instagram” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Szűts Zoltán

médiakutató

Neked van pápaszelfid?!

2015. szeptember 25.

Tízezrek vártak az áldásra Ferenc pápa szerdai washingtoni látogatása során, de sokan voltak a tömegben, akik szelfibottal felszerelkezve csak azért jöttek, hogy hátha sikerül nekik egy közös fotót, „pápa szelfit” készíteni. Tervük persze meghiúsult a biztonsági előírások miatt. A vizitet megelőzően a vendéglátója, Barack Obama amerikai elnök maga is önfeledten szelfizett három napos alaszkai útja során, melynek egyébként az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. A napokban tele voltak az online portálok a hírrel, miszerint többen halnak meg szelfi készítés közben szenvedett balesetekben, mint cápatámadásban. Egy 19 éves texasi férfi a múlt héten fegyverrel pózolva egy „kemény” szelfi reményében saját életét oltotta ki. A yellowstone-i nemzeti park vezetői óva intették a turistákat, hogy az állatokra is figyeljenek, és ne csak a szelfizéssel legyenek elfoglalva, ugyanis eddig öt látogató engedte magához túl közel a bivalyokat és sérült meg. De az is előfordult, hogy egy hallgatóm előadás közben nem tudta eldönteni, hogy a kivetítőn látható, a vizsga szempontjából fontos információkat fotózza le, vagy egy szelfit lőjön.

Eljött tehát az ideje, hogy foglalkozzunk a szelfi jelenségével. A szelfi (angolul selfie) önfotó, önportré, olyan, ma már általában mobiltelefonnal készített fénykép, amit szerzője önmagáról csinál. Az Oxford szótár szerint selfie lett az év szava 2013-ban. Ha elméleti síkról közelítjük meg a jelenséget, akkor a szelfizés a képi fordulat egyik eleme. Az elmélet megalkotója, W. J. T. Mitchell szerint a képi fordulat arról szól, hogy világunkat és identitásunkat nemcsak leképezik, hanem mind inkább alakítják is a bennünket körülvevő képek. Mitchell állítása szerint a képek egyre nagyobb szerepet játszanak társadalmi valóságunk konstruálásában. Ez a folyamat pedig – tehetjük hozzá – még jobban megerősödött azzal, hogy sajátmagunkról, mintegy kívülállóként mind több képet készítünk és töltünk fel a Facebookra, vagy a szelfikre szakosodott, immár 400 millió felhasználóval bíró Instagramra, ahol egyébként a legfrissebb adatok szerint 600 millió megcímkézett önarckép van.

Teljes cikk

Kis karácsonyi közösségi média kalauz

2015. december 24.

Már december 22-én megjelentek a Facebookon az első karácsonyi üzenetek, ezért olvasóinknak figyelmébe ajánlunk posztolási ötleteket, hogy kitűnhessenek a tömegből, és nem konkrét személyeknek, hanem teljes ismeretségi körünknek szánt üzenetüket mind többen észrevehessék.

Nincs karácsony közösségi média nélkül, valamennyi, a felhasználók által írható felületet elárasztják már szenteste előtt a fényképek és posztok, és nehéz személyes üzenetet közvetíteni a többmillió hasonló bejegyzés közt.

Teljes cikk