ferencpápa” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Szűts Zoltán

médiakutató

@Pontifex – A közösségi média sztárja

2015. szeptember 10.

A Pew kutatóintézet által végzett, nemrég publikált vizsgálat eredményei szerint megválasztása óta Ferenc pápa népszerűsége nem csak a hagyományos médiában, de a social mediaban is töretlen. Ez az információ akkor igazán izgalmas számunkra, ha figyelembe vesszük, hogy a közösségi médiában, és főképp a Twitteren a közszereplőkről kibontakozó vita alapvetően negatív jellegűvé szokott válni. Online nem csupán a sztárok és celebek, de az értékekért kiálló, népszerű személyek is leggyakrabban támadások célpontjai lesznek, és nagyon ritkán olyan pozitív a megítélésük, mint Ferenc pápáé. De miben rejlik a @Pontifex népszerűségének titka?

2013. március 13-án Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta a konklávé pápának, XVI. Benedek váratlan lemondása után. Az új pápa számos szempontból különbözik elődjétől. Egyik ilyen terület a médiaszereplése, a médiával való viszonya. Jelentős változást hozott közvetlen stílusával, azzal, ahogy a közösségi médiában személyesen szól a hívekhez és követőihez. Sikerének egyik titka a rövid, érthető üzenetekben rejlik, és abban, hogy érzi, mikor, és milyen témában kell megszólalnia.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Advent elé - Kutyavilág, macskajaj

2015. november 28.

Mértékadó orgánumban olvasom: Ferenc pápát nemrégiben megkérdezte egy kisgyerek, van-e vajon az állatoknak lelkük. A pápa – adja tudtul a forrás – kis tanakodás után így válaszolt: lehetséges.

Amivel nagy óvatosságról tett tanúságot, tekintetbe véve a tévedhetetlenség értelmezése körül dúló vitákat. Különben meg a kérdésre nem is igen adható egyértelmű válasz sem a keresztény kinyilatkoztatás, sem a későbbi tanfejlődés talaján. Szent Pál ír ugyan arról a Rómaiaknak címzett levelében, miszerint az egész teremtett világ Isten fiainak megnyilvánulását várja, mely tételt előszeretettel idézi a teremtésvédelem legtöbb megnyilvánulása – az üdvözülés tana, görögösen az eszkatológia pedig ugyancsak a teljes isteni teremtés jövőjét prognosztizálja a végidők megdicsőült új egén, új földjén.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A "birkaszagú lelkipásztor" - Don Camillo a képernyőn

2016. szeptember 24.

Néhány éve hatalmas visszhangot keltett a magyar médiában az a magyar vidéki plébános, aki egy gördeszkával figurázva beszélt Isten dolgairól kamaszoknak az utcán. A mobiltelefonnal rögzített spontán „produkció” először a Youtube-on váltott ki óriási lelkesedést, majd annak rendje-módja szerint a kereskedelmi csatornák is rábuktak a témára. Igen, mert a magyarországi médiában felér az ötlábú birka vagy a kutyát megharapó postás esetével, ha emberközeli, derűs vagy „jó fej” papról hall. Pedig korántsem ilyen zord a helyzet. Na jó, van még mit tanulnunk. Tényleg, találkoztak mostanában don Camillóval?

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Egynyáriak, évelők

2017. január 01.

Íme, a te 2016-os esztendőd – kedveskedik fölhasználójának a Facebook. A szerény prezentációban a képgyűjteményünkben szereplő felvételek sorjáznak némi kötelező karácsonyi szimbolikával – gömbökkel, masnival meg talán hópelyhecskékkel – fölcicomázva. Meglepetésnek halvány, szembesítésnek gyengécske – tűnődöm, ahogy elnézegetem saját magamat változatos képkivágásokban és látószögekben. Szerencse, hogy sohasem terhelem ismeretségi körömet olyasféle csacskaságokkal, mint a megmostam a hajamat típusú élménybeszámolók, a hány borospalackot ürítettünk ki az este jellegű képriportok meg a kutya vacsorája. Most aztán rajtam csattanna az ostor: nézegethetném újra a sok fölösleges képi információt.

Teljes cikk