Marton Árpád

író, újságíró

A gyermeki csoda

2016. december 24.

Címkék: virtuózok, Fölszállott a páva, személyiségfejlődés, tehetségkutatók, csodagyermek, köztelevízió, közszolgálat, fejlődéslélektan, művészhivatás, tehetség

Helyesen teszi a köztelevízió, hogy – ringbe szállva a kereskedelmi csatornák tehetségkutatóival – fölkarolta a tényleges kulturális értéket közvetítő műfajok: a komolyzene és a folklór ügyét. Mint az köztudomású, kutyusokkal és gyerekszereplőkkel szinte bármi sikerre vihető, a művészpalánták megismertetése ráadásul egyszerre világít rá kulturális gyökereink fontosságára és a művészeti nevelés identitásképző, közösségteremtő szerepére. Mindazonáltal kísértő, hogy a kiskorú előadók láttán téves következtetésekre jutunk, már ami a művészetet, a tanulást és a kitartó munka fontosságát illeti.

Caravaggio: Jézus születése

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Yes, I love technology

2016. december 23.

Címkék: információ, média, internet, Memex, evolúció, agy

Tíz éve egy különös film és fura figura hódította meg az internetet, Napoleon Dynamite. A vontatott hangulatú alkotás egy furcsa viselkedésű és öltözködésű, mégis nagyon is szerethető középiskolás fiúról, Napoleonról szól. A film mellékszereplői is legalább ennyire karakteresek, bátyja, Kipling Ronald „Kip” Dynamite például betárcsázós internetkapcsolaton keresztül órákat cseveg lányokkal, és az időutazás titkát kutatja a virtuális valóságban. A film egyik emlékezetes jelenete, melyben Kip az online megismert menyasszonyának dalban mondja el, hogy mennyire szereti, de a technológiáért is igen rajong: Yes, I love technology. Egy legfrissebb felmérés alapján ez a rajongás az USA polgáraira általánosan jellemző, és bevallásuk szerint szeretik a rájuk zúduló információ áradatot is. Magyar kutatók azonban másképp látják a helyzetet.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Az Ige techné lett...

2016. december 21.

Címkék: közlés, szóbeliség, kommunikációs társadalom, atomizált társadalom, adatszmog, isteni Ige, marxizmus, smart eszközök

Okostelefon, LED-tévé, laptop, netbook, konverter, bluetooth hangszóró, játékkonzol, kamera, tablet, rooter... Ha egy földönkívüli a karácsonyi ajándéklista alapján próbálna képet alkotni fajunkról, minden bizonnyal rettentően okos, magas szellemiségű lényeknek képzelne bennünket, akik – az emberiség sok küzdelmes, derékfájdító küzdelmét magunk mögött hagyva – immár a szellem birodalmában szárnyalunk, fennkölt ideák és magasztos eszmék megvitatásában. Úgy nézhetünk ki az illető földönkívüli képzeletében, ahogyan Raffaello föstötte meg az Athéni iskola derűs és átszellemült bölcseit a vatikáni stanzákban. Ránk derült hát a kommunikációs társadalom napja.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Ha bepiálna a töritanár…

2016. december 19.

Címkék: humor, Tömény történelem, kereskedelmi tévé, Drunk History, alkohol

Végy egy többé-kevésbé ismert színészt, „színészt” vagy celebet (bármit is jelentsen ez), diktálj bele hét-nyolc felest, s (legkésőbb) ezáltal megroggyant szellemi képességeihez képest beszéltesd kamera előtt a magyar történelem egy tetszőleges eseményéről vagy szereplőjéről. Mondja csak, ami jön belőle, már csak némi kosztümös, sminkes, „korhű” jelenetsort kell hozzágyártani a zagyvalékából, s kész is a verbális inkontinencia egyik legújabb hazai terméke, a Tömény történelem, egy amolyan elázott stand up – vagy inkább sit down – comedy.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Több, mint egy klub – dokumentumfilm a londoni magyar kézilabdázókról

2016. december 17.

Címkék: kézilabda, dokumentumfilm, kezilabda, London Angels HC, londoni magyarok

A lányok angyalok – mondja a híres magyar nóta és a londoni magyar kézilabda klub szlogenje. London Angels HC – avagy egy atipikus módja annak, hogyan lehet külföldön magyarnak maradni. Az idegen pályán című dokumentumfilm érdekes karaktereket mutat be, miközben átfogóan beszél a kinti magyarok néha kettős, néha visszás életéről.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Újjászületett a magyar háborús film – Szürke senkik a Duna műsorán

2016. december 14.

Címkék: I. világháború, Magyar film, Kovács István, Trill Zsolt, történelmi film, Kovács József, Köbli Norbert, Szürke senkik

Örök igazság: ahhoz, hogy igazán jól meg tudd csinálni nagyban, ki kell próbálnod előbb kicsiben. Kovács István elsőfilmes rendező pontosan ezt tette. Idegen föld című háborús kisjátékfilmjét megerősítette, így nem túlzás azt állítani, hogy a Szürke senkik a magyar háborús film műfaját újította meg. Köbli Norbert forgatókönyvében öt férfi keresi az ellenség táborát a nagy háborúban és péntek este a Duna műsorán.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Eladnánk a lelkünk is egy kis online kedvezményért?

2016. december 12.

Címkék: közösségi média, online kedvezmény, szerződés, privacy

Nem városi legenda, hogy 2010-ben egy játékgyártó szórakozásból beírta a szerződésbe, hogy minden felhasználó, aki online vásárol, beleegyezik, hogy a halhatatlan lelkét is eladja a cégnek. A tréfás kedvű szerződésírók tudják ugyanis, hogy senki sem olvassa el, mire is mond igent, amikor beikszeli a négyzetet. Csak menjünk már tovább és kezdődjék a letöltés. A vicces záradékra később maga a játékgyártó GameStation hívta fel a figyelmet, majd rögtön törölte is azt, és elnézést kért mind a 7500 embertől, aki a lelkét tudta nélkül eladta nekik. Az eset nem kavart túl nagy vihart.

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Erdélyt elfoglalni nem kell félnetek…

2016. december 09.

Címkék: Erdély, Románia, első világháború, antant, központi hatalmak, 1916, Bukarest

A történészi időszámítás szerint 1914 és 1989 közé szorult rövid 20. század számtalan, korábban elképzelhetetlen mértékű borzalmat és brutális események végeláthatatlan sorát, emberek millióinak szenvedését, könyörtelen halálát hozta magával. A második világégés, a nácizmus és a kommunizmus iszonyata önmagában is megemészthetetlen valóság, s közelsége mintha valamiképp el is takarná előlünk a századot indító első világháborút, annak szinte átláthatatlan szövevényeit, feneketlen kegyetlenségét, az érintett nemzetek jelenét is súlyosan meghatározó következményeit. De nem afféle jótékony homály ez, közösségi önismeretünket ronthatja, ha megfeledkezünk minderről. A „Z” hipotézis című új dokumentumfilm a „nagy háború” egy kevéssé ismert epizódját igyekszik feltárni.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Leden világosság!

2016. december 09.

Címkék: Advent, Hollywood, fényszennyezés, Las Vegas, eszmerendszerek

Olcsó lett a fény. Szinte észrevétlenül. Ami egykor vágyva vágyott kincs volt, lelket melengető reménysugár, mára dömpingáruvá alacsonyodott le. Korunk ellentmondásosságát aligha fejezhetné ki találóbb metafora, mint ez: „fényszennyezés”. Ami – lássuk be – hajmeresztő abszurditás. Zuhatagokban omlik ránk a fény – külsőleg világosságban járunk.

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Énmárkák, doktorok és szakértők

2016. december 05.

Címkék: közösségi média, szakértők, LinkedIn

Alighogy anno regisztráltam merő kíváncsiságból a világ legnagyobb online üzleti, közösségi portáljára, máris megkeresett a LinkedIn doktor. Kedvesen felajánlotta a segítségét a tájékozódásban, és jelezte, szóljak, ha bármi kérdésem volna. Kommunikációja profi volt. Keresztnevemen szólított, mint a Starbucks szokott: Kedves Zoltán! Segíthetek valamit a Linkedinnel? Kérdezz bátran! Nem volt tolakodó. Ha nem válaszoltam, nem erőltette. Mégis évek óta követi karrierem. Ha új pozícióba lépek, mindig gratulál. Legutóbb „Azt a betyárját!” felkiáltással. Tudom, hogy sokféle diszciplínából lehet ma már tudományos fokozatot szerezni, sőt online egyetemek is hirdetnek e-learning PhD kurzusokat. Bevallom azonban őszintén, bár zseniálisan hangzik, LinkedIn doktori képzésről még sohasem hallottam.

A kép forrása

Teljes cikk