Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Rokonlelkek távolsága – testközelből

2017. január 16.

Címkék: kultúra, magyar, házasság, hanti, részt vevő megfigyelés, néprajz, antropológia, obi-ugor

Kik azok a nyelvrokonok? Számos nép fiai elmondhatják: olyasvalakik, akikkel szinte teljesen/egész jól/részben megértjük egymás szavát, s kulturálisan is sok szálon kapcsolódunk egymáshoz. Mi, magyarok meg: legközelebbi nyelvrokonainkat körülbelül annyira értjük, mint bármely még létező egzotikus törzsi társadalom tagjait. Oly régen volt közös a történetünk, fejlődésünk, hogy valójában legfeljebb csak hihetünk a tudósok rokonságelméleteiben, s nehéz bármilyen érzelmet, netán nosztalgiát csiholni e szenvtelen tudás mellé. S mi történik, ha – a kivétel erősíti a szabályt alapon – egymástól messze szakadt nyelvrokonok leszármazottai találkoznak, sőt összekötik az életüket? Gulyás Gyula új dokumentumfilmje ezt figyeli – egészen személyes közelségből.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Az angyalszervíz

2017. január 14.

Címkék: multikulturalizmus, kulturális imperializmus, globálszleng, táncdalfesztivál, nyelvhelyesség, kulturális identitás

Az angyalszervízben meghibásodott angyalokat javítanak. Szárnyaszegett példányokat fércelgetnek össze, lötyögő glóriákat erősítenek az aranyhajacskára, meglazult tollpihéket enyveznek vissza. Bukott angyalok horpadásait kalapálgatják ki, dicsfényüket polírozgatják. Eddig legalábbis azt hittem, így fest az angyalszervíz. De nem.

A kép forrása

Teljes cikk

Nagyot ugrott – Médiamérleg

2017. január 12.

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Januárban lassan csordogálnak a tavalyi év adatai, mutatói. A nagyobb cégeknél az elemzők és a gazdasági vezetők irodáiban már egy ideje pattog a billentyűzet, mindjárt susognak a nyomtatók, sercegnek a tűzőgépek. Jelentést készítünk, mérleget vonunk, statisztikákat publikálunk. De ki látja a teljes képet?

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Irodalmi lépegető – avagy megosztással terjed a #zanzajáték

2017. január 09.

Címkék: könyv, közösségi média, Facebook, irodalom, hírfogyasztási szokások

Zanzajátékot indított a Facebookon Dragomán György, író. Egyre több olyan kezdeményezés jön szembe a falamon, ami házhoz szállítja a kultúrát és megint ismeretlen ismerősként kopogtat az irodalom. 6 szóban foglald össze valamely olvasmányélményedet! Ennyi a játék, nem több. Nem csoda hát, ha repül a hashtag.

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Túl a kánonon - A gyűrűk ura

2017. január 07.

Címkék: A Gyűrűk Ura, Tolkien, kánon

A 125 éve született J. R. R. Tolkien 11 éven át írta nagyívű munkáját, A gyűrűk urát. A munkát megjelenése után az olvasók érdeklődéssel, a kritikusok pedig lekicsinylően fogadták, gyakran egyszerű mesekönyvnek, tinik számára írt szemétnek titulálták. Ez a tendencia úgy tűnik, töretlen. Az sem tett jót, hogy Hollywoodban megfilmesítették. A nagy ívű regényt gyerekirodalomnak, populáris literatúrának tartották és tartják, és nem lett sohasem a magaskultúra része, kitaszította a kánon szigorú entitása. Most könnyed kísérletet teszek a mű rehabilitációjára.

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Varázslat egy pesti házban

2017. január 05.

Címkék: Tasnádi István, mágikus realizmus, családi film, elvált szülők, Fonyó Gergely, az év gyerekkönyve

„Nagyra tartjuk a kicsiket.” Ha mindenki komolyan venné e mondatot, igen nagyot javulhatna számtalan sebből vérző világunk életminősége. E négy szó a Pagony Kiadó hitvallása. Ők jelentették meg néhány éve Tasnádi István „A kőmajmok háza” című ifjúsági regényét, mely a következő esztendőben megkapta az „év gyerekkönyvének” járó szakmai elismerést. A belőle készült magyar film annak bizonyítéka, hogy nem kell mindig visszarévedni a hajdanvolt időkre, ma is lehet igényesen történetet mesélni.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Egynyáriak, évelők

2017. január 01.

Címkék: Putyin, Ferenc pápa, Facebook, menekültválság, emlékezet, prezentáció, Fidel Castro, közel-keleti válság, tematizálás, napirend-kijelölés, amerikai elnökválasztás, hírérték, képriport

Íme, a te 2016-os esztendőd – kedveskedik fölhasználójának a Facebook. A szerény prezentációban a képgyűjteményünkben szereplő felvételek sorjáznak némi kötelező karácsonyi szimbolikával – gömbökkel, masnival meg talán hópelyhecskékkel – fölcicomázva. Meglepetésnek halvány, szembesítésnek gyengécske – tűnődöm, ahogy elnézegetem saját magamat változatos képkivágásokban és látószögekben. Szerencse, hogy sohasem terhelem ismeretségi körömet olyasféle csacskaságokkal, mint a megmostam a hajamat típusú élménybeszámolók, a hány borospalackot ürítettünk ki az este jellegű képriportok meg a kutya vacsorája. Most aztán rajtam csattanna az ostor: nézegethetném újra a sok fölösleges képi információt.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Nomádnak rendületlenül…

2016. december 30.

Címkék: hagyomány, Kárpát-medence, Berecz András, népdal, pásztor, juh, legelő, szürke marha, legeltető állattartás, Kele Andor

A nomád – vagy épp letelepedett, de szintén a legeltető állattartást jelentő – életmód gyakran vonzza a kényelembe süppedt mai médiafogyasztó polgárok java részét. Legalább a látványa. Leginkább a látványa. Meg a sokszor nagyon kívánatos termékek, melyek a rideg körülmények közt végzett gazdálkodás gyümölcsei.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

2016: nyertesek és vesztesek

2016. december 29.

Címkék: közösségi média, Facebook, mém, szerkesztő, hitelesség, Pokémon

Ha visszatekintünk a magyar és nemzetközi médiában lezajló folyamatokra, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy a 2016-os év számos meglepetéssel, új jelenséggel és csalódással szolgált. Kiderült, hogy a Facebook hírfolyamát nem algoritmusok koordinálják, hanem szerkesztők manipulálják, feléledt az augmentált valóság technológiája a pokémonoknak köszönve, elárasztottak minket az álhírek, új sorozatok jelentek meg és régiek szűntek meg – hogy csak pár folyamatot említsünk. Évzáróként egy szubjektív mérleget készítettem.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Kincses útravaló Vaszi Leventétől

2016. december 26.

Címkék: Fölszállott a páva, népzene, Zsigmond Attila, Vaszi Levente, gyimesi csángó, néptánc, Gyimes

A televízió laposan sem egysíkú – többféleképp kínálgat minket: vagy híres embereket költöztet virtuálisan a szobánkba, vagy akár egész hirtelen olyanokat tesz ismertté, akik korábban élethelyzetük, csendes hivatásuk vagy személyiségük miatt nem kerültek reflektorfénybe. Tán mert nem is akartak. Aztán elég egy – ha minden jól megy, igazi – tehetségkutató verseny, és a média bogas ágainak képviselői vadhamar rárepülnek arra, akiről addig esetleg nem is hallottak. Két éve nagy szerencséjük volt. Ahogy a nézőknek is. A Fölszállott a páva műsorával és Vaszi Leventével is, aki őszinte, keresetlen és csibészes karakterével a 2014-es közönségdíj tanúsága szerint sokak szívébe belopta magát. Zsigmond Attila új filmje segítségével most még közelebb kerülhet hozzánk.

Teljes cikk