ingyenesség” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Szűts Zoltán

médiakutató

Fizetni a digitális tartalomért?! Hisz online minden ingyen van…

2015. május 27.

Szerda este a Duna TV-n nem tudtam megnézni Fapadot, ezért másnap reggel bepótoltam a Médiaklikk archívumában. A digitális korszak előtt azonban, a televíziózás még térben és időben kötött, konkrét időpontokhoz kapcsolódó aktivitás volt. Ha valaki elszalasztotta kedvenc műsorát, megvárhatta az ismétlését, már, ha volt ilyen. Vagy kétségbe-esetten körbetelefonálhatta ismerőseit, valaki rögzítette-e az adást VHS kazettára. Ma azonban már interneten kutatunk a kihagyott műsorok után.

De mikor fizettünk utoljára az interneten azért, hogy filmet, tévésorozatot nézhessünk? A kérdésre nagy valószínűséggel soha a válasz. Így nem meglepő tehát, hogy a film gyártók, de a zeneipar és a nyomtatott sajtó is a példányszámok jelentős visszaesésével kénytelen szembenézni. Míg 1992-ben Magyarországon a platinalemez megjelölést a több mint 400 ezer példányban eladott hanghordó kaphatta, ma ez a szám magyar előadó esetében 4, külföldi esetén pedig 2 ezer. A digitális lét következménye, hogy az így rögzített zenéért, filmekért, könyvekért a felhasználók döntő többsége nem hajlandó fizetni, hiszen az internet ingyenes környezete ezt diktálja számukra. A tartalomgyártók pedig a digitálisan rögzített tartalom alulértékeltségével szembesülnek.

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

Boldog születésnapot, Wikipédia!

2016. július 11.

Július 8-án ünnepelte 13. születésnapját a magyar Wikipédia. A fiatalok és az idősek, a nyugdíjasok és a kamaszok által is kedvelt ingyenes online enciklopédia maga is kamaszkorba lépett tehát. Az elmúlt 13 év impresszív számokat produkált. Több, mint 390 000 szócikk, ebből 500 kiemelt készült el a közösség munkájával. Mind többen férnek ennek köszönve a tudáshoz. Van azonban néhány szempont, melyet ritkán veszünk figyelembe, most azonban, talán kicsit ünneprontó módon foglalkozzunk velük is.

Teljes cikk