A megdöbbenés oka nem az volt, hogy a lőfegyvereket immár más csatornán keresztül kell majd beszerezniük – hiszen ez eddig sem a magyarokra volt jellemző –, hanem az, hogy ezt eddig ily módon meg lehetett tenni. Tegyük gyorsan hozzá: az Egyesült Államokban.

És éppen azon a szabadon írható felületen, mely lehetővé tette számunkra, hogy civil tudósítókká váljuk, ismerőseinkkel kommunikáljunk, vagy egyszerűen csak online játékokat játszunk. A fegyverlobbi és a hivatalos kereskedők azonban némileg megnyugodhatnak, a tilalom ugyanis nem vonatkozik rájuk. A konkrét fegyverügyleteket azonban már ők sem bonyolíthatják a Facebookon.

Pár hónappal ezelőtt egy 15 éves fiú Kentuckyban regisztrált a Facebookon, mert fegyvert akart vásárolni. Pillanatok alatt talált több magánszemélyt is, akik készek voltak segíteni neki revolverhez jutni minden hatósági ellenőrzés nélkül – némi haszonért cserébe. Az egyikkel megegyezett, és az illető hajlandó volt ezért a szomszéd államból, Ohióból Kentuckyba utazni. Az üzlet összejött, a fiú a következő héten már magával is vitte fegyverét egy középiskolai focimeccsre és büszkén mutogatta társainak.

Kép forrása itt

A Facebook tehát ezentúl fellép a magánszemélyek között folytatott fegyverkereskedelem ellen. Hosszú ideig azonban a cég policy-je az volt, hogy a szólásszabadság mindennél szentebb, így a fegyverek illetéktelen kezekbe kerülése, és ezzel együtt a közbiztonság romlása is csak másodlagos szempont lehet. Ezen változtatott most a szigorítással.

A tiltás hírével szinte egyidőben nálunk megdöbbenést okozott az a január 28-i eset, amikor több eszméletlen embert vittek súlyos állapotban kórházba, mert dizájner drogot fogyasztottak. Köztünk két várandós anyukát is, akiken császármetszést kellett végrehajtani.

A csecsemők február 1-én meghaltak. És mi köze az esetnek a Facebookhoz? Annyi, hogy az utóbbi időben mind gyakrabban az online felületeket, többek között a legnagyobb közösségi oldalt is használják a drogterjesztéshez is. Nálunk a törvények az ilyen jellegű aktivitást tiltják, de az Egyesült Államokban a Facebook hosszú ideig nem törődött a problémával.

Csupán pár éve kezdett el foglalkozni a témával, és tiltotta be a kábítószerek, többek között a marihuána és a vényre kapható gyógyszerek kereskedelmét. Magánszemélyeknek. A hivatalos engedéllyel rendelkezők továbbra is árusíthatnak orvosi marihuánát és vényköteles gyógyszereket a közösségi oldalon.

De visszatérve a fegyvereladásokra, a Facebook először 2014-ben szigorított a fegyverkereskedelemmel kapcsolatos politikáján. Korábban ugyanis az USA-ban bárki fegyvert vásárolhatott a közösségi oldalon. Hatósági ellenőrzés nélkül. Büntetett előéletű, pszichiátriai kezelés alatt álló személy vagy kiskorú is. A legnagyobb közösségi oldal a világ legnagyobb fegyvereket árusító piactere volt.

A mostani tiltás egyértelműen politikailag motivált. Az USA elnöke, Barack Obama ugyanis nemrég indított kampányt a fegyvereladásokra vonatkozó szabályok szigorítása mellett. Ennek pedig része az is, hogy a közösségi oldalakon csak hatósági ellenőrzéseken átesett eladók és vevők kereskedhessenek. Szó sincs azonban egyelőre a fegyvereladás teljes tilalmáról.

A Facebook tehát betiltotta a fegyverek és lőszerek kereskedelmét magánszemélyek közt, és csupán hivatásos kereskedők adhatnak el fegyvert – megfelelő hatósági ellenőrzés után. A döntést nem lesz nehéz végrehajtani, a szövegelemző és képfelismerő rendszerek már egy ideje rendelkezésre állnak, és minden illegális próbálkozást blokkolnak. Már csak abban reménykedhetünk, hogy megszigorítják a fegyverkereskedelmet a többi közösségi oldalon és az internetes fórumokon is.