könyv” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Szűts Zoltán

médiakutató

Slágergyanús magyar exportcikkek. Újabb koreai történetek

2015. június 19.

Dél-Korea legnagyobb könyváruház láncának, a Kyobonak a zászlóshajónak számító, exkluzív belvárosi boltjában valamennyi eddigi Nobel-díjas író képe kint van a falon, köztük Kertész Imréé is. Egy központi, éppen egy képnyi hely azonban üres. Az ilyen mértékű pontatlanság nem jellemző a távol-keleti kultúrára, így feltételeztem, hogy a hiátusnak komoly oka lehet. Amikor megkérdeztem, miért hagytak ki egy helyet, koreai kollégáim azt mondták, hogy ez a jövendő koreai Nobel-díjas író portréjának helye. Majd hozzátették, mi magyarok milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen sok híres írót, zeneszerzőt, rendezőt adtunk a világnak.

Kertész Imre azonban nem az egyetlen magyar művész, akit Dél-Korea szerte ismernek. A szöuli metrón utazva rendszeresen megszólítottak ismeretlenek és megkérdezték, honnan jöttem. Amikor először érdeklődtek, és azt mondtam, Magyarországról, legnagyobb meglepettségemre, túllépve a bennem élő sztereotípiákon, útitársam azonnal sorolni kezdte: Bartók, Kodály, Liszt. Akkor is meglepődtem, amikor a lakóparkunk mellett zeneiskola korai nevét elolvastam: Liszt.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Zuckerberg olvas

2016. április 14.

Az elmúlt napok leginkább elragadó tudósítása adja tudtul: a Facebook-alapító nagymogul, akit a beszámoló közelebbről nem tisztázott okokból zseninek titulál – nem mellesleg amerikai milliárdos – különös szenvedélynek hódol mostanában: könyveket olvas. S hogy új keletű vonzalmainak társadalmi perspektívát is adjon, teszi ezt a nagyközönség számára is példát mutató módon, nyilvános olvasónaplót közzétéve. Zuckerberg bevallott célja, hogy népszerűsítse a könyv és az olvasás kultúráját. Amely nem kis részben épp az ő leleménye miatt szenvedett el jókora veszteséget az emberfők fölött gyakorolt befolyás terén.

 Forrás: Facebook

Teljes cikk

Szigeti László

szerkesztő-újságíró

Hogyan állunk (le) az olvasással?

2016. április 21.

Őrület. Megint eltelt egy év. Kibontakozott a tavasz, és vele érkezik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A hazai könyvek első félévi nagy szezonjának nyitányaként immár 23. alkalommal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE), az előző évek gyakorlatához híven ezúttal is a Millenárison. A magyar könyvipar legnagyobb rendezvényén várhatóan most is tízezrek szavaznak majd a lábukkal a Gutenberg-galaxis csodáira. Láthatóan minden rendben idehaza az olvasás körül. Na, ez utóbbit ugye már nem hiszik el?

Teljes cikk

Az olvasás éjszakája

2016. október 08.

Derekasan küzdenek a felszínen maradásért a könyves szakmák: egymást érik a könyv népszerűsítésére szánt kampányok, akciók és rendezvények: Nagy Könyv, Könyvkirály, fesztiválra kitelepülő könyvtári sátor, kölcsönzési díjak kamatának nagylelkű elengedése és a többi. Most épp az Országos Könyvtári Napok őszi programsorozata igyekszik érdeklődést kelteni sokszínű rendezvényeivel: felébreszteni az érdeklődést e régivágású, megbízható és csöndes médium iránt a harsány kóklerségek handabandájában. Vajha sikerre vinnék: a könyv nem csak a nagy világvallások világképének szimbolikus fundamentuma, de mindmáig a legmegbízhatóbb bázisa az emberi kultúra átörökítésének, a civilizációk folyamatosságának.

Teljes cikk

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Irodalmi lépegető – avagy megosztással terjed a #zanzajáték

2017. január 09.

Zanzajátékot indított a Facebookon Dragomán György, író. Egyre több olyan kezdeményezés jön szembe a falamon, ami házhoz szállítja a kultúrát és megint ismeretlen ismerősként kopogtat az irodalom. 6 szóban foglald össze valamely olvasmányélményedet! Ennyi a játék, nem több. Nem csoda hát, ha repül a hashtag.

A kép forrása

Teljes cikk