Vitakultúránk válságban van. Ennek számtalan oka van, az egyik egész biztosan, hogy az internet megjelenésével virágozni kezdett az anonimitás. (Ez az anonimitás több-kevésbé valós, hiszen más, mindennapi felhasználók szeme előtt rejtettek vagyunk, de az internetszolgáltatók és hatóságok könnyen be tudnak minket azonosítani.) Nick-et, felhasználónevet választhattunk magunknak, és létrehoztunk egy virtuális ént, hogy aztán ez az én úgy viselkedjen online, ahogy a való világban a tulajdonosa egészen biztosan nem tenné. Névtelenül, álnév alatt úgy érezzük, hogy jól oda lehet mondani. Durván neki lehet esni annak, akivel nem értünk egyet. Zaklatni lehet azt, aki nem tetszik nekünk. Meg lehet alázni. Ki lehet közösíteni.

Mindannyian emlékszünk A tanú egyik mondatára: „Ez egy komoly névtelen feljelentés volt, géppel írva.” Az online fórumokon, a csevegő szobákban, a Facebookon a névtelen rágalmazás, hitelrontás, zaklatás – a cyberbullying – nagy divat. A cyberbullying, vagyis az online zaklatás vagy megfélemlítés új fajtája az elsősorban általános és középiskolások körében tapasztalt iskolai kiközösítésnek. Számos formája van, a csúfolódástól egészen a fenyegetésig, melyben egy, de akár több felhasználó is részt vesz.

És mivel az ilyen, névvel vállalt cselekményeket fel lehet deríteni, az elkövetőket meg lehet büntetni, sokan azért hoznak létre hamis Facebook profilt, hogy nekiessenek a másiknak, hogy bántsák, inzultálják. A leggátlástalanabbak, a büntetéstől nem félők pedig ugyanezt valós névvel is megteszik, gyakran őrületbe, vagy akár öngyilkosságba kergetve ezzel társaikat e-mailekben, üzenetekben, bejegyzésekben. De mégis az anonim trollok és zaklatók a legjellemzőbbek.

Most azonban úgy tűnik, nem folytathatják tovább szégyenteljes tevékenységüket büntetlenül. Angliában és Walesben az anonim online zaklatók és trollok is félhetnek a törvény erejétől. Sőt a hamis profilok létrehozása már önmagában is törvényszegésnek számít majd! Digitális lábnyomuk nagyon is lenyomozható, tevékenységük visszakövethető, az elkövetők valódi kiléte felfedhető.Dél-Koreában azonban a hatóságok már jóval korábban és sokkal tovább elmentek.

Miután ugyanis egy nagymintás, országos, 2014-es reprezentatív felmérésből kiderült, hogy minden negyedik koreai diákot már zaklattak online, immár mindenki csak valódi adatokkal, személyi igazolvánnyal regisztrálhat online profilt. A gépi felismerésnek köszönhetően pedig az országos szűrőrendszer felismeri, ha egy kiskorút zaklatnak, és az elszenvedő szülei erről valós időben értesülnek SMS-ben.