közösség” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Sergő Z. András

szerkesztő, filmkritikus

Kell egy csapat - futball és a közösség

2016. június 23.

A magyar labdarúgó-válogatott szereplése kapcsán talán a legfontosabb dologról esik a legkevesebb szó: a jó közösségről. Mert noha a pályán lévők elsősorban ismert és sokak által szeretett futballisták, igazi sikert csapatként tudnak elérni. A pályán lévők mögött azonban egy ország formálódik, ahol szerencsére kisebbségben maradnak a történések mögött politikai önigazolást hangoztatók és a sportsikert demagógiába burkolva elutasítók. Márpedig a sport maradjon sport!

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Mai magyar géplélek

2016. augusztus 31.

Mestercukrászok hitük szerint vallják: bizonyos műveleteket vétek, sőt egyenest oktalanság ügyes gépekre bízni. Tojásfehérje sohasem lesz oly példaszerűen kemény, piskóta oly sárga és habkönnyű, akármilyen agyafúrt masina igyekszik is az ember helyébe lépni. Lehet, hogy így van: a kézi készítésű cukrászremek alkotója lelkének rebbenéseit közvetíti, akár a zenemű egy nagy muzsikus ihletett perceit. Pódium és cukrászműhely: mentsvárak az emberi érzékenység számára egy érzékelten, mechanikus világban?

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Az SM-esek

2016. november 08.

Ki hogy van vele, nem tudhatom, de egyre-másra úgy érzékelem: amint teret nyer világunkban a design, vele együtt apad az igaz emberség. Minden a tökéletesség igézetében áll, és ami nem felel meg a katalógusformának, azon sietősen túllépünk. A szemétdombra vetett dolgok civilizációja – alighanem ezen a néven emlegeti majd korunkat az utókor.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Kutatom a közvéleményt

2017. március 06.

Nem tudományos értékű az én kutatásom: sem a módszertana, sem a relevanciája nem követi a statisztikusok szakmai protokollját. Afféle magánjellegű kérdezősködés csak, egyetlen kutatási céllal a homlokterében. Hogy tudniillik mit gondolunk mi, a kommunikációs korszak fiai civilizációnk vezéreszméjéről és legfőbb jelszaváról? Eljárásom meglehetősen gyermeteg, akár le is leplezheti tudakozódásom miértjét. Egyszerűen csak nekiszegezem a szembejövőknek: mit juttat eszükbe az a szó: kommunikáció? Rokon fogalmat, eszközt, magatartásmódot, kapcsolódó miegyebet. Ki-ki legföljebb tíz címszót sorolhat fel, gondolkodási idő nincsen. Mondom: híján vagyok a statisztikusi szakképzettségnek. De hát Szókratész sem volt iskolázott közvélemény-kutató. Csupán szeretett kérdezősködni.

Teljes cikk