették a hazai nyilvánosságban, és utóda a hatalomban gondosan ügyelt arra, hogy még a temetése is olyan rejtve történjék, amilyen életének utolsó tizenöt éve volt. Nem véletlenül. Azokat a családi filmfelvételeket szintúgy most láthatjuk először, melyek az immár elvtársai számára is vállalhatatlanul kínos, hajdan rettegett és mindvégig hazatérni óhajtó vezető száműzetésének egyes pillanatait örökítik meg. Ártatlan mozgóképek, ártalmas hátsó gondolatok.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Miniszterelnök-jelölt a villamoson

2017. január 25.

Címkék: mti, MSZP, országos sajtó, médiaesemény, helyi televízió, Botka László, Kunhalmi Ágnes

Nincs könnyű helyzetben Botka László: a szocialistáknak épp azután sikerült megkínálniuk a miniszterelnök-jelölti pozícióval, amikor a párt elnökasszonya hosszú időre magához ragadta a baloldal legnépszerűbb személyiségének rangját. Kunhalmi Ágnes bólébuborékos szilveszteri médiarevüje alaposan föladja a leckét a kampányguruknak: demokrata legyen a talpán, aki képes a maga vitorlájába fogni az emberarcú mozgalmárnő pezsgős gurgulázásától megrészegült baloldali szimpátiát. Botka most úgy gondolta: tétre tét – a szegedi villamosokon pózol az emberek közül való vezető hálátlan szerepében.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A mű megállít

2017. január 21.

Címkék: civilizáció, kultúra, művészet, kommunikáció, szellem, közlés, adatszmog, Magyar Kultúra Napja

Vonalak, színfoltok, árnyalatok, alakok. Kontúr-szövedékek. Térstruktúrák, dimenziók. Ritmusok, némán beszédesek. Vagy ritmusok hang-értékekkel: dallamok, kompozíciók. Hogy a társműfajokról is említés tétessék. Netán dallamok; ritmusok és dallamok kifejezett hang-érték nélkül: talán csak néma, fekete betűként sárguló papiroson, gazdagabban, tartalomtól telítettebben akármilyen hangzavarnál. Ritmusok, ismét ritmusok. A jelek elrendeződése. Érzéki benyomások, amelyek a szellemet szólítják. Mert szellemmel telítettek. A mű: a szellem menedéke és oázisa.

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Virtuális boncasztalon összerakott sztárok

2017. január 19.

Címkék: Star Wars, sztárok, Hollywood, CGI, komputergrafika, digitális animáció

Aki szereti a filmeket, egy-egy kedvenc színésze halálakor biztos szomorkodott már azon, milyen kár, hogy már nem láthatja az illetőt neki való friss szerepekben, virtuális randevúiknak többé nem lesznek újabb alkalmaik. De ahogy robogunk technikai civilizációnk igencsak gyors forgalmú pályáin, egyre közelebb álmodhatjuk magunkat e „problémánk” felszámolásához.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Magánhíradás és magánhírszerzés

2017. január 17.

Címkék: CNN, híradás, hírszerzés, duális modell

Nemrég röppent fel a hír, miszerint a hamarosan beiktatott amerikai elnökről, Donald Trumpról, létezik egy kompromittáló információkat tartalmazó dosszié. Pillanatnyilag nem tudjuk, hogy igaz-e a hír. Az ominózus dokumentumokért több médium is millió dolláros ajánlatokat tett. Azonnal felmerül a kérdés, hogy kik gyűjtöttek információkat az akkor még csak elnökjelöltségét fontolgató üzletemberről. Úgy tűnik ugyanis, hogy most nem a megszokott jelöltek, a nagy titkosszolgálatok tették ezt. Még csak nem is a feltörekvő kicsik. Az ügy kapcsán mind világosabbá válik, hogy már nem csak a hivatalos, állami hírszerző ügynökségek vezetnek dossziékat, hanem mind nagyobb teret kapnak a magáncégek is.

A kép forrása

Teljes cikk