A kép forrása


Már egy ideje velünk él az összeesküvés elmélet, miszerint a repülőgépek által húzott kondenzcsíkok valójában félelmetes titkot rejtenek. Az elképzelés szerint nem csupán az Egyesült Államok légiereje, de a polgári utasszállítók is tudatmódosító anyagokkal, sőt nanorobotokkal permetezik a lakosságot, mely így könnyen manipulálhatóvá válik. Mindez azonban semmi ahhoz az állításhoz képest, melyet korábban a Twitteren több millió követővel bíró B. o. B nevű rapper, most pedig Kyrie Irving is megfogalmazott. Ezek szerint félrevezettek minket, a világ nem gömbölyű. Hivatkozási alapja egyrészt saját tapasztalata, másrészt a több száz YouTube oldal, mely tudományos alátámasztást ad állításainak. Elméletük szerint tehát a Föld lapos, ha valaki a határához ér, könnyen lezuhanhat. Mind többen csatlakoznak az eszméhez. Jó lesz tehát vigyázni! De a lapos Föld elmélet hívei nem ismernek tréfát. Szerintük azért nem fogunk leesni, mert a korongot egy átlátszó dóm veszi körbe, mely egyben megvéd minket az űrtől is.

A kép forrása

Meglepő módon ennek a józan észnek és modern tudománynak ellentmondó állításnak számos követője akadt, de szerencsére az internetezők egy része nem volt nyitott forradalmi nézeteikre, gyors és kíméletlen mém áradattal válaszoltak:

A kép forrása

Irving esete is pontosan rámutat arra, hogy relativizált és szilárd szellemi értékek nélküli világunkban a tudomány alapjai is megkérdőjeleződnek. Korábban is léteztek összeesküvés elméletek, de globálisan képtelenek voltak elterjedni, a közgondolkodáson kívül szorultak. Pár megszállott ismételgette őket. Mivel az USA-ban több államban nem kötelező általános iskolába járni sem, hanem otthon lehet tanulni, ezek az eszmék táptalajra találtak. De szerencsére széles körben nem fogadták el őket. A közösségi média azonban mindezt megváltoztatta. Már nem érvényesül a Gutenberg-galaxis környezetéből megismert tudományos hierarchia, nincsenek intézményesített orákulumok, bárki véleményvezérré válhat. Bár az All Star elképzeléseit nemrég a szerkesztett médiában, egy sportcsatornán fejtette ki, azok igazi táptalajra a Facebook, Twitter és YouTube triumvirátusán találtak.

A kép forrása

Nem meglepő tehát, hogy Irving bizarr elméletéről komoly polémia folyik, melybe elismert tudósok is beszállnak, akik kénytelenek azt bizonygatni, hogy a Föld igenis kerek. Az internet demokratizálódási folyamatnak az az ára tehát, hogy bármiről lehet valamit állítani és az ellentétjét is. És gyakorlatilag semmilyen érvet sem lehet felhozni azokkal szemben, akik nem szeretnék a tudomány eredményeit elfogadni. Az sem számít, hogy Kolumbusz körbehajózta a földet. Vagy, hogy az űrhajósok által készített képeken a Föld igenis kerek. Ezekre az állításokra ugyanis a lapos Föld online hívei újabb leleplező YouTube videókkal válaszolnak. Online csaták előtt állunk. Egyetemi tanárok, csillagászok, a NASA szakemberei állnak szemben a lapos föld híveivel. Az utóbbiak pedig mind hangosabban kiabálják, hogy ideje felébredni, és ezzel együtt évszázadok tudományos felfedezéseit sutba dobni.