A pásztorok világa a városlakó ember számára nagyrészt ott rekedt az iskolapad emlékei között, vagy vidéki átutazásai során suhan el mellette, anélkül, hogy közelebbről is megismerné, mivel és hogyan foglalkoznak az eleink életét és történetét is súlyosan és máig hatóan meghatározó legeltetés mai művelői.


Most új lehetőség adódott a betekintésre. Varázslatosan tiszta látnivalóval nyűgöz le a Pásztorének című 2016-os magyar dokumentumfilm. Ötven perce persze csak némi kószálásra elegendő a Kárpát-medence pusztáin, legelőin, kaszálóin vagy erdeiben – de milyen ötven perc az! Az élete virágában idén elhunyt Kele Andor operatőr utolsó munkája gyönyörű képekkel igyekszik visszaszelídíteni a természethez a civilizációba vadult embert. Tarka virágok illatos szépsége és trágyaszag. Igen, együtt, egymás mellett. Egyszerűen a sarjadó, bontakozó, vonuló, lüktető élet. Ez a föld, melyen annyiszor… Magával ragad az érintetlen „vadon” vagy a vele együtt élő és lélegző ember megművelő tevékenységének szilaj ereje. Pásztorok, állattenyésztők munkáját, mindennapjait szemléljük. A teremtés nyolcadik napját. A mi időnket.


„Szép vagy Alföld, legalább Petőfinek szép…” – juthat eszünkbe a velejéig pesti (s tévedés ne essék: velejéig hazafi) Karinthy Frigyes versferdítése, ha szemléltetni szeretnénk, nemegyszer hogyan is viszonyulunk komfortzónánk elhagyásához. S habár „első lépésnek” az csak némi képzavarral nevezhető, ha szemünket legeltetjük a képernyőn, Sáfrány József filmjének megtekintése gyógyíthatja lelkünket, hogy képesek legyünk észrevenni: nyomokban ugyan, de még így is milyen gazdag kultúrája dokumentálható a legeltető állattartás egymást ölelő évszázadok során kiforrott kultúrájának – napjainkban is. Hogy érintőképernyős, falanszteri tónusokkal terhes korunkban láthassuk: még itt élünk a jó öreg földön. S hogy ez nem afféle merengő múltba révedés, mi sem bizonyítja jobban, mint azoknak a gazdálkodóknak, egész családoknak az elköteleződése, akik a kilencvenes évektől vagy akár ma vállalkoznak arra, hogy szürke marhát, bivalyt, szamarat, disznót, juhot vagy lovat tartva visszaadják a természet egy elhanyagolt, özönnövényekkel elborított vagy gazossá lett részének azt a szépséget és termő gazdagságot, amely a Kárpát-medence sajátja. Pusztát, hegyvidéket, legelőt, kaszálót és erdőt pásztáz a szemünk a kamera közvetítésével, s miközben hallgatjuk a narrátori szövegét a felkeresett vidékek lakóinak-népeinek dalaival megszakító-gazdagító Berecz András hangját, így a lassan köddé váló óesztendő újba fordulásával némi remény lopakszik a szívünkbe, hogy uniós szabályozás ide, amerikai gyökerű, agresszívan terjeszkedő növényfajok burjánzása oda, csüggedten veszendőnek hitt értékeink megőrizhetők. Ha teszünk értük.

Az Pásztorének című film december 31-éig megtekinthető a Médiaklikken:

http://www.mediaklikk.hu/2016/12/19/pasztorenek/