forradalom” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Engedjük be a hőseinket!

2016. szeptember 11.

Egy egész sereg – zaklatott históriánkat ismerve nem kis részben meglehetősen harcos – hősünkkel vagy ilyen-olyan okból kiemelkedő történelmi szereplőnkkel kapcsolatban van erős hiányérzetem. S nem magánügyileg. Hanem egyebek mellett azért, mert nem készült róluk film. Tegyük hozzá: jó film. Mármint nézhető, a nézőket magával ragadó, a hamis pátoszt messziről elkerülő alkotás. Pedig némelyikük tálcán kínálja magát, és hallatlanul izgalmas karakter, legalább annyira, mint számtalan nagy sikert aratott külföldi életrajzi és/vagy történelmi dráma főszereplője. Képzeljünk csak el egy monumentális és fordulatos mozit Mátyás királyról, Zrínyi Ilonáról, Rákócziról, Görgey Artúrról…, vagy akár korábban jórészt ismeretlen emberekről, akik ennek ellenére méltók az emlékük felidézésére.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Pesti srácok az idegenlégióban

2016. november 06.

A médiában napok óta pörög a vita, egyre méltatlanabb nyilatkozatokkal, hogy vajon Dózsa László színművész látható-e kamaszon, fegyverrel az egyik ’56-os jubileumi emlékplakáton, vagy sem. A fotó körüli méltatlan – egyébként egyértelműen lezárható – adok-kapok tükrében a konkrét esetnél mélyebbre is láthatunk: azzal szembesülhetünk, indulataival még mindig túl közel van az elmúlt század közepe, s mindaz, ami követte, hogysem képesek lennénk tudomásul venni az egyszerű történelmi tényt, hogy 1956-nak számtalan arca, igazságának több oldala van. Különböző szándékok, törekvések, keserűségek, remények, vakmerőség és megfontoltság, becsület és árulás, magasság és mélység találkozásából szikrázott fel a szabadság sorsfordító harca, amely ma is annyi mindent felkavar lelkünkben és viszonyainkban. Egy új dokumentumfilm tovább közelít az összetett képhez: olyan sorsoknak ered a nyomába, amelyek nem hétköznapi fordulása szintén ’56-hoz köthető. Pesti srácok az idegenlégióban.

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

A legvidámabb barakk előszobájában

2016. november 19.

„Milyen történelem lesz ez?” Hamvas Béla súlyosan visszhangzó kérdése önmagunkkal is szembesít. Ugyanis az, hogy milyen a történelmünk, mindenkor rajtunk is múlik. Hogy a rendelkezésünkre álló források, adatok, eseményleírások, értékelések felhasználásával milyen saját értelmezés mozaikképét rakjuk ki magunknak. Áltatjuk-e a lelkünket, szépítjük-e akár önnön múltunkat, esetleg határainkat beismerve megelégszünk-e részképekkel (de nem féligazságokkal)? Hamvas 1956-tal kapcsolatban írta fenti mondatát, undorral nézve a bontakozó Kádár-rendszer össztársadalmi árulására. Ennek az átmeneti időszaknak a mikrovilágát vizsgálja Kínyó Ferenczy Tamás fájdalmasan szuggesztív dokumentumfilm-trilógiájában. Képei, hangjai sokáig elkísérnek.

Teljes cikk