Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Rajzfilmszüret – jövőre is

2016. november 30.

Címkék: Médiatanács, animáció, Marék Veronika, rajzfilm, A kockásfülű nyúl, Macskássy Gyula-pályázat

Negyven évig nélkülöztük, de most végre visszatér a Nagy Problémamegoldó. Jobban szólva a Kis Problémamegoldó. No, nem valami újabb agyonbonyolított, de egyre unalmasabb és fárasztóbb amerikai szuperhős sztori érkezik a mozikba, ennél jóval komolyabb fejleménynek nézhetünk elébe: folytatódnak a képernyőn a kockásfülű nyúl szeretni valóan hétköznapi kalandjai. Meghirdették ugyanis a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázata idei második fordulójának eredményeit, és régi kis barátunk is nyert.

Kép forrása: Youtube

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Vágjuk a képeket

2016. november 28.

Címkék: szerkesztés, hiradó, híradó, Enzensberger, vágókép, sűrítés, vágás, közlés, Balázs Béla, vizualitás, Eizenstein

„Nincs benne vágókép” – dobja vissza hányavetin a felelős szerkesztő a megrendelt riportot egy tudományos ülésszakról. Ahogyan kérték: az esemény fölszólalói mondják el értekezésük velejét közérthető nyelven, érdeklődést keltőn, mégis igényes megfogalmazásban. A nyolcperces összeállítás során hatan – a körképet a főszervező megszólalása indítja és zárja. Igényesen bevilágított, reprezentatív építészeti környezet szolgál háttérképpen: a szaktudósoknak nyugodt, méltóságteljes esztétikai háttér kölcsönöz tekintélyt, érvelésüket ez hitelesíti.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Petőfi, Arany és Rejtő a svédasztalon

2016. november 26.

Címkék: Petőfi, képregény, Rejtő Jenő, versek, Ferenczi György és a Rackajam, Korcsmáros Pál

A műfajok keveredésének aranykorát éljük. Az egészen különböző kultúrák könnyű elérhetőségének, az internettel végképp magunk mögött hagyott szellemi határok lebomlásának köszönhetően, korábban soha nem látott mértékben megsokszorozódott az egymástól térben vagy időben akár nagyon távoli kulturális világok, nyelvek, kódrendszerek, műfajok egymásra hatása. A (némelyek szerint lehet, hogy nem is létező) posztmodernben már nem férünk a bőrünkbe, az alkotók a kultúra minden szintjén és területén úgy variálják a stílusokat, kereteket, hogy csak győzzük kapkodni a fejünket. És olykor csodát művelnek.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Black Friday és szingli vásárlók ünnepe

2016. november 24.

Címkék: Facebook, Black Friday, Alibaba, vásárlás, szinglik napja, pazarlás, fogyasztói társadalom

David és Victoria Beckham feszengve áll a színpadon. Ritka pillanat, hogy elhagyta őket a magabiztosságuk. Láthatóan csak díszletként vannak ott, tucatnyi kamera és reflektor, illetve egy teljes színház közönsége mered rájuk. Látszólag egy szót sem értenek abból, amit a műsorvezetők mondanak. De talán nem is kell. Erőltetett mosollyal nézik, ahogy Jack Ma, az Alibaba online áruház alapítója elviszi a show-t, és megnyitja a szingli internetes vásárlók ünnepét.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

LIZÁK

2016. november 23.

Címkék: sztárok, tehetségkutatók, show, X-Faktor, circus maximus, tehetség vs. személyiség, előadó-művészet, Sztárakadémia

A címben foglalt Lizák egyikét az úgynevezett közösségi oldal parttalan pletykafolyama sodorta elébem. Arról zajlott az ádáz eszmecsere, hány hamis hangot kellene elnéznünk ennek a bizonyos Lizának, tekintetbe véve korát, az elmúlt hetek orvosi problémáit és a lámpalázat, amely szombat este beárnyékolta tündöklését.

A kép forrása

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Megéri hazudni?

2016. november 21.

Címkék: hazugság, Facebook, álhír, Chief Reporter

Sokunknak már maga a kérdés is sértő, nem fér ugyanis bele az értékrendünkbe. Mégis, úgy tűnik, hogy most már egy teljes iparág rendezkedik be arra, hogy hazug híreket generáljon és terjesszen a Facebookon. Álhíreket megjelentető hírportálok tucatjai, sőt százai működnek világszerte. Macedóniában pedig immár egy teljes falu az újságírás ilyen formájú megcsúfolásából él.

A videó forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A legvidámabb barakk előszobájában

2016. november 19.

Címkék: konszolidáció, forradalom, 1956, Kádár-rendszer, megtorlás, nőtüntetés, árulás

„Milyen történelem lesz ez?” Hamvas Béla súlyosan visszhangzó kérdése önmagunkkal is szembesít. Ugyanis az, hogy milyen a történelmünk, mindenkor rajtunk is múlik. Hogy a rendelkezésünkre álló források, adatok, eseményleírások, értékelések felhasználásával milyen saját értelmezés mozaikképét rakjuk ki magunknak. Áltatjuk-e a lelkünket, szépítjük-e akár önnön múltunkat, esetleg határainkat beismerve megelégszünk-e részképekkel (de nem féligazságokkal)? Hamvas 1956-tal kapcsolatban írta fenti mondatát, undorral nézve a bontakozó Kádár-rendszer össztársadalmi árulására. Ennek az átmeneti időszaknak a mikrovilágát vizsgálja Kínyó Ferenczy Tamás fájdalmasan szuggesztív dokumentumfilm-trilógiájában. Képei, hangjai sokáig elkísérnek.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A hitványság ellenforradalma

2016. november 16.

Címkék: demokrácia, szólásszabadság, színház, technika, okostelefon, művészet, televízió, multilevel marketing, médiatér, szappanopera, információs forradalom, szakmaiság, fotóművészet, Dumaszínház

Először a fotóművészbe botlottam bele. Meglepett, hogy két válltáska helyett ezúttal négy alatt roskadozott, hozzá még mindkét kezében egy-egy jól megrakott útitáska. Parolázni sem tudtunk. Feldúltnak látszott. – Összepakoltam, ami a kezem ügyébe került – kezdett a magyarázatba anélkül, hogy kérdeznem kellett volna. Irány a bizományi! – Második hete rám se nyitja az ajtót senki a műteremben, egyetlen vacak pizzafotózás futott be, az is félig-meddig szívességi alapon. A villanyszámlám nem jön össze a bevételből, és a fél stúdió úszik a mézben, nem győzök takarítani – ha nem tudnád ugyanis, a pizzafotókon mézet kell kenni a kecsupra, hogy kívánatosabban csillogjon. Bánja az ördög, most már akár el is árulhatom. Manapság úgyis mindenki fotóriporter, mi több: egyenesen művész. A szakmának befellegzett.

A kép forrása

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Országomat egy férfiért!

2016. november 14.

Címkék: Donald Trump, Philip G. Zimbardo, Bechdel-teszt, Mézga Géza, szociálpszichológia, férfikép

Emlékeznek Mézga Gézára? Mi az, hogy! S akkor persze meglehetősen elégedetlen hitvesére, Paulára is, aki nem fukarkodott – mi tagadás – rendre szerencsétlenkedő „ura” kritizálásával. Utasító hangnemű papucsirányítási kísérletein jót mulattunk annak idején, de napjaink valósága arra figyelmeztet, hogy az efféle nemi alapú alázás sem olyan vicces dolog. A neves olasz-amerikai szociálpszichológus, Philip G. Zimbardo legalábbis erre figyelmeztet legutóbbi könyvében, amely az elveszett férfiaknak ered a nyomába.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A császár új ruhája

2016. november 09.

Címkék: film, Kína, Wanda, Hollywood

Hamarosan a magyar mozik is vetítik A nagy fal című alkotást Zhang Yimou rendezésében és Matt Damon főszereplésével. A mű tartalmában igazán nem tesz hozzá újat az eddigi, emberek a világot elpusztító szörnyek ellen típusú filmek kvantumához, azonban annál látványosabbnak ígérkezik. Az alternatív múltban játszódó mozi illeszkedik a korábbi sablonhoz, a messze földről érkezett tapasztalt, ám kiégett harcos végül akaratlanul is a világot kényszerül megmenteni, most éppen a Nagy falon igyekszik visszaverni a szörnyek támadását. Röpködő harcosok, óriási tűzgolyók és soha nem látott, félelmetes szörnyek. Tipikus hollywoodi szuperprodukció. Pontosan. Csak éppen már nem amerikai.

A kép forrása

Teljes cikk