információ” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Szűts Zoltán

médiakutató

A 72 órából álló napok. Digitális demencia

2015. július 02.

Egy átlaginternetező napja már nem 24, sokkal inkább 48, 72 vagy még több órából áll. Folyamatosan döntenie kell ugyanis, melyek azok az internetes portálok, melyeket nem néz meg, hogy online, a Facebook bűvöletében él, folyamatosan a hírfolyamat figyeli, posztol, kommentel. És hamarosan ez vár a tévénézőre is, hiszen a streaming szolgáltatások, a VOD megjelenésével gyakorlatilag befogadhatatlan kínálattal áll majd mindenki szemben.

A Netflix és Hulu már annyi saját tartalmat is kínál, főleg minőségi sorozatok formájában, hogy nem elég a nap 24 órája, arra, ha valaki kedvenc, színvonalas sorozatainak akar hódolni. Talán városi legenda, de jól szemléltet, hogy az M1 1957 május 1-ei hivatalos indulása után egészen 1971 augusztus 18-ig kellett várni a „túlcsorduló kínálatra”, az M2 megjelenésére. És a nézők először ahelyett, hogy örültek volna a tartalombőségnek, levelekkel bombázták a közszolgálati televízió vezetőit, panaszolva, hogy döntésre kényszerítik őket, hiszen, miközben egy csatornát nézik, tudják, hogy a másik csatorna műsorairól lemaradnak.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Egy kattintás a világ – 15 éves a Wikipédia

2016. január 21.

Wikipédiára nem hivatkozunk! – mondják szigorúan már az első egyetemi szemináriumokon az oktatók, mert tudják, hogy egyetemisták döntő többsége már az online enciklopédiát is használja ismeretszerzése. De miért is a tiltás?

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Yes, I love technology

2016. december 23.

Tíz éve egy különös film és fura figura hódította meg az internetet, Napoleon Dynamite. A vontatott hangulatú alkotás egy furcsa viselkedésű és öltözködésű, mégis nagyon is szerethető középiskolás fiúról, Napoleonról szól. A film mellékszereplői is legalább ennyire karakteresek, bátyja, Kipling Ronald „Kip” Dynamite például betárcsázós internetkapcsolaton keresztül órákat cseveg lányokkal, és az időutazás titkát kutatja a virtuális valóságban. A film egyik emlékezetes jelenete, melyben Kip az online megismert menyasszonyának dalban mondja el, hogy mennyire szereti, de a technológiáért is igen rajong: Yes, I love technology. Egy legfrissebb felmérés alapján ez a rajongás az USA polgáraira általánosan jellemző, és bevallásuk szerint szeretik a rájuk zúduló információ áradatot is. Magyar kutatók azonban másképp látják a helyzetet.

Teljes cikk