advent” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Marton Árpád

író, újságíró

Advent elé - Kutyavilág, macskajaj

2015. november 28.

Mértékadó orgánumban olvasom: Ferenc pápát nemrégiben megkérdezte egy kisgyerek, van-e vajon az állatoknak lelkük. A pápa – adja tudtul a forrás – kis tanakodás után így válaszolt: lehetséges.

Amivel nagy óvatosságról tett tanúságot, tekintetbe véve a tévedhetetlenség értelmezése körül dúló vitákat. Különben meg a kérdésre nem is igen adható egyértelmű válasz sem a keresztény kinyilatkoztatás, sem a későbbi tanfejlődés talaján. Szent Pál ír ugyan arról a Rómaiaknak címzett levelében, miszerint az egész teremtett világ Isten fiainak megnyilvánulását várja, mely tételt előszeretettel idézi a teremtésvédelem legtöbb megnyilvánulása – az üdvözülés tana, görögösen az eszkatológia pedig ugyancsak a teljes isteni teremtés jövőjét prognosztizálja a végidők megdicsőült új egén, új földjén.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Leden világosság!

2016. december 09.

Olcsó lett a fény. Szinte észrevétlenül. Ami egykor vágyva vágyott kincs volt, lelket melengető reménysugár, mára dömpingáruvá alacsonyodott le. Korunk ellentmondásosságát aligha fejezhetné ki találóbb metafora, mint ez: „fényszennyezés”. Ami – lássuk be – hajmeresztő abszurditás. Zuhatagokban omlik ránk a fény – külsőleg világosságban járunk.

A kép forrása

Teljes cikk