hoax” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Szűts Zoltán

médiakutató

Párizs után. Megóv vagy megöl a közösségi média?

2015. november 17.

A legfrissebb adatok szerint 129 ember vesztette életét és több százan sebesültekmeg november 13-án Párizs belvárosában, ahol hat helyszínen gyakorlatilag egy időben összehangolt géppisztolyos és robbantásos merényletet hajtottak végre terroristák. Az események hatására kaotikus állapotok léptek fel, és azok közül is, akik sértetlenül megúszták a támadást, több tízezren rekedtek a megbénult város utcáin. Hasonló esetekben a polgárok korábban a kormányzatra, rendőrségre és katasztrófavédelemre vártak, hogy átmeneti szállást biztosítsanak számunkra. Most azonban valami teljesen új dolog történt: a párizsiak – kihasználva a kezükben lévő technológiát – a közösségi média: a Facebook és Twitter funkcióival élve önszerveződésbe fogtak.

Segítséget kértek és segítséget kaptak. Életjelet adtak magukról. A Facebook aktiválta a Safety Check alkalmazását, melyet először 2014 októberében mutatott be a nepáli és afganisztáni földrengések után, vagy a Patrícia hurrikán és más természeti csapások alatt. A rendszer lényege, hogy egy katasztrófa sújtotta zónában rekedt felhasználók egy kattintással jelezhetik a hírfolyamban barátaiknak és szeretteiknek, életben és biztonságban vannak. Párizsban a terrortámadás éjszakáján több mint 4 millió ember használta a Safety Check alkalmazást, és több mint 360 millió felhasználó értesült arról, hogy barátai biztonságban vannak.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A közösségi média eltérítése, avagy a megtévesztés hálójában

2015. november 27.

Azt hiszem, senki sem vádolhat azzal, hogy ne szeretném a közösségi médiát és ne emelném ki, dicsérném az előnyeit. Hogy ne áradoznék arról, miszerint végre megszólalási lehetőséget ad a mindennapi felhasználóknak. Hogy arról is tudósít, amiről a szerkesztett elektronikus és nyomtatott médiumok nem. Hogy a civil újságírók mindenhol ott vannak, és pillanatok alatt tudósítanak Facebookon és Twitteren az eseményekről. Hogy a szolidaritás és a segítség platformja lehet. De.

közösségi média kétélű fegyver, ugyanis nem csak a szolidaritás, de a megtévesztés, vagy, ami rosszabb, az uszítás és ezzel végső soron a pusztítás eszközévé is válhat.A párizsi terrortámadás után megfigyelhető volt, ahogyan elkezdődik az álhírek és megtévesztő információk futótűzszerű terjedése, a közösségi média eltérítése.

Teljes cikk