függőség” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Közösségi magány: hogyan tanuljuk újra a netet?

2016. május 05.

Klikkelgetünk. Határok nélkül. Böngészünk, szörfölünk, csatangolunk a neten. Oly természetességgel, hogy szinte észre sem vesszük magunkat, s nem reflektálunk arra, hogy közben mi zajlik bennünk. De rendszerint azt az időt – őszintébben: időveszteséget – sem látjuk tisztán, amelyet e szó szoros értelmében önfeledt tevékenységünkre fordítunk. Hol van már, amikor a „főműsoridőt” csakis a tévé távirányítójának módosult tudatállapotú, különösebb cél nélküli nyomkodása töltötte ki… A hüvelykujjunkról azóta a mutatóra váltottunk, és azóta is fáradhatatlanul klikkelünk. Sok esetben már az lehet az érzésünk, hogy az internet átvette felettünk az irányítást.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A digitális demencia

2016. augusztus 06.

Minden korszaknak megvannak a maga hívószavai, jelmondatai, szlogenjei. Eszmék, amelyek köré az emberiség egy egész életszakasza szerveződik minden lelkesedésével, tenniakarásával és csalódásával. Ha a középkori ember számára a túlvilág jelentette a mértéket, a reneszánsz a látható, tapintható, érzéki lét örömét tűzte zászlajára. A tizennyolcadik század számára ilyen alapeszme volt az ész hatalmába vetett hit. A tizenkilencedik két vezércsillaga: szabadság és nemzet. A huszadik egyebek közt a haladást, a relativitást és az irracionálist kultiválta. Kietlen századunk egyik kedvence a digitális kompetencia.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Segítség, függő vagyok!

2016. szeptember 09.

A tanév kezdete előtt egy informatikai konferencián adtam elő digitális tartalomfogyasztási szokásokról Szabadkán, és micsoda irónia, éppen a vezeték nélküli internettel volt gond. Természetesen a Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezetett csodálatos szecessziós városháza belső tereinek látványa sok mindenért pótolt, online kommunikációs és informálódási éhségemet azonban ez sem csillapította. Jártam a folyosókat okostelefonnal, egymás után váltogattam a gyenge jelű wi-fi-ket a notebookomon és mindinkább kétségbeesés lett rajtam úrra. Ekkor jöttem rá, internet függő vagyok. De vajon van-e gyógymód?

A kép forrása

Teljes cikk