cnn” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Szűts Zoltán

médiakutató

Gyarmatosítók - a hírvideókról (2. rész)

2015. október 12.

Az előző bejegyzésünkben azt vizsgáltuk, miszerint annak ellenére, hogy befektetésként nem térülnek meg, az online videó a jelenben és jövőben is meghatározó hírformátum lesz, és a köré kapcsolódó gyártási, terjesztési mechanizmusok mind professzionálisabbak. Miután áttekintettük a felhasználókból lett producerek (prosumerek) számára létrehozott platformokat, jöjjenek most azok, melyek a professzionális online újságírás csúcsát képviselik, de nálunk talán kevésbé ismertek.

Ha történeti távlatba szeretnék helyezni és a hatalmi viszonyok szemszögéből vizsgálni a médiában zajló eseményeket, akkor azt mondhatjuk, hogy a nagyjából két évtizede felfedezett terület, az online média gyarmatosítása folyik. Míg a felhasználókból lett tartalomkészítők ezen elképzelés szerint pionírok, akik kisebb területeket sajátítanak ki maguknak, addig immár néhány nagyhatalom is megjelent a területfoglalók között.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Magánhíradás és magánhírszerzés

2017. január 17.

Nemrég röppent fel a hír, miszerint a hamarosan beiktatott amerikai elnökről, Donald Trumpról, létezik egy kompromittáló információkat tartalmazó dosszié. Pillanatnyilag nem tudjuk, hogy igaz-e a hír. Az ominózus dokumentumokért több médium is millió dolláros ajánlatokat tett. Azonnal felmerül a kérdés, hogy kik gyűjtöttek információkat az akkor még csak elnökjelöltségét fontolgató üzletemberről. Úgy tűnik ugyanis, hogy most nem a megszokott jelöltek, a nagy titkosszolgálatok tették ezt. Még csak nem is a feltörekvő kicsik. Az ügy kapcsán mind világosabbá válik, hogy már nem csak a hivatalos, állami hírszerző ügynökségek vezetnek dossziékat, hanem mind nagyobb teret kapnak a magáncégek is.

A kép forrása

Teljes cikk