A kép forrása


A Szabadság-hídi affér, jelentem, fontos szabadságjogainkat érinti. Mindenekelőtt is vegyük a dolog életvédelmi oldalát. Amióta párezer forintért hozzájutni mindenféle távirányítású gépmadármodellhez, bizony megesik, hogy nyakamat behúzva suhanok végig egyes útszakaszokon, amelyeknek mentén a lelkes aeroplán-tulajdonosok alkalmi repteret hasítottak ki maguknak a közugarból.

A kép forrása

Önfeledt pilótajáték: marad a férfi, ha játszik, és egy esetben engem magamat is tetten érhettek volna egy lélegzetelállító mutatványon, ha a kísérlet színhelyéül nem a világvégi Tápai-rétet szemelem ki nagy elővigyázatosan. Akkor mindössze helikoptertulajdonos barátom lelki nyugalma forgott kockán. Csakhogy drótszamárról nézve nem a legbiztatóbb kilátás, ha zizegve felénk suhan egy efféle - drónszamár. Olvastunk olyan esetről, hogy saját játékszere nyakazott le egy boldogtalan amatőrt. Ilyesmik persze csak az Újvilágban történnek, oda se neki. Mivel pedig az efféle röpködő bizgentyűk kívül esnek a légi irányítás hatáskörén, ellenben a KRESZ sem, a BTK sem gondoskodott megrendszabályozásukról, felhőtlen lebeghetnek az ex lex helyzet kedvező áramlatain.

A kép forrása

A kamerával fölszerelt masinák kérdésköre pedig ennél is összetettebb.

Ücsörgök – teszem azt – a kiskertemben. Teraszomon kávézgatok, klottgatyában kapálgatok, fölfújós medencémben heverészem. Mi akadálya, hogy bárki akadálytalanul rám irányíthassa kandi kamerácskáját a magasból? Az eset fizikailag csekély eséllyel akadályozható meg. A leselkedő légi jármű tulajdonjoga bizonyíthatatlan. A pancsolásomról, koktélpartimról, paradicsomi permetezésemről, gyengéd szerelmi légyottomról készült fölvétel további sorsa ellenőrizhetetlen. Szerezzek be parittyát? A drón beeshet, és ami még vészterhesebb: beleshet.

A videó forrása

Elnézegetve a mikroméretű villanyszúnyogok kínálatát, már az sem tűnik lehetetlennek, hogy egyik-másik rajuk csakugyan titkosszolgálati küldetést teljesít, de nem szándékozom összeesküvés-elméleteket terjeszteni. Hozzáteszem: magam is igénybe vettem már drónnal készült felvételt televíziós munkák elkészítésekor. Ellenőrzött keretek közt, forgatási engedéllyel, profi irányítással, nyilvánosság számára készült alkotás elemeképpen. Sem jogilag, sem etikai értelemben nem követtem el kihágást senki testi épségének, sem pedig személyes szabadságának sérelmére. Ami a korlátlanul birtokolható légikamerácskák esetében egyáltalán nem garantálható, mint azt a Szabadság-hídi eset is mutatja.

A kép forrása

Íme bekamerázott világunk újabb dilemmája. Tegnapelőtt csak egy szélvédő tört be. Legközelebb intimitásunk falai omolhatnak le az apró légicsapástól.