charliehebdo” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Koltay András

egyetemi docens,
Pázmány Péter Katolikus Egyetem

„A szólásszabadság nem engedély arra, hogy hülye legyél!?”

2015. március 23.

Január 7-e óta már elegendő idő telt el ahhoz, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt aljas és gonosz gyilkosságok okozta első indulatok csillapodjanak, de ahhoz korántsem, hogy igazából közelebb kerüljünk a helyes válaszok közös elfogadásához.

A mindenkori közszolgálati média a vallásokhoz nem semleges módon áll hozzá. A szabályozás abból indul ki, és erre jó okai vannak, hogy a vallások értéket képviselnek a társadalomban, és így a vallásos közösségek speciális, tájékoztatás iránti – a profitorientált média által jobbára figyelmen kívül hagyott – igényeit ki kell szolgálni. E felfogásba nem csak, hogy e közösségek sértegetése nem fér bele (pl. a közmédia vélemény-műsoraiban), hanem éppen ellenkezőleg, a komoly társadalmi jelenléttel bíró egyházak bemutatása az intézmény törvényben előírt feladata (ami persze nem zárja ki az egyházak működésének bírálatát sem). Ettől függetlenül a Charlie Hebdo-gyilkosságok által exponált kérdések végiggondolása hamisítatlan közszolgálati feladat.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A vallások és a szólás szabadsága

2016. október 12.

Meddig tart és hol ér véget a szólásszabadság? Mit szabad egy szekuláris államnak és mit nem? Hogyan fér össze a vallás és a vallási alapon meghatározott kulturális identitás, a vallásszabadság és a szólás szabadsága? Egyáltalán összefér-e? Ellentétben áll-e a lelkiismereti szabadság joga a vallászabadsággal, és mindkettő a kommunikációs jogok része-e? Különbséget tehet-e egy állam a vallások között? Létezhet-e kettős mérce?

Teljes cikk