bbc” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

Skandináv nyár – Megújuló közmédiumok és világsikerek Európából

2015. június 15.

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Alapvető emberi tulajdonság, hogy imádjuk a történeteket, amelyek rólunk szólnak, amelyek bevonnak magukba, amelyeknek jó részese lenni napról napra, hétről hétre. Ahogy a skandináv példa is mutatja, európai közmédiumok is képesek arra, hogy kreatív gyártó céggel összefogva egyszerre világszínvonalú és egyszerre nemzeti, európai értékeket mutató sorozatokat és műsorokat gyártsanak.

Azt, hogy a nemzeti közmédiumok alkotásainak is van mit keresnie a globális versenypiacon, az utóbbi évekig  leginkább csak a BBC világsikereivel lehetett igazolni. Különösen a sorozatok és filmek esetében volt szembetűnő, hogy anemzeti adók – főleg a kisebbek – csakerősen domesztikált tartalmak előállítására képesek. Még az olyan önmagában stabil piac is, mint a francia, ahol nagyon erős iparág a köztévéknek filmeket, sorozatokat előállítani, az igen számottevő éves belső sorozattermésnek csak töredék részét tudták más piacokon értékesíti (azt is leginkább francia Kanadában).

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Ma is sikerműfaj – Az isteni hangjáték

2015. július 31.

Nem holmi méltatlanul, olcsón osztogatott dicséret a fenti mennyei jelző, viszont az nem véletlen, ha e játékos szókapcsolatról a Divina commedia magyar címe ugrik be az olvasónak, de hogy miért, azt egyelőre fedje homály, ahogy arra is csak alább derítünk fényt, hogy kinek a személye köti össze Dantét egy huszadik századi arisztokrata magánnyomozóval.

A hangjáték nem játék. Akár e nem túl eredeti megállapítást is leszűrhették azok, akikhez valaha is eljutott a hír, micsoda pánikot idézett elő Amerika-szerte 1938-ban Orson Welles, amikor – stílusosan Halloween estéjén riogatva – a CBS műsorában elővezette H. G. Wells Világok harca című regényének élőadás-szerűre dramatizált változatát a Földre támadó idegen lényekről. Márpedig hallani szinte mindenki hallott már e nevezetes rádiótörténeti esetről. Ám ahogy az lenni szokott, az apokaliptikus léptékű hatás – riadtan menekülő lakosokkal és öngyilkosjelöltekkel – csak a kereskedelmi média hozzáadott (m)értéke.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

BBC II! – Nem vész el, csak átalakul

2016. február 22.

Kedden, február 16-án véget ért a fiatalokra fókuszáló BBC II! csatornának a televíziós pályafutása. A 2003-ban alapított adó nem sugároz többé, és nem fogható kábelen sem. A programhelyen még egy ideig műsorajánlók futnak majd. Bajban lenne a közszolgálati televíziók etalonjának számító BBC?

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Olvass, ne csak nézz!

2016. június 14.

Idén is véget ért az Ünnepi Könyvhét, mely az ötletadó Supka Géza művészettörténész szándéka szerint az igazi irodalom és az igazi írók ünnepének indult valaha. Aztán mára igazi könyves fieszta lett belőle, ahol aztán mindent meg lehet találni, a színvonal dimbes-dombos (vagy inkább hegyes-szakadékos). De nem csak ilyen téren változtak nagyot az idők. Ahogy böngésszük a korábbi és vadonatúj, időtálló és kérészéletű műveket egyaránt kínálgató kiadók választékát, mi, 21. századi olvasók már rendre azon kaphatjuk magunkat, hogy számos kötet címe láttán be-bevillan egy-egy filmemlékünk is. „Ebből nemrég készült egy újabb feldolgozás.” „Aha, ez az a regény, amiből azt az Oscar-díjas filmet csinálták.” „Jé, ebből könyv is van?” Nézzük csak, mit látunk, ha megnézzük az olvasnivalót.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A természetről? Csak természetesen!

2016. augusztus 26.

Mindig csodáltam a természetfilmeket. Különösen ha olyan világokba engedtek bepillantani, amelyekről egyébként csak álmodoznom lehetett. Így megnyílhatott előttem a tengerek mélye, a sarkkörök tája, az emberi szemek elől rejtőző területek egész sora. Persze a közelebbi vidékekre látogató sok film is lenyűgözött, hiszen olyan közelségből és részletességgel mutattak be általam is látott helyeket és élővilágukat, amilyenre egy egyszerű kirándulás ritkán ad lehetőséget. De hogyan készülnek az ilyen megunhatatlan felvételek? Mik a titkaik? Hát a trükkjeik? Egy új magyar rövidfilmsorozat ebbe avat be minket.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Párosan szép a nyomozás

2016. szeptember 02.

Tommy és Tuppence forró nyomon. Ha valaki e filmcím olvastán azt gondolja, hogy a Tom és Jerry-sorozat egy korai darabjával van dolga (amelyben az izgága kisegér egy ilyen furcsa kísérleti néven hergeli az akkor még Tommy macskát – elvégre kezdetben Miki egeret is másként, Mortimernek nevezték, amit, valljuk meg, tényleg jó döntés volt ejteni), annak gyorsított eljárásban csalódás a sorsa. De pozitív csalódás. Ugyanis krimivel állunk szemben, mégpedig csak tiszta forrásból. Dame Agatha Christie tollából, pardon, írógépéből.

Teljes cikk

Túl a korszakhatáron

2017. június 07.

Daru Gábor

stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Úgy tűnik, egyelőre minden korcsoportnak megvan a saját „családias” médiaaktivitása a nyomtatott újságolvasástól a közösségi médiahasználatig, az online rádióhallgatástól a fizetős mozgóképtartalmakig. De, míg bizonyos médiumok végleg eltűnni látszanak (print), addig más területek növekedése nem áll le (közösségi média), és közben újabb műfajok indulnak be (ODV – digitális piacra gyártott videó). Vajon a globális tartalomgyártók hirtelen megszaporodása, az új tartalmaknak ez a sosem tapasztalt bősége, a televízió esetében a jelenlegi film- és sorozat aranykor a hagyományos tévét végleg visszataszítja a sötét középkorba?

 

A kép forrása

Teljes cikk