Kép forrása: Facebook


 

A napokban egy barátom a Facebookon megosztott egy fotót, melyen egy temetőben égő mécses látható, a szöveg pedig azt hirdeti: Magyarországon halottak napja van, nem halloween. Egy másik barátom eközben jelezte, elmegy a hétvégén megrendezett számtalan budapesti halloween partik egyikére. Mind a hátorozott véleménynyilvánítás, mind a nyilvános programválasztás számos like-ot kapott, de kommentet is.

Éles vita bontakozik ki annak kapcsán a Facebookon, hogy mit is ünneplünk a napokban. Még a szocializmus idején is november 1-e a fejekben a mindenszentek ünnepe, 2-a pedig a halottak napja volt, az utóbbi időben azonban egy harmadik ünnep, vagy sokkal inkább esemény, az angolszász világban jelentős hagyományokkal bíró halloween is helyet követel magának a naptárunkban. Sőt, a Facebookon mintha már diadalmaskodott volna is. Bár a mindenszentek sokkal inkább egyházi ünnep, de a halottak napjának is van jelentős spirituális, transzcendens töltete. Ezen a napon ugyanis sokan ellátogatnak temetőbe, és azok is elmondanak egy-egy imát elhunyt szeretteikért, akik nem hívők.

A halloween magyar kritikusai gyakran elmennek egészen addig, hogy egy világméretű összeesküvést látnak a tendencia mögött. Szerintük ugyanis a világhálón, illetve a Facebookon a pogány eszmék terjesztése folyik. Tudatosan. Én azonban nem osztom ezt a nézetet. A magyarázat sokkal egyszerűbb. A fogyasztói társadalom új szokásainak állít tükröt a közösségi média. Egy egész iparág rendezkedett be ugyanis a halloween aurájához tartozó termékek értékesítésére, alapvetően a tengerentúlon. De, mivel globalizált világban élünk, a trick or treat jelenség nem áll meg az országok vagy kultúrák határán. Mind több félelmetes jelmezbe öltözött magyar gyerek csönget be október 31-én a szomszédja ajtaján annak reményében, hogy csokit, vagy cukorkát kap. És ezzel párhuzamosan sajnos mind kevesebb magyar gyerek megy majd el kóringyálni vagy betlehemezni karácsonykor.

A bevásárlóközpontok reklámújságaiban már karöltve jelennek meg a mécsesek a faragásra szánt tökökkel. Hasonlóképpen, számtalan ijesztő kosztümöt látni az áruházak kínálatában, de még a használtruha üzletek is létrehoznak ilyenkor egy alapvetően vámpír és boszorkány álarcokat, köpenyeket és kellékeket kínáló részleget. A szórakozóhelyeket üzemeltetők dörzsölik a kezüket, az ijesztő alakokat felvonultató halloween partik teltházat és nagy bevételt jelentenek.

Kép forrása

A mindenszentek, halottak napja és halloween hármast a jelentésük és tartalmuk tükrében kell értelmezni. Az előző kettő a kultúránk, tradíciónk és sokunk hitének része. Az utóbbi a globalizáció, a kulturális expanzió és a biznisz, a szórakoztatóipar és kereskedelem építőeleme.

Komoly felelősségünk van, ugyanis nem ragadhatunk meg a szembenállásnál. Sőt, nem szabad összeveszni barátainkkal, Facebook ismerőseinkkel. Konstruktív, a vitapartnert mindvégig tisztelő disputát azonban folytathatunk. Feladatunk van. Jobban kell megismernünk a hagyományainkat, hogy a helyén kezeljük a halloween jelenségét. Ha elmélyedünk a két saját ünnepünk történetében és üzenetében, észrevehetjük, hogyan épített európai kultúránk magába számos, a kereszténység előtti hagyományt úgy, hogy közben megőrizte az értékeit. Rómában járva a „hagyományos” bazilikák mellett feltűnik, hogy a Pantheon, bár katolikus templom, mégis más megjelenésű, sokkal korábbi korból való épület. A történetét megismerve feltűnik, hogy Hadrianus római császár a pápának ajándékozta az eredetileg Jupiternek, Venusnak és Marsnak emelt épületet. A pápa átalakíttatta a templomot és felszentelte, majd egyes feljegyzések szerint később 28 kocsi hordta át a vértanúk csontjait a katakombákból a szentélybe. Így vált a Pantheon Mindenszentek templomává, IV. Gergely pedig egyetemes ünneppé tette november 1-ét. Évszázadokkal később, Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezte, hogy az üdvözült lelkekre emlékeztető mindenszentek napja után, november 2-án emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.

A gyertya vagy töklámpás közti választás egyszerű. A halottak napja fontos ünnepünk. És, ha nagyon elfogadóak vagyunk, akkor is, a halloween maximum csak buli, az ősz kelléke lehet.

Kép forrása