ekönyv” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Szűts Zoltán

médiakutató

Könyvtár a farzsebben - A kultúraátadás új formái

2015. április 23.

Csütörtökön kezdetét veszi a Millenárison a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Ez remek alkalom arra, hogy áttekintsük, hogyan is alakultak át olvasási szokásaink.

Az internet mindennapi életbe történő beépülésének következményeként radikálisan megváltozott a kultúraátadás, információszerzés, a tanulás mechanizmusa. A fiatalok, de mindinkább az idősebb olvasók részéről is mind nagyobb igény mutatkozik az ismeretek gyors megszerzésére, és ennek formája mind inkább a digitális tartalmak felé fordulás. Az okok közé sorolhatjuk a tartalomfogyasztási szokások átalakulását, az igényt és kényszert, hogy a kulturális termékekhez minél gyorsabban férjenek hozzá. És van még egy pragmatikus szempontot is, kényelmesebb mindezt otthonunkból megtenni, ezért nem könyvtárban, hanem a világhálón keressük a kulturális termékeket. Ennek egyik tipikus megnyilvánulása az e-könyv, melyet pillanatok alatt letölthetünk.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Halványuló e-tinta

2015. november 13.

A Pew kutató központ október 29-én publikált jelentése szerint jelentős átrendeződés figyelhető meg az elmúlt években a digitális tartalmakat megjelenítő IT eszközök terén. Míg sokan a könyv halálával riogattak, mi magunk pedig nem álltunk be a sorba, és a médium továbbélését az e-könyv olvasókban láttuk, óriási meglepetés ért minket. Egy év alatt, 2014 és 2015 között az e-könyv olvasókat birtoklók aránya az USA-ban 32%-ról 19%-ra csökkent. Az okostelefonok pedig mindent visznek.

A friss és átfogó jelentés két reprezentatív felmérésen alapul, melyet 2015 márciusa és áprilisa, illetve június és júliusa között végeztek el az USA-ban 2000 fős mintán. Annyit rögtön érdemes előrebocsátani, hogy a vizsgált digitális eszközök közül egyedül az okostelefonok és tabletek elterjedésének terén mutatható fel jelentős növekedés. A vizsgálatban olyan eszközök elterjedését mérték, mint az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, mp3 lejátszók, vagy éppen az e-könyv olvasó, tehát valamennyi konvergens eszköz, mely több típusú tartalom megjelenítésére képes.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Hogyan állunk (le) az olvasással?

2016. április 21.

Őrület. Megint eltelt egy év. Kibontakozott a tavasz, és vele érkezik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A hazai könyvek első félévi nagy szezonjának nyitányaként immár 23. alkalommal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE), az előző évek gyakorlatához híven ezúttal is a Millenárison. A magyar könyvipar legnagyobb rendezvényén várhatóan most is tízezrek szavaznak majd a lábukkal a Gutenberg-galaxis csodáira. Láthatóan minden rendben idehaza az olvasás körül. Na, ez utóbbit ugye már nem hiszik el?

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Könyvet nem dobunk ki!

2016. június 12.

Június 9-e és 13-a között rendezték meg idén az immár 87. Ünnepi Könyvhetet, melyen továbbra is a nyomtatott, megfogható könyvet ünnepeljük. A közelmúltban kollégáimmal készítettünk egy felmérést, melyből kiderülhet, hogy minden riogatás ellenére vajon miért biztosított hosszú távon könyv, mint tárgy és kulturális termék túlélése.

Teljes cikk