családtörténet” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Vérig értett megbékélés

2016. július 05.

Magyar, román – két jó barát. Vagy rosszul emlékszem? Vagy éppenséggel nem erről van szó, s nem ott kell az agylágyulás jeleit keresni, ahol megelégelték vagy akár már ki is oltották a gyűlölködés tüzeit. Mert igazából, ha csakugyan komolyan vesszük az életet, errefelé kellene tartanunk. Hogy végre a „harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés”. Például úgy, hogy asztalhoz ülünk, és csendes figyelemmel közel engedünk magunkhoz emberi sorsokat. Olyasféleképpen, ahogy az Egy Isten, két nemzet című 2015-ös dokumentumfilmben láthatjuk.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Tündérkerti örökösök – rangrejtve a nagyvilágban

2017. február 17.

Vagyunk néhányan, akik nem tartozunk az erdélyi arisztokrácia hajdanvolt köreihez. Mégsem minden tanulság nélkül való, ha kissé megismerkedünk azzal, mi maradt meg bennük többször is szétdúlt világukból. Ilyenkor azzal is szembesülhetünk, vajon mi hogyan kötődünk legbensőbb értékeinkhez.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Van élet a gyűlölet után?

2017. március 04.

„Elnézést, de érzések nélkül ez nem megy.” Nem az egyetlen, de ez is kulcsmondata a Felvidék (Horná zem) című szlovák–cseh filmnek, melyben egy fiatal nő családja történetének nyomába ered. Könnyek közt buggyannak elő e szavak egy idős asszonyból, akinek az apját két héttel az ő születése előtt, 1944-ben vitték el katonának. Sosem látták egymást. Mit keresünk – és mit találunk közös múltunkban?

Teljes cikk