kiterjesztettvalóság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Nem hiszel a szemednek. A kiterjesztett – vagy beszűkült (!?) – valóság

2015. december 07.

Az év vége felé közeledve erőteljesebben tekintünk a jövőbe, mint általában. Cikkünkben most azt vizsgáljuk, milyen változások várhatók, milyen új technológiák épülhetnek be a közeljövőben a médiába. Az egyik lehetséges változást a képernyő még közelebb hozása, a való világra egy digitális információs réteg „terítése” hozhatja.

Az elkövetkező években rutinná válik majd, hogy miközben okostelefonunk kameráján keresztül kémleljük a világot, kiterjesztett valóság technológiával együttműködő arcfelismerő alkalmazást futtatunk. Közben valós időben a rendszer a big data-ra támaszkodva, a közösségi oldalakon posztolt képek alapján azonosítja a telefon kijelzőjén megjelenő embereket, és az arcukhoz rendeli profiljukban szereplő nevüket, adataikat. Sőt, legújabb Facebook vagy Twitter bejegyzésüket is, de értesülhetünk érdeklődési körükről, családi állapotukról, zenei ízlésükről. És lassan már nem tudjuk majd eldönteni, hogy a valós vagy virtuális térben lépjünk-e kapcsolatba az illetővel. (Ha meg kellene tippelni a jövőt, akkor én a virtuálisra fogadnék.)

Teljes cikk

Szűts Zoltán

médiakutató

A Pokémonok már a spájzban vannak!

2016. július 20.

A kettes metrón utazva ma tanúja lehettem annak, ahogy egy kékre festett hajú lány a telefonjával az utasteret körbepásztázva hangosan bosszankodott, miszerint nem talál egyetlenegy Pokémont sem. – A GPS jel hiánya az oka – nyugtatta meg zöldhajú barátnője. De az utóbbi hetekben elkezdődött virtuális lények utáni vadászat nemcsak a geek-eket hozza lázba. Világszerte öltönyös irodisták vesznek ki szabadnapot, hogy minél több figurát kapjanak el, és küldjenek csatába játékos társaik ellen. Sokan pedig életüket is kockáztatják a siker érdekében.

Teljes cikk