közlés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Marton Árpád

író, újságíró

Vágjuk a képeket

2016. november 28.

„Nincs benne vágókép” – dobja vissza hányavetin a felelős szerkesztő a megrendelt riportot egy tudományos ülésszakról. Ahogyan kérték: az esemény fölszólalói mondják el értekezésük velejét közérthető nyelven, érdeklődést keltőn, mégis igényes megfogalmazásban. A nyolcperces összeállítás során hatan – a körképet a főszervező megszólalása indítja és zárja. Igényesen bevilágított, reprezentatív építészeti környezet szolgál háttérképpen: a szaktudósoknak nyugodt, méltóságteljes esztétikai háttér kölcsönöz tekintélyt, érvelésüket ez hitelesíti.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

Az Ige techné lett...

2016. december 21.

Okostelefon, LED-tévé, laptop, netbook, konverter, bluetooth hangszóró, játékkonzol, kamera, tablet, rooter... Ha egy földönkívüli a karácsonyi ajándéklista alapján próbálna képet alkotni fajunkról, minden bizonnyal rettentően okos, magas szellemiségű lényeknek képzelne bennünket, akik – az emberiség sok küzdelmes, derékfájdító küzdelmét magunk mögött hagyva – immár a szellem birodalmában szárnyalunk, fennkölt ideák és magasztos eszmék megvitatásában. Úgy nézhetünk ki az illető földönkívüli képzeletében, ahogyan Raffaello föstötte meg az Athéni iskola derűs és átszellemült bölcseit a vatikáni stanzákban. Ránk derült hát a kommunikációs társadalom napja.

Teljes cikk

Marton Árpád

író, újságíró

A mű megállít

2017. január 21.

Vonalak, színfoltok, árnyalatok, alakok. Kontúr-szövedékek. Térstruktúrák, dimenziók. Ritmusok, némán beszédesek. Vagy ritmusok hang-értékekkel: dallamok, kompozíciók. Hogy a társműfajokról is említés tétessék. Netán dallamok; ritmusok és dallamok kifejezett hang-érték nélkül: talán csak néma, fekete betűként sárguló papiroson, gazdagabban, tartalomtól telítettebben akármilyen hangzavarnál. Ritmusok, ismét ritmusok. A jelek elrendeződése. Érzéki benyomások, amelyek a szellemet szólítják. Mert szellemmel telítettek. A mű: a szellem menedéke és oázisa.

A kép forrása

Teljes cikk