információsjogok” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Marton Árpád

író, újságíró

Zuckerberg olvas

2016. április 14.

Az elmúlt napok leginkább elragadó tudósítása adja tudtul: a Facebook-alapító nagymogul, akit a beszámoló közelebbről nem tisztázott okokból zseninek titulál – nem mellesleg amerikai milliárdos – különös szenvedélynek hódol mostanában: könyveket olvas. S hogy új keletű vonzalmainak társadalmi perspektívát is adjon, teszi ezt a nagyközönség számára is példát mutató módon, nyilvános olvasónaplót közzétéve. Zuckerberg bevallott célja, hogy népszerűsítse a könyv és az olvasás kultúráját. Amely nem kis részben épp az ő leleménye miatt szenvedett el jókora veszteséget az emberfők fölött gyakorolt befolyás terén.

 Forrás: Facebook

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Meggyőzés és meggyőződés

2016. június 16.

Teggelnek, lájkolnak, pókolnak, mémeket terjesztenek, szmájlikat és más emotikonokat küldözgetnek. A neten szocializálódott nemzedék szinte tolvajnyelvként él afféle szavakkal, amelyek szüleik, nevelőik számára már-már hieroglifáknak hatnak. Ám az efféle kifejezések ma már nem csupán a webes szubkultúrában érvényesek: ha meg akarjuk érteni gyermekeink vágyait és szándékait, érdemes tisztába jönnünk a jelentésükkel. Miközben folyik a harc a tudatok fölötti hatalomért, a tét voltaképpen az emberi személy szabadsága. A médiaműködés a modern demokráciák alapkérdése.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Médiarészvét(el)

2017. február 01.

A közeli napokban hazájukba érkeznek a veronai busztragédia áldozatainak maradványai. Olykor előnyös, ha az ember a nyomtatott sajtóból tájékozódik: csak a reggeli kávé mellé kapom az újabb hátborzongató információdózist. Ha televízió, hírportál közelébe kerülök az este, aligha lett volna nyugodalmas jó éjszakám. Az idegborzolás, úgy tűnik, legyűrhetetlen kísértés a média világában.

A kép forrása

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Kutatom a közvéleményt

2017. március 06.

Nem tudományos értékű az én kutatásom: sem a módszertana, sem a relevanciája nem követi a statisztikusok szakmai protokollját. Afféle magánjellegű kérdezősködés csak, egyetlen kutatási céllal a homlokterében. Hogy tudniillik mit gondolunk mi, a kommunikációs korszak fiai civilizációnk vezéreszméjéről és legfőbb jelszaváról? Eljárásom meglehetősen gyermeteg, akár le is leplezheti tudakozódásom miértjét. Egyszerűen csak nekiszegezem a szembejövőknek: mit juttat eszükbe az a szó: kommunikáció? Rokon fogalmat, eszközt, magatartásmódot, kapcsolódó miegyebet. Ki-ki legföljebb tíz címszót sorolhat fel, gondolkodási idő nincsen. Mondom: híján vagyok a statisztikusi szakképzettségnek. De hát Szókratész sem volt iskolázott közvélemény-kutató. Csupán szeretett kérdezősködni.

Teljes cikk