cenzúra” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szűts Zoltán

médiakutató

Egyenlők közt is egyenlőbbek: A FB mégsem független és demokratikus?

2016. május 15.

A Guardian jelentette meg pár napja a hírt, mely óriási felháborodást váltott ki az internetezők körében, miszerint a Facebook szerkesztők segítségével szabályozza, hogy alacsonyabb arányban jelenjen meg a konzervatív média kommunikációja a hírfolyamon. Ha jóindulatúak vagyunk, ezt a típusú befolyásolást betudhatjuk az amerikai elnökválasztási kampány túlfűtött légkörében történt túlkapásnak. Ha nem, akkor cenzúrának nevezhetjük, és búcsút mondhatunk annak az ideának, hogy a legnagyobb közösségi oldal a demokratikus párbeszéd, az új nyilvánosság felülete lehet.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Világ proletárjai, adakozzatok!

2016. október 09.

Elfogultságok márpedig vannak. Bizonyos körökben egyszerűen elképzelhetetlennek számított, hogy az ember kezébe vegyen olyasféle sajtótermékeket, mint a Népszabadság. Családi alapon. Magára valamit is adó egyén jobb körökben nem fizetett elő, nem forgatott pártlapot. Sem a kemény, sem a puha diktatúrában. És hogy az azóta eltelt időben? Visszatekintve legújabbkori polgárosodásunk felemás folyamatára fellélegzem: számunkra – és nem vagyok ezzel egyedül a Kádár-rendszerben magára eszmélt nemzedékben – nem a reformkommunizmus orgánumai voltak a szellemi útmutatók. Hanem a keresztény filozófia és társadalomelmélet forradalmárai. Akik a Népszabadság fénykorában még tilalmas olvasmánynak, elkobzásra ítélt dekadens szennynek számítottak, de ma sem mondhatók általánosan ismertnek, a konzumvilág bestsellereinek. Őrzik értéküket. Így tehát személyesen nem érint a pánik: szellemi vezércsillag híján maradtam, mint oly sokan. Azazhogy hányan is?

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Médialecke, demokrácialecke

2017. március 13.

Hisz gyakorlatban ez is jóval átláthatóbb. Ahogy minden. Ezennel a médiaszabályozás – szólásszabadság lezárhatatlan diskurzusa. A végén majd elmondjuk, miképp történt 1848-ban. A forradalom a sajtó lefoglalásával teljesedett ki. Kívánjuk a sajtó szabadságát. Aztán a márciusi ifjakból felelős kormányférfiak váltak. Alig pár hét, és a minisztérium sajtóellenőrzést vezet be – a szabadságharc érdekében. Összetett demokrácia-játszma. Lássuk előbb a személyes tapasztalat szintjén.

 

Teljes cikk