Marton Árpád

író, újságíró

Az SM-esek

2016. november 08.

Címkék: közösség, civilizáció, kultúra, esélyegyenlőség, újrahasznosítás, design, SM, Sclerosis Multiplex, emberi létminőség, fogyatékkal élők

Ki hogy van vele, nem tudhatom, de egyre-másra úgy érzékelem: amint teret nyer világunkban a design, vele együtt apad az igaz emberség. Minden a tökéletesség igézetében áll, és ami nem felel meg a katalógusformának, azon sietősen túllépünk. A szemétdombra vetett dolgok civilizációja – alighanem ezen a néven emlegeti majd korunkat az utókor.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Pesti srácok az idegenlégióban

2016. november 06.

Címkék: forradalom, Franciaország, Algéria, 1956, idegenlégió, pesti srácok

A médiában napok óta pörög a vita, egyre méltatlanabb nyilatkozatokkal, hogy vajon Dózsa László színművész látható-e kamaszon, fegyverrel az egyik ’56-os jubileumi emlékplakáton, vagy sem. A fotó körüli méltatlan – egyébként egyértelműen lezárható – adok-kapok tükrében a konkrét esetnél mélyebbre is láthatunk: azzal szembesülhetünk, indulataival még mindig túl közel van az elmúlt század közepe, s mindaz, ami követte, hogysem képesek lennénk tudomásul venni az egyszerű történelmi tényt, hogy 1956-nak számtalan arca, igazságának több oldala van. Különböző szándékok, törekvések, keserűségek, remények, vakmerőség és megfontoltság, becsület és árulás, magasság és mélység találkozásából szikrázott fel a szabadság sorsfordító harca, amely ma is annyi mindent felkavar lelkünkben és viszonyainkban. Egy új dokumentumfilm tovább közelít az összetett képhez: olyan sorsoknak ered a nyomába, amelyek nem hétköznapi fordulása szintén ’56-hoz köthető. Pesti srácok az idegenlégióban.

Teljes cikk

Öldöklő verseny a figyelemért

2016. november 03.

Címkék: közösségi média, Facebook, minőségi újságírás, Instant Article, médiakoncentráció, globális médiaplatformok

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Mit kezdjünk azzal, ha holnaptól egy cég 1,2 milliárd embert képes elérni saját online felületével naponta? Nem valószínű, hogy bárkinek is lenne használható terve egy ilyen eshetőségre - sem a cégeknek, sem az államok vezetőinek, sem az értelmiségnek. A történelem során ilyen mértékű egyidejű globális eléréssel, és az azzal járó hatalommal és felelősséggel eddig egyetlen állam, egyetlen ember, és egyetlen cég sem rendelkezett.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Amit a net sem tud

2016. október 31.

Címkék: tehetségkutató, YouTube, arculat, anonimitás, Fausta Truffa, menedzserek, eredetiség, stylist, brand

- az nem is létezik – folytatnánk önkéntelenül a neves enciklopédia egykori reklámszlogenjével. Egyébként is: folyton amiatt sopánkodunk, hogy az internet nem ismer titkot, intimitást, hogy az információ hálói széltében-hosszában befonják életünket, ránk tekerednek, fojtogatnak. Reménykeltő fölfedezésre jutottam: vannak kivételek! Van, ami a mindentudó világháló számára is földeríthetetlen. Van menekvés. Legalábbis addig, míg fény nem derül arra, ki is Fausta Truffa.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Gyertya vagy töklámpás?

2016. október 30.

Címkék: Facebook, Halloween, Halottak napja, gyász

Fellángolt a harc a Facebookon, ismerősök feszülnek egymásnak, hogy mit is ünneplünk a hónapforduló környékén. Korábban tradicionálisan ezt az időszakot mindenszentek és halottak napja fémjelezte. Az utóbbi a nap, amikor liturgikus értelemben a szenvedő egyházról (ecclesia patiens), mindennapi értelemben pedig elhunyt szeretteinkről emlékezünk meg. Temetőbe látogatunk és gyertyát gyújtunk. De gyertyát gyújtanak sokan már két nappal előbb is, csak éppen töklámpásban. Az utóbbi időben ugyanis október 31-e, az ősi kelta ünnep amerikanizált változata hódította megy Európát és Magyarországot is, hogy a közösségi médiáról ne is beszéljünk.

Kép forrása: Facebook

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Lélekröptetés, földközelben

2016. október 28.

Címkék: Erdély, Székelyföld, színjátszás, vándorszínész, Zorkóczy Zenóbia

Ha már tényleg nagyon jó dolgunk van, akár arra is adhatjuk a fejünket, hogy elábrándozunk azon, milyen romantikus lehetett hajdanában-danában, amikor még vándorszínészek rótták az ország útjait. Akkor még nem volt az a sok fölösleges és kínzó intézményes vacakolás, van vagy nincs támogatás, a színház és a színészet a szó szoros értelmében közelebb volt az élethez, mondhatni, a rögvalóhoz, olyannyira, hogy nemegyszer egy-egy pajtában volt az előadás. Szabadon, csak szabadon, mint a madár. De mielőtt végleg elandalítanánk magunkat a fantáziánk színpadán felékesített múlt megidézésével, érdemes megnézni, milyen is vándorelőadónak lenni a XXI. század második évtizedében. Ambrus Emese új dokumentumfilmjének végére garantáltan földközelbe érkezünk.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Ki maradjon életben?

2016. október 26.

Címkék: infokommunikáció, önvezető autó

Ha eldönthetnénk, hogy ki maradjon életben egy autóbaleset során, akkor kit választanánk? Az autó elé kitántorgó részeg hajléktalant, vagy a szociális munkás sofőrt? Az autó elé figyelmetlenül kilépő kismamát vagy az autóban ülő fiatal házaspárt? A szemből jövő, szabálytalanul előző nyugdíjast vagy a szabályosan haladó most szabadult gyilkost? Éles helyzetben úgysem az ilyen mérlegelés, hanem a reflexek és az önfenntartó ösztön döntenek. Az okos, önvezető autókat azonban, melyek az infokommunikációs korszak legújabb remekei, be kell programoznunk, hogyan döntsenek, és mit mérlegeljenek a döntésük során. Esetükben ugyanis az ösztönök és érzelmek értelmezhetetlenek.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A webáru-láz

2016. október 25.

Címkék: marketing, okostelefon, reklám, smart, fogyasztói világ, design, plazmatévé, online kereskedelem, virtuális Édenkert, trendiség, Dotcommerce Day, webáruház

Fölvezeté pedig akkoron egy magas hegyre, amelynek Internet vala a neve, és körültekintvén megmutatá őneki a világnak minden gazdagságát és minden csábítását, és kiteríte ama virtuális nagy hegy szakadéka fölé egy hatalmas hálót, amely nevezteték világhálónak, és mondá: ugorj!

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Ember, el ne felejts emlékezni!

2016. október 22.

Címkék: diktatúra, szocializmus, Antall József, 1956, október 23., emlékezés, Kádár-rendszer, állambiztonság, Toldy Ferenc Gimnázium, forradalom és szabadságharc

Az elmúlt napokban kollégám egy olyan új tévésorozatról írt e blogon, amely a – szerencsére ritkán előforduló – feneketlen és csitíthatatlan emlékezet keserveit igyekszik átélhetővé tenni a nézők számára. Ennél a jelenségnél már csak egy dolog rosszabb: az emlékezet elvesztése, akár időleges kiesése, akár végleges elsötétülése. S az, ha valamilyen külső erő kényszerít emlékeink megrostálására vagy megcsalására. Vagy arra, hogy ne emlékezzünk. 1956 és egy hozzá fűződő történet erre is figyelmeztet bennünket.

 

Fotók: Szabó Adrienn

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Memo - új tévéfilm premier

2016. október 18.

Címkék: tévéfilm, Haumann Péter, Magyar film, Tasnádi István, Memo, Lengyel Tamás

Amnézia és hipermnézia – az ellentétes dolgokat mindig szerette a film műfaja. Az öregkori emlékezetkiesés és a természetfeletti módon kiemelkedően jó emlékezőtehetség szembeállítása adja a motorját Tasnádi István Memo című tévéfilmjének, amit szombaton főműsoridőben láthattunk a Dunán. Az igaz történet alapján készült, '80-as években játszódó film Lengyel Tamás és Haumann Péter főszereplésével mindenképpen figyelmet érdemel.

 

Teljes cikk