1956” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Ember, el ne felejts emlékezni!

2016. október 22.

Az elmúlt napokban kollégám egy olyan új tévésorozatról írt e blogon, amely a – szerencsére ritkán előforduló – feneketlen és csitíthatatlan emlékezet keserveit igyekszik átélhetővé tenni a nézők számára. Ennél a jelenségnél már csak egy dolog rosszabb: az emlékezet elvesztése, akár időleges kiesése, akár végleges elsötétülése. S az, ha valamilyen külső erő kényszerít emlékeink megrostálására vagy megcsalására. Vagy arra, hogy ne emlékezzünk. 1956 és egy hozzá fűződő történet erre is figyelmeztet bennünket.

 

Fotók: Szabó Adrienn

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Pesti srácok az idegenlégióban

2016. november 06.

A médiában napok óta pörög a vita, egyre méltatlanabb nyilatkozatokkal, hogy vajon Dózsa László színművész látható-e kamaszon, fegyverrel az egyik ’56-os jubileumi emlékplakáton, vagy sem. A fotó körüli méltatlan – egyébként egyértelműen lezárható – adok-kapok tükrében a konkrét esetnél mélyebbre is láthatunk: azzal szembesülhetünk, indulataival még mindig túl közel van az elmúlt század közepe, s mindaz, ami követte, hogysem képesek lennénk tudomásul venni az egyszerű történelmi tényt, hogy 1956-nak számtalan arca, igazságának több oldala van. Különböző szándékok, törekvések, keserűségek, remények, vakmerőség és megfontoltság, becsület és árulás, magasság és mélység találkozásából szikrázott fel a szabadság sorsfordító harca, amely ma is annyi mindent felkavar lelkünkben és viszonyainkban. Egy új dokumentumfilm tovább közelít az összetett képhez: olyan sorsoknak ered a nyomába, amelyek nem hétköznapi fordulása szintén ’56-hoz köthető. Pesti srácok az idegenlégióban.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A legvidámabb barakk előszobájában

2016. november 19.

„Milyen történelem lesz ez?” Hamvas Béla súlyosan visszhangzó kérdése önmagunkkal is szembesít. Ugyanis az, hogy milyen a történelmünk, mindenkor rajtunk is múlik. Hogy a rendelkezésünkre álló források, adatok, eseményleírások, értékelések felhasználásával milyen saját értelmezés mozaikképét rakjuk ki magunknak. Áltatjuk-e a lelkünket, szépítjük-e akár önnön múltunkat, esetleg határainkat beismerve megelégszünk-e részképekkel (de nem féligazságokkal)? Hamvas 1956-tal kapcsolatban írta fenti mondatát, undorral nézve a bontakozó Kádár-rendszer össztársadalmi árulására. Ennek az átmeneti időszaknak a mikrovilágát vizsgálja Kínyó Ferenczy Tamás fájdalmasan szuggesztív dokumentumfilm-trilógiájában. Képei, hangjai sokáig elkísérnek.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Szemezünk a diktátorral

2017. január 27.

1971. február 5-én elhunyt a Szovjetunióban gyógykezelésen tartózkodó Rákosi Mátyás. E tartózkodó tájékoztatást legfelsőbb pártutasításra, igaz, első helyen, de a legrövidebb, úgynevezett mínuszos hírek közt közölték a hazai lapok, cím nélkül. A magyar történelem egyik legsötétebb figuráját akkor már legfeljebb a bolsevik egymásra mutogatás antihőseként emlegették a hazai nyilvánosságban, és utóda a hatalomban gondosan ügyelt arra, hogy még a temetése is olyan rejtve történjék, amilyen életének utolsó tizenöt éve volt. Nem véletlenül. Azokat a családi filmfelvételeket szintúgy most láthatjuk először, melyek az immár elvtársai számára is vállalhatatlanul kínos, hajdan rettegett és mindvégig hazatérni óhajtó vezető száműzetésének egyes pillanatait örökítik meg. Ártatlan mozgóképek, ártalmas hátsó gondolatok.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A titokzatos Antall József

2017. április 06.

Ma már a történelem része. Ma már nemigen fűződik mulandó politikai érdek a személye és munkássága elleni támadásokhoz. Ma már talán van rá esély, hogy hajdani ellenfelei, ellenségei is elismerjék értékeit, jelentőségét. A hozzá lélekben is közel állók pedig felidézzék alakját, mely legtöbbünk számára igazából mindvégig titokzatos maradt. Portréfilm készült az ismeretlen Antall Józsefről.

Teljes cikk