emlékezet” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Engedjük be a hőseinket!

2016. szeptember 11.

Egy egész sereg – zaklatott históriánkat ismerve nem kis részben meglehetősen harcos – hősünkkel vagy ilyen-olyan okból kiemelkedő történelmi szereplőnkkel kapcsolatban van erős hiányérzetem. S nem magánügyileg. Hanem egyebek mellett azért, mert nem készült róluk film. Tegyük hozzá: jó film. Mármint nézhető, a nézőket magával ragadó, a hamis pátoszt messziről elkerülő alkotás. Pedig némelyikük tálcán kínálja magát, és hallatlanul izgalmas karakter, legalább annyira, mint számtalan nagy sikert aratott külföldi életrajzi és/vagy történelmi dráma főszereplője. Képzeljünk csak el egy monumentális és fordulatos mozit Mátyás királyról, Zrínyi Ilonáról, Rákócziról, Görgey Artúrról…, vagy akár korábban jórészt ismeretlen emberekről, akik ennek ellenére méltók az emlékük felidézésére.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Halálpornó helyett az emlékezés képei

2016. október 14.

Tudunk-e még megrendülni? Egy ilyen kérdésre a legtöbben persze igennel felelnénk, féltőn őrizve önnön emberségünkről alkotott képünket, de ha őszinték akarunk lenni önmagunkhoz, nem tagadhatjuk, hogy – nem kis mértékben a médiának köszönhetően – valamiképp eltompultunk, tudatunkban falakat, de legalábbis szűrőket építettünk, melyek „megvédenek” attól, hogy a maguk mélységében szembesüljünk a világban tapasztalható fájdalmakkal vagy akár borzalmakkal. Pedig volna feladatunk e téren.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Egynyáriak, évelők

2017. január 01.

Íme, a te 2016-os esztendőd – kedveskedik fölhasználójának a Facebook. A szerény prezentációban a képgyűjteményünkben szereplő felvételek sorjáznak némi kötelező karácsonyi szimbolikával – gömbökkel, masnival meg talán hópelyhecskékkel – fölcicomázva. Meglepetésnek halvány, szembesítésnek gyengécske – tűnődöm, ahogy elnézegetem saját magamat változatos képkivágásokban és látószögekben. Szerencse, hogy sohasem terhelem ismeretségi körömet olyasféle csacskaságokkal, mint a megmostam a hajamat típusú élménybeszámolók, a hány borospalackot ürítettünk ki az este jellegű képriportok meg a kutya vacsorája. Most aztán rajtam csattanna az ostor: nézegethetném újra a sok fölösleges képi információt.

Teljes cikk