A Kossuth Rádióban minden hétköznap a 13 órai hírek után, esténként 21:30-tól, szombaton és vasárnap pedig a 21 órás hírek után gazdag hangjáték kínálatból válogathatnak a rádióhallgatók. Aki netán lekésné az adást, a Hangtárból még hat héten át visszahallgathatja a magyar, a határon túli és világirodalom klasszikus és modern produkcióit. A művek a Magyar Rádió nonprofit zrt. és az MTVA tervezése és megrendelése után a MTVA gyártásában és két külső gyártónál készülnek, alapos előkészületek után.


 

A Rádiószínház nyugodtan mondható az ország legnagyobb színházának.  Ehhez nagyon sok előkészítő műhelymunkára, egyeztetésre, a forgatókönyvek folyamatos fejlesztésére, a minőségi szempontok következetes betartására van szükség. Ez az aprólékos munka a Magyar Rádió nonprofit zrt. az MTVA és a gyártók között zajlik. A külső- és  a belső gyártóknál is kiváló szakemberek dolgoznak, legjobb írók, filmes és színházi rendezők, dramaturgok és színészek szívesen vesznek részt a hangjátékok készítésében. A felvételekhez nélkülözhetetlen még a profi hangmérnöki, zenei szerkesztői, asszisztensi gárda összjátéka is. Az elkészült művek sokszor ismételhetők, s így az évek során  „behozzák” gyártási költségeiket.

A 2015. év eddigi hangjátékai közül kiemelkedő volt Gergely Ágnes Két szimpla a kedvesben című sorozata, amely a jeles szerző memoárjából készült, az írónőt Pálfi Kata személyesítette meg. Az egykori kiváló komikus, Rátonyi Róbert régebben remek könyvet írt a Moulin Rouge történetéről, amely A botrányos malom címen hangjátékként is jól sikerült, a népszerű színész, Görög László olvasta föl. Hegedűs D. Géza rendezőként és színészként is gyakran közreműködik a hangjátékok felvételeinél. Nemrég Albert Camus kultuszművét, A Pestist adta elő monodrámaként, a Vígszínházbeli nagy sikerű előadás alapján. Ady Endre sorsát, költői pályafutását egy Kovalovszky Miklós által szerkesztett két részes műsorban mutattuk be, Életem nyitott könyve címen, Seres Zoltán és Őze Áron avatott tolmácsolásában.  Barcsa Dániel Erdélyben gyűjtötte össze azokat a pajzán, erotikus novellákat, amelyekből a Jösz’ Te hozzám! című válogatás született. Tömörkény Istvánt időről-időre újra fölfedezzük, ezt tettük a közelmúltban is, amikor öt részes válogatást sugároztunk novelláiból.

A napfogyatkozás előtt egy héttel mutattuk be Hász Róbert A Vénusz vonulása című nagysikerű könyvéből készült sorozatot. A téma a  XVIII. században is tapasztalt jelenség a Nap és a Vénusz együttállása. A világ nagy tudósai közül  talán a legpontosabb méréseket egy jezsuita szerzetes, Sajnovics János végezte el Hell Miksa csillagásszal. A sorozat egy izgalmas expedíció története is Európa legészakibb pontjára, a kutatás fő helyszínére. Friss Kossuth díjasunk, Tompa Andrea nagy sikerű könyvével, az első világháború alatt játszódó orvosszerelem történetét feldolgozó Fejtől-lábtól, Kettő orvos Erdélyben című regényével van jelen repertoárunkban. Slawomir Mrozek Hazatérésem naplója Máté Gábor előadásában vagy a vajdasági szerző, Domonkos István A kitömött madár című krimije, amely egyben szerelmi háromszög is, a sikeres vállalkozások közé tartozik. Krúdy Gyula Az emlékek szakácskönyvével, „gasztronómiai” írásokkal képviselteti magát, s szokásunkhoz éven válogatást sugároztunk a 2014-es év legjobb novelláiból is. Scherer Péter, közismert becenevén „Pepe” rendezte A gyáva című színpadi előadás rádióváltozatát, ő alakítja az apát is, a mű  egy kábítószerfüggő fiú naplója alapján készült, megrázó alkotás. Március 15-éről Mikszáth Kálmán Huszár a teknőben című írásainak rádió változatával emlékeztünk meg. Húsvétkor a Boldizsár Ildikó-Gimesi Dóra szerzőpáros Amália című családi mesejátékával rukkoltunk elő. Május elején Lator László A megmaradt világból, életrajzi regényéből olvas föl részleteket, s még sok színvonalas mű várható az év hátralévő részében is.

A tavaly első ízben meghirdetett Cserés Miklós hangjátékpályázat nyertes művei közül is több izgalmas vállalkozás várható az idén. Így többek között Mészáros Péter Üzemzavar, Balázs Attila Magyar Faust, Federico Fellini Akarsz velem álmodni?, Szabó Róbert A pusztai banda című forgatókönyveiből készül hangjáték. Horváth Péter Bogárvérrel című regényéből és Jeney Zoltán-Sirokay Bori Rév-Fülöp  című mesejátékából is várhatók hangjátéksorozatok.