A kép forrása


Ekkor csatlakozott hozzánk a közkedvelt színésznő. Első pillantásra láttam: stresszoldó bevásárlóportyáját járja. A nőkön meglátszik, ha önterápiás indítékból ragadnak bevásárlószatyrot, de a színésznőkön még inkább: gyakorlott szem pontosan beméri, hogy figuralesen járnak-kelnek szemfülesen, vagy épp ellenkezőleg: a színpad szomja űzte őket a háziasszonyok frontjára. A színésznőn most az utóbbi tüneteket figyelhettem meg. Ő sem maradt adós az indoklással. – Egész szezonban két karakterszerepet osztottak rám. Már a Nórát is az a csinibaba játssza, aki tavalyelőtt még itt törölgette a pultot a koktélteraszon. Na de csodálkozik még az ember valamin? Mikor láttál a televízióban valamirevaló színészt? Legföljebb az archívumból (na ja, azért nem kell fizetni!) – Ha ismered valamelyik felvételvezetőt, esetleg behívnak valami ostoba csevegőműsorba, hogy receptekről meg a harisnyaviselési szokásaidról locsogj pár üdvöskével, akikről sejtelmed sincs, kicsodák, de a nézők imádják őket.

A kép forrása

A sorozatokban pösze libuskák meg agyhalott bájgúnárok viszik a prímet. Még a címbe is belesülnének, ha azt kéne szavalniuk, hogy „Esti sugárkoszorú.” Akkor már többet érnek a brazil limonádék, mert ott jót lehet mulatni, mennyivel több a színészet a szinkronhangban, mint a képernyőt feszegető mulatt ágálásban. Egy idő óta be sem kapcsolom a tévét, mert mindenütt szappanoperákba botlik az ember, és nekem a színészdiplomámmal ez olyan érés, mint egy mestercukrásznak, ha a klozetben kellene turkálnia. Nem is értem, hogy a vakbélműtéteket miért nem cipőfelsőrész-készítőkre bízzák? Habár megérhetjük – fortyogott. Aztán hirtelen tónusváltással megkérdezte: beléptem-e már a multilevel pontgyűjtő kuponklubba, mert ha esetleg még nem, mindkettőnk számára gyümölcsöző együttműködést tud ajánlani. Rutinosan pengette az érzelmek hárfáját: Ofélia esdeklése és Stuart Mária erélye váltakozott hangjában.

A kép forrása

Mi tagadás: az egykor művészi hírben álló műfajokat csakugyan elárasztotta a hályogkovácsok özöne, akik magabiztosabbak, mint egy képzett alkotóember. Okostelefonnal készült pillanatképek zuhataga váltotta ki a szépen megkomponált, érdemi vizuális tartalmat is felmutató képeket. Az igényesen megformált szó helyébe meg végtelenített sóderolás lépett. Dumaszínház lett a világ és szemfényvesztés. Igen: mint oly sok esetben, az emberiség technikai fejlettsége ezen a fronton is messze megelőzte szellemi és morális felkészültségét. Akárcsak az atombomba meg a biológiai hadviselés területén. Korunk a kommunikációs rombolás ideje. Ahhoz, hogy palacsintasütőt nyissak, mindenféle hatósági engedély kell. Netalán képzettség. S miközben a kommunikációs térben műveletlen nagyokosok sütögethetik a pecsenyéjüket teljesen ellenőrizetlen módon, a kútmérgezés szerepel a BTK-ban. A tudatmérgezés nem. Mit van mit tenni: a minőség kiszorul a felületesség és a handabandázás ricsajában.

A kép forrása

Pironkodva szorítottam hónom alá a táskámat, míg a két feldúlt alkotót hallgattam. Németh László négykötetes esszégyűjteménye lapult benne, A minőség forradalma. Nem, amennyit az antikváriumban ajánlottak érte, annyiért már inkább megtartom. Egy nap még hasznát is vehetjük.

A videó forrása