Bízvást nevezhetnők a bizalmaskodó, mindenüvé beférkőző netvilág Jeanne d’Arc-jának, az autonómia és az anonimitás hősnőjének. Pedig eredendően nem Giovanni d’Arcoként, hanem egy másik Verdi-hősnő szerepében mutatkozik be azon a videón, amelyet május óta majd kétmillió felhasználó látott, és amely a megosztások meg a kommentek alapján párját ritkító tetszési indexet vívott ki magának. Éppen ezért meghökkentő, hogy aki részletesebben kíván tájékozódni a szenzációs felvétel alanyáról, alig-alig talál adatot, azok sem igen megbízhatóak.

A felvétel egy torinói templom oltárlépcsőjén készült. A felirat szerint a torinói Szent Alfonz kórusegyesület koncertjét rögzítette a látható mód amatőr operatőr, alighanem csak egy okostelefonnal fölszerelkezett zenebarát, a második-harmadik padsorból. A félprofesszionálisnak is csak túlzással nevezhető dalárda elektromos zongorával elővezetett produkciója azonban váratlan fordulatot vesz a tizenkilencedik ütemnél, amikor felhangzik Verdi egyik legszebb szopránszólója. A végzet hatalma második felvonásfináléjából. Egy picinyke, hófehér hajú – pardon - nénike ajkáról. Döbbenetes formálással és hangszépséggel. Ezt a Verdi-Leonórát (kettő van az életműben) harminc körül járó énekesnők szokták diadalra vinni, koncerten sem igen hallani hatvan év felett. Éteri, égi hangot igényel, olyat, amely akadálytalanul szárnyal, levetve minden nehézkedést, a föld minden kínját. Amely a zárlatban mennyei pianóba rebben.

Kétmilliónál is több rajongó osztja nézetemet: Fausta Truffa előadása a legnagyobbak teljesítményével vetekszik. Töretlen, dús, érzelmes hangon viszi végig a csodás slágeráriát. Majd a tapsviharra szerénykedve legyint, mint aki tudja: jobban is meg tudná oldani, ha kapna még egy esélyt. Aztán? Ez tán a felvétel legkedvesebb szakasza: visszacsoszog az énekkarba, hogy a koncert folytatásában már a kórusszólamot erősítse. Mozdulatai azonban színpadi rutinra vallók.


Fausta Truffa előadás közben
Giuseppe Verdi

https://www.youtube.com/watch?v=D8aszXJKbp8

Ezután jön a következő meglepetés. Fausta Truffáról a szóban forgó felvételt nem számítva, alig is tud valamit az internet össznépi nagy bölcsessége. Még a szakmai fórumok is csak találgatnak: állítólag 1931-ben született, eszerint 85 (más értesülések szerint 90) éves, amikor Verdivel Youtube-ot hódít. Korábbi pályafutásáról ellentmondásos adatokra lelünk: a hetvenes években szerepelt ugyan egy Schumann-Manfred- lemezen, máshol azonban csak kórustagként említik, ott is a mezzo szólamban. Wikipédiája, weboldala, Facebook-profilja nincsen. Fausta Truffa kiléte titok.

Ami szabad utat enged a fantáziálásnak: talán szép reményekkel indult énekesnő, akit élete más irányba terelt, s csak most, idős korában adatott meg számára, hogy tehetségének éljen? Talán gyermekeket nevelt ahelyett, hogy karriert épített volna? Lehet, hogy pálya szélére sodorták más, rámenősebb dívák? (Egy kommentelő ezt sejteti, a felvételen közreműködő zongoristára hivatkozva.) Vagy valami pénzes arisztokrata hitvese lehetett, aki csak kedvtelésből tanult énekelni – mert, hogy elsőrangú képzésben volt része, az kétségtelen. Netán a tanításnak szentelte minden idejét?

Egyelőre nem tudhatunk meg többet. Ami nem is baj. Agyonadatolt életünkben jó néha egy kicsit titkok közt álmodozni. Másfelől fölfoghatatlan, hogy ezt a világraszóló tehetséget csak 85 éves korában fedezi föl a világ, akkor sem úgy, ahogy az manapság szokásos: nagy médiahisztériával, látványos fölvezetéssel. Miközben senkik ugrabugrálnak és kárálnak dallamtalan hangkonstrukciókat, Fausta Truffa kiáll elénk a hófehér hajával és a fekete masnijával, és világklasszis Leonorát énekel. Egy stencilezett kottából! Nincs stylistja, senki sem építette föl, brandet sem gyártottak köréje, PR-menedzser sem kerekített miatta sajtókampányt. Led-fal, kameraerdő sehol. Csak egy istenadta hang, amely 85 évesen kilép egy templomi énekkar – és az Angyalok Királynője - elé. Ezek után nekem senki se próbálja bebeszélni, hogy a nagy ügynökségek és a menedzserek a legmagasabb minőséget fedeztetik föl velünk, vagy kínálják lemezszerződésekkel, nyilvános megjelenéssel.

Fausta Truffa az én szememben nem egyszerűen Verdi-heroina. A tehetség és a keresetlenség hősnője, aki a világ legtermészetesebb módján töri át a médiabirodalmak kőfalait. Nyolcvanöt évesen. Hiába, szárnyai vannak, akárcsak Verdi angyalinak.

Kép forrása