erdély” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Vérig értett megbékélés

2016. július 05.

Magyar, román – két jó barát. Vagy rosszul emlékszem? Vagy éppenséggel nem erről van szó, s nem ott kell az agylágyulás jeleit keresni, ahol megelégelték vagy akár már ki is oltották a gyűlölködés tüzeit. Mert igazából, ha csakugyan komolyan vesszük az életet, errefelé kellene tartanunk. Hogy végre a „harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés”. Például úgy, hogy asztalhoz ülünk, és csendes figyelemmel közel engedünk magunkhoz emberi sorsokat. Olyasféleképpen, ahogy az Egy Isten, két nemzet című 2015-ös dokumentumfilmben láthatjuk.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Az elsüllyedt falu titkai

2016. július 29.

Itt nem fecseg a felszín, és – egyelőre – nem hallgat a mély. De már foszladozik a tó emlékezete. Ilyenkor, augusztus első szombatján évről évre még összegyűlnek a Ceauşescu-rezsim tomboló alkonyán pusztulásra ítélt Bözödújfalu azon lakói, akik fel akarják idézni víz alá temetett hajdani otthonuk képeit, melyek bennük élnek a legelevenebben. Róluk szól A felszín alatt című belga dokumentumfilm.

 

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Lélekröptetés, földközelben

2016. október 28.

Ha már tényleg nagyon jó dolgunk van, akár arra is adhatjuk a fejünket, hogy elábrándozunk azon, milyen romantikus lehetett hajdanában-danában, amikor még vándorszínészek rótták az ország útjait. Akkor még nem volt az a sok fölösleges és kínzó intézményes vacakolás, van vagy nincs támogatás, a színház és a színészet a szó szoros értelmében közelebb volt az élethez, mondhatni, a rögvalóhoz, olyannyira, hogy nemegyszer egy-egy pajtában volt az előadás. Szabadon, csak szabadon, mint a madár. De mielőtt végleg elandalítanánk magunkat a fantáziánk színpadán felékesített múlt megidézésével, érdemes megnézni, milyen is vándorelőadónak lenni a XXI. század második évtizedében. Ambrus Emese új dokumentumfilmjének végére garantáltan földközelbe érkezünk.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Erdélyt elfoglalni nem kell félnetek…

2016. december 09.

A történészi időszámítás szerint 1914 és 1989 közé szorult rövid 20. század számtalan, korábban elképzelhetetlen mértékű borzalmat és brutális események végeláthatatlan sorát, emberek millióinak szenvedését, könyörtelen halálát hozta magával. A második világégés, a nácizmus és a kommunizmus iszonyata önmagában is megemészthetetlen valóság, s közelsége mintha valamiképp el is takarná előlünk a századot indító első világháborút, annak szinte átláthatatlan szövevényeit, feneketlen kegyetlenségét, az érintett nemzetek jelenét is súlyosan meghatározó következményeit. De nem afféle jótékony homály ez, közösségi önismeretünket ronthatja, ha megfeledkezünk minderről. A „Z” hipotézis című új dokumentumfilm a „nagy háború” egy kevéssé ismert epizódját igyekszik feltárni.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Tündérkerti örökösök – rangrejtve a nagyvilágban

2017. február 17.

Vagyunk néhányan, akik nem tartozunk az erdélyi arisztokrácia hajdanvolt köreihez. Mégsem minden tanulság nélkül való, ha kissé megismerkedünk azzal, mi maradt meg bennük többször is szétdúlt világukból. Ilyenkor azzal is szembesülhetünk, vajon mi hogyan kötődünk legbensőbb értékeinkhez.

Teljes cikk