dokumentumfilm” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Hinni vagy nem hinni: sztárok spirituális szerepben

2016. május 19.

Jó nevű színészekkel mindent el lehet adni. Magyarországon is előfordultak már ilyen irányú próbálkozások, igaz, elsősorban mosogatószer-reklámokig vagy áruházláncok ínycsiklandásáig terjedt a kísérletezés. Nyugaton komolyabb eredményei is vannak e műfajnak: a különféle dokumentumfilmes tévécsatornák már-már áttekinthetetlen választékában nem egy példáját találjuk annak, hogy mozifilmekből ismerős arcok „valós” történetek, kalandok vagy oknyomozások főszereplőiként bukkannak fel újra. Esetleg spirituális témákat érintenek. Sztárok – már elnézést – „misszionárius pózban”? Nézzük meg közelebbről.

 

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Új idők focija: végjáték?

2016. június 04.

Azt már a gyermekkoromnak is teret adó hetvenes években megtanultam, hogy a bunda nem csak egy szőrös meleg kabátot jelent, s legalább Puskás Öcsi vallomása óta az Aranycsapat tagjaival kapcsolatban is közhelyszámba megy, hogy nem pusztán a dicsőségüket hozták át a magyar határon külföldi vendégszerepléseikről. De azért e lehangoló értesülések birtokában is felér egy-egy fejberúgással, amikor újra meg újra arról hallhatunk, hogy a sport világában s különösen is a foci univerzumában a cselezések legnagyobb része a pályán kívül zajlik, és az effélében nem sok örömük van az egyre kevésbé lelkes szurkolóknak. Novák Tamás rendező legújabb dokumentumfilmjében, melyet gyakorlott oknyomozó kolléganőjével, Skrabski Fruzsinával és Gazdag Józseffel közösen készített, most felzárkóztat minket a futball sötét oldalára vonatkozó ismeretekből.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Vérig értett megbékélés

2016. július 05.

Magyar, román – két jó barát. Vagy rosszul emlékszem? Vagy éppenséggel nem erről van szó, s nem ott kell az agylágyulás jeleit keresni, ahol megelégelték vagy akár már ki is oltották a gyűlölködés tüzeit. Mert igazából, ha csakugyan komolyan vesszük az életet, errefelé kellene tartanunk. Hogy végre a „harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés”. Például úgy, hogy asztalhoz ülünk, és csendes figyelemmel közel engedünk magunkhoz emberi sorsokat. Olyasféleképpen, ahogy az Egy Isten, két nemzet című 2015-ös dokumentumfilmben láthatjuk.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Túl lehet-e élni a terrort?

2016. augusztus 17.

Világunk hatalmas falujának rettenetes alaptémája a terrorizmus, ami természetesen lecsapódik és megfigyelhető filmes megjelenéseinek sűrűsödéseiben is. Egymás után születnek az ezzel kapcsolatos mozis és tévés történetek, amelyek jó esetben nem pusztán akciódús száguldások, hanem olyan kérdésekkel szembesítenek minket, amelyekkel egyébként talán nem vagy nem úgy foglalkoznánk, mint e nézni- és feldolgoznivalókkal gyarapodva. Ilyen alkotás a Hét perc a mennyországban című 2008-as izraeli–francia–magyar film, mely Duna TV-s vetítése után néhány napig még megtekinthető a Médiaklikk.hu honlapon.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Több, mint egy klub – dokumentumfilm a londoni magyar kézilabdázókról

2016. december 17.

A lányok angyalok – mondja a híres magyar nóta és a londoni magyar kézilabda klub szlogenje. London Angels HC – avagy egy atipikus módja annak, hogyan lehet külföldön magyarnak maradni. Az idegen pályán című dokumentumfilm érdekes karaktereket mutat be, miközben átfogóan beszél a kinti magyarok néha kettős, néha visszás életéről.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Generációk emlékezete - Az Elrabolt évek nyomában című dokumentumfilmről

2017. február 27.

Az elhurcoltak majd egyharmada sosem tért vissza hazájába – mondja a megdöbbentő számadatot a dokumentumfilmben nyilatkozó főiskolai tanár. A puszta tények mögött, amiket az annalesek és a történelemkönyvek amúgy is tartalmaznak, sok a személyes tapasztalat, a megélt történelem. Elrabolt évek nyomában címmel dokumentumfilmet mutatott be a Médiatanács támogatásával a Duna TV a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én, amelyben az emlékezet különböző típusai is jól nyomon követhetők.

Teljes cikk