fölszállottapáva” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Devich Márton

kulturális főszerkesztő, Duna Médiaszolgáltató

A tiszta szívűek - akik médiatörténelmet írnak

2015. november 11.

Megpróbálok laza lenni. Fiatalos. Könnyed és trendi. Ilyen hozzáállással álltam neki megírni az érzéseimet a Fölszállott a páváról. Hátha így elolvassák a cikket a főszereplő ifjak, meg a szüleik is. Aztán két hét gyötrelem után rájöttem, ez nekem nem megy. Egyrészt nem vagyok fiatal, laza meg főleg nem, másrészt akárhogy is csűröm-csavarom, a Páva nem éppen a trendi vonal. Legalábbis a világ folyásához képest. De akkor meg mi a titka? Miért rajonganak érte annyian?

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A gyermeki csoda

2016. december 24.

Helyesen teszi a köztelevízió, hogy – ringbe szállva a kereskedelmi csatornák tehetségkutatóival – fölkarolta a tényleges kulturális értéket közvetítő műfajok: a komolyzene és a folklór ügyét. Mint az köztudomású, kutyusokkal és gyerekszereplőkkel szinte bármi sikerre vihető, a művészpalánták megismertetése ráadásul egyszerre világít rá kulturális gyökereink fontosságára és a művészeti nevelés identitásképző, közösségteremtő szerepére. Mindazonáltal kísértő, hogy a kiskorú előadók láttán téves következtetésekre jutunk, már ami a művészetet, a tanulást és a kitartó munka fontosságát illeti.

Caravaggio: Jézus születése

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Kincses útravaló Vaszi Leventétől

2016. december 26.

A televízió laposan sem egysíkú – többféleképp kínálgat minket: vagy híres embereket költöztet virtuálisan a szobánkba, vagy akár egész hirtelen olyanokat tesz ismertté, akik korábban élethelyzetük, csendes hivatásuk vagy személyiségük miatt nem kerültek reflektorfénybe. Tán mert nem is akartak. Aztán elég egy – ha minden jól megy, igazi – tehetségkutató verseny, és a média bogas ágainak képviselői vadhamar rárepülnek arra, akiről addig esetleg nem is hallottak. Két éve nagy szerencséjük volt. Ahogy a nézőknek is. A Fölszállott a páva műsorával és Vaszi Leventével is, aki őszinte, keresetlen és csibészes karakterével a 2014-es közönségdíj tanúsága szerint sokak szívébe belopta magát. Zsigmond Attila új filmje segítségével most még közelebb kerülhet hozzánk.

Teljes cikk